aA
Šiaurės Korėja ketvirtadienį, popiežiui Pranciškui atvykus į Pietų Korėją penkių dienų vizito, paleido tris artimojo nuotolio raketas, kurios nukrito jūroje prie jos rytinių krantų.
Popiežiui atvykus į Pietų Korėją, Šiaurės Korėja paleido raketas
© AP/Scanpix

Raketų leidimas prasidėjo 9 val. 30 min. (3 val. 30 min. Lietuvos laiku), iš objekto netoli Šiaurės Korėjos rytuose esančio Vonsano uostamiesčio.

Raketos, paleistos į Japonijos jūrą, nukrito už 220 km, sakė Pietų Korėjos gynybos ministerijos atstovas.

Popiežiui atvykus į Pietų Korėją, Šiaurės Korėja paleido raketas
© AP/Scanpix

„Manoma, kad jos buvo paleistos iš 300 mm reaktyvinės artilerijos komplekso“, – sakė jis ir pridūrė, jog kariškiai padidino budrumą palei smarkiai militarizuotą sieną.

Popiežius, kaip tikimasi, pasiųs taikos žinią Pchenjanui, kai kitą savaitę, paskutinę savo vizito dieną, Seule aukos specialias Korėjų „susitaikymo“ mišias.

Bažnyčios pareigūnai Pietų Korėjoje nusiuntė kelis prašymus Pchenjanui atsiųsti katalikų grupę dalyvauti šiose mišiose, bet Šiaurės Korėja pasiūlymą atmetė, priežastimi nurodydama savo pasipiktinimą būsimomis Pietų Korėjos ir JAV karinėmis pratybomis.

Katalikų Bažnyčiai, kaip ir visoms kitoms religinėms bendruomenėms, Šiaurės Korėjoje leidžiama funkcionuoti itin griežtų suvaržymų sąlygomis ir tik valstybės kontroliuojamoje Korėjos katalikų asociacijoje.

Ji neturi hierarchinių ryšių su Vatikanu, nežinoma, kad būtų kokų nors katalikų kunigų ar vienuolių.

Raketos buvo paleistos kelios valandos po to, kai Šiaurės Korėja perspėjo, kad jeigu Pietų Korėja neatšauks būsimų karinių pratybų su Jungtinėmis Valstijomis, tai nustums abi šalis prie „karo slenksčio“.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.