aA
Buvęs Valstybinio socialinio draudimo Klaipėdos skyriaus vadovas Viktoras Valceris (gim. 1962 m.) ir jo giminaitis Artūras Rudaitis (gim. 1966 m.), apie ketverius metus jų baudžiamajai bylai "vaikštant" po įvairių instancijų teismus, apkaltinamojo nuosprendžio greičiausiai taip ir nesulauks.
Viktoras Valceris
Viktoras Valceris
© EPA-ELTA
Pasak valstybės kaltinimą byloje palaikančio apygardos prokuratūros prokuroro Vitalijaus Gulenkovo, iki šių metų birželio 14 dienos, kada sueina senatis, išnagrinėti bylą visuose teismuose praktiškai neįmanoma.

Vakar antrą kartą Aukščiausiojo Teismo į Klaipėdos miesto apylinkės teismą sugrąžinta byla nagrinėti vėl nebuvo pradėta. Kaip ir pirmąjį kartą - kaltinamieji neatsivedė savo advokatų.

A.Rudaičio advokatas, kaip ir anksčiau, teismui pateikė prašymą atidėti bylos nagrinėjimą, šįsyk iki gegužės 5 dienos, esą jis gulįs ligoninėj. Tačiau teisėjai abejonių kelia iš ligoninės atsiųsti raštai, kuriuose nurodytas skirtingas gydymosi laikas.

V. Valceris, nepratęsęs sutarties su anksčiau jam atstovavusiu advokatu, pareiškė norįs ir sugebėsiąs nuo kaltinimų gintis pats. Tačiau tai prieštarautų įstatymo nuostatoms, todėl, jei V. Valceris nesudarys su advokatu naujos sutarties, gynėją paskirs teismas.

Bylą tikimasi iš naujo pradėti nagrinėti po gegužės 5-osios, kai iš ligoninės grįš A.Rudaičio gynėjas.

Buvęs "Sodros" Klaipėdos skyriaus vadovas kaltinamas piktnaudžiavimu tarnyba, dokumentų klastojimu, žalos valstybei padarymu. Įtariama, kad V.Valceris 1997 metais organizavo fiktyvų "Sodrai" priklausančių patalpų Klaipėdoje, Liepų g. 42, konkursą ir patalpas pardavė giminaičiui A.Rudaičiui. Pastarasis įgytą turtą po metų perpardavė brangiau nei buvo įgijęs.

Už tai Klaipėdos miesto apylinkės teismas pernai liepą V.Valceriui buvo skyręs ketverius metus nelaisvės, bet pagal Amnestijos įstatymą bausmę trečdaliu sumažinęs. A.Rudaitis buvo gavęs lygtinę dvejų su puse metų bausmę.

Tačiau Klaipėdos apygardos, o vėliau ir Aukščiausiasis teismai nutarė bylą grąžinti pirmosios instancijos teismui nagrinėti iš naujo, nes esą ji buvo išnagrinėta šališkai, neobjektyviai.

Aukščiausiojo Teismo nutartyje nurodyta, esą apylinkės teismo teisėja A.Pupeikienė, nagrinėdama bylą, atvirai reiškė savo šališkumą - išankstinį priešiškumą ir nusistatymą prieš V.Valcerį - primindama, kad ji kadaise negalėjusi pakliūti į "Sodros" Klaipėdos skyriaus vadovo kabinetą. Be to, teisme kaltinamąjį ji vadinusi milijonierium ir pareiškusi, kad "teismas ką nori, tą ir daro".

Kitoje byloje - dėl masažinės vonios "Jakuzzi" išmontavimo ir pasisavinimo bei dokumentų klastojimo - V.Valceris Klaipėdos apygardos teismo praėjusių metų balandį buvo pripažintas kaltu, tačiau nuo bausmės jį išgelbėjo amnestija. Šį nuosprendį jis apskundė Apeliaciniam teismui.