aA
Didžiojoje Britanijoje viešintis Australijos premjeras Tonny Abbottas teigia nepastebintis, "kad Škotijos nepriklausomybė galėtų kaip nors padėti pasauliui", skelbia BBC.
Tony Abbottas
Tony Abbottas
© AFP/Scanpix

"Tai, ką daro škotai, yra pačių škotų reikalas ir aš nesiruošiu Škotijos rinkėjams sakyti, kaip balsuoti, - kalbėjo T. Abbottas. - Tačiau kaip Britanijos draugas, stebėtojas iš šalies, sakau - sunku pastebėti, kaip Škotijos nepriklausomybė galėtų pagelbėti pasauliui (...), manau, žmonės, norintys matyti Jungtinės Karalystės byrėjimą, nėra draugai teisingumui ar laisvei. Šalys, džiūgaujančios dėl tokių pastangų (...), nėra valstybės, su kuriomis kas nors norėtų pasilikti".

JAV prezidentas Barackas Obama ir Kinijos premjeras Li Keqiangas jau anksčiau išreiškė paramą Didžiajai Britanijai. JAV vadovas liepą teigė, kad išlaikyti stiprų ir vieningą sąjungininką yra vienas iš svarbiausių Vašingtono interesų", o L. Keqiangas tikino norintis matyti "vieningą Britaniją" savo vizito metu.

Referendumas dėl Škotijos nepriklausomybės vyks rugsėjo 18 dieną, prie balsavimo kabinų atėjusių piliečių bus klausiama tik vieno: "Ar Škotija turėtų būti nepriklausoma valstybe?". Autonominė Škotijos vyriausybė mano, kad 300 metų besitęsiantis Škotijos ir Anglijos sąjunga yra atgyvenusi, tuo tarpu Londonas tikina, kad Britanija yra viena sėkmingiausių sąjungos pavyzdžių visame pasaulyje. Remiantis naujausiais visuomenės apklausų duomenimis, nepriklausomybės šalininkai minimaliu skirtumu nusileidžia už sąjungos išlaikymą pasisakantiesiems.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.