aA
Sekmadienį Tytuvėnų bažnyčios ir vienuolyno ansamblis mini įsteigimo 400 metų jubiliejų.
Tytuvėnai R.Krencienės asm. arch.
Tytuvėnai R.Krencienės asm. arch.

1614 metais Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės vėliavininkas bei Žemaičių žemės teisėjas Andriejus Valavičius Tryškiuose surašė bernardinų vienuoliams skirtą aktą apie ketinimą funduoti vienuolyną Tytuvėnuose. A. Valavičius norėjo proporcingo, elegantiško, bet nedidelio vienuolyno dvylikai vienuolių ir bažnyčios, kurioje numatė savo šeimos mauzoliejų. Todėl šiandien - po 400 metų - Tytuvėnų miestelio centre visus mus pasitinka didžiulis istorijos, architektūros ir dailės paminklų lobynas - Tytuvėnų Švč. Mergelės Marijos Angelų Karalienės bažnyčios ir bernardinų vienuolyno ansamblis. Tai vienas įdomiausių ir didžiausių sakralinės architektūros kompleksų Lietuvoje. Unikaliame XVII-XVIII a. Lietuvos sakralinės architektūros ansamblyje dera gotikos, renesanso ir baroko stiliai. Ansamblis vertintas kaip unikalus architektūros paminklas, labai mažai pakitęs nuo pastatymo laikų, vienas geriausiai išlikusių baroko epochos paminklų Lietuvoje ir Šiaurės Europoje.

Tytuvėnų bažnyčios ir vienuolyno ansamblio 400 metų jubiliejaus minėjimo renginiai sekmadienį vidudienį prasidės Šv. Mišiomis. Jas aukos Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis, kiti vyskupai. Šv. Mišių metu bus atidengtas ir pašventintas naujasis bažnyčios altorius. Tytuvėnų Švč. Mergelės Marijos Angelų Karalienės bažnyčioje bus pristatyta knyga "Tytuvėnų bažnyčia ir vienuolynas 400 metų". Vėliau bažnyčioje skambės muzika - koncertai "Istoriniams vargonams 250 metų"' su Virgilijumi Noreika ir Viktorija Kazakevičiūte ir "Kad laimė lietųsi ant jūsų".

Jubiliejiniuose Tytuvėnų bažnyčios ir vienuolyno ansamblio dalyvaus Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius.

"Mielieji, sveikindamas Jus šio jubiliejaus proga, linkiu ištvermės ir visokeriopos sėkmės Jūsų sumanymams ir darbams, skleidžiant tikėjimo šviesą mūsų Tėvynėje. Šv. Jono Pauliaus II žodžiais tariant, Dievo Motina teduos mūsų tautos žmonėms drąsos nugalėti materialinius ir moralinius sunkumus, tepadarys vaisingus jų rankų ir proto darbus, teapsaugos šeimų židinių džiaugsmą ir visuomeninio gyvenimo vienybę", - cituoja Vyriausybės spaudos tarnyba Ministro Pirmininko sveikinimo kalbą Tytuvėnuose.

Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės didžiojo vėliavininko Andriaus Valavičiaus dėka Tytuvėnuose įsikūrus bernardinų vienuoliams, ši vieta tapo dvasinės ir kultūrinės traukos centru. "Žmonių dalyvavimas 1863 metų sukilime, Žemaičių vyskupo Motiejaus Valančiaus ir vietos gyventojų kova už šios bažnyčios išsaugojimą buvo reikšmingi carinės priespaudos metais, o šiandien mums visiems yra gražus tikėjimo ir pilietiškumo pavyzdys", - sakė Vyriausybės vadovas.

Pasibaigus Šiaulių vyskupo Eugenijaus Bartulio aukotoms šv. Mišioms, dar numatytas knygos "Tytuvėnų bažnyčia ir vienuolynas, 400 metų" pristatymas, vargonų muzikos koncertas ir koncertas "Kad laimė lietųsi ant jūsų".

Tytuvėnų Švč. Mergelės Marijos Angelų Karalienės bažnyčios ir bernardinų vienuolyno ansamblis - vienas įdomiausių ir didžiausių sakralinės architektūros kompleksų Lietuvoje. Unikaliame XVII-XVIII a. Lietuvos sakralinės architektūros komplekse dera gotikos, renesanso ir baroko stiliai. Ansamblis vertintas kaip unikalus architektūros paminklas, labai mažai pakitęs nuo pastatymo laikų, vienas geriausiai išlikusių baroko epochos paminklų Lietuvoje ir Šiaurės Europoje.

2012 m. sausį kilęs didžiulis gaisras nuniokojo vienuolyną ir bažnyčią, jo padaryti nuostoliai viršijo 6 mln. litų, primena ELTA. Prieš gaisrą vienuolynas buvo restauruotas, bendra darbų vertė siekė 10 mln. litų.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.