aA
Prieš kelerius metus skandalingai pagarsėjęs ir tikrų tikriausiu „kelių gaideliu“ pramintas 30 metų vilnietis Mindaugas Matukas sugrįžo į areną: net neturėdamas vairuotojo pažymėjimo jis toliau laksto sostinės gatvėmis.
Mindaugas Matukas
Mindaugas Matukas
© DELFI / Ainis Gurevičius

M. Matuko nuo įstatymų pažeidimų nestabdo nei jam skiriamos didelės baudos, nei arešto bausmės – rodos, jis jau turėtų būti pripratęs prie gyvenimo areštinėje.

Būtent arešto bausmė yra tinkamiausias būdas sutramdyti M. Matuką, mano Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėja Nijolė Žimkienė – posėdžių salėje taip ir nesulaukusi „kelių gaidelio“ ji nutarė piktybiniam pažeidėjui skirti 26 parų arešto bausmę.

Tai jau buvo 72 kartas, kai M. Matukas buvo nubaustas už Kelių eismo taisyklių (KET) pažeidimus – teisėja mano, kad vyras sąmoningai spjauna į visuomenėje nusistovėjusias elgesio normas bei kelia grėsmę ne tik savo, bet ir aplinkinių sveikatai bei gyvybėms.

Ši nuobauda M. Matukui buvo skirta dėl to, kad jis neturėdamas teisės ir vėl sėdo prie vairo – šįkart motociklo „Yamaha“. Jį policijos pareigūnai bandė sustabdyti liepos 21-osios naktį, tačiau M. Matukas nestojo.

„Įtartiną motociklą „Yamaha“ pastebėjome Žemaitės g., nusprendėme jį sustabdyti, bet šis nestojo, nors panaudojome ir švyturėlius, ir garsiakalbį, – pasakojo vienas Patrulių rinktinės pareigūnas. – Vairuotojas, padidinęs greitį, bandė pasprukti, net važiavo šaligatviu per žalią veją, bet paskui šoko nuo pakylos, nesuvaldė motociklo ir nugriuvo. Motociklininkas paliko motociklą ir nubėgo kiemais, tačiau buvo sulaikytas.“

M. Matukas prisipažino, kad bijojo pareigūnų – nesustojo, nes neturėjo vairuotojo pažymėjimo. Jį vyras prarado dar 2011 m., tačiau net ir pasibaigus nuobaudos skyrimo terminui neišsilaikė egzaminų ir toliau siautėja gatvėse.

Pareigūnams motociklininkas negalėjo pateikti ir motociklo registracijos liudijmo, be to, jis nebuvo apdraustas privalomuoju civilinės atsakomybės draudimu, motociklui nebuvo atlikta valstybinė techninė apžiūra.

„Kelių gaideliu“ pramintas vairuotojas pareigūnams įkliuvo ir balandžio 3-iąją, kai apie 2.45 val. sostinės Savanorių pr. vairavo automobilį „Audi 100”. Jis taip pat nebuvo apdraustas privalomuoju civilinės atsakomybės draudimu, vairuotojas policininkams nepateikė transporto priemonės registracijos liudijimo.

M. Matuko vairuojamą automobilį sustabdę pareigūnai sakė, kad „Audi 100” įtartinai vingiavo gatve, todėl ir sukėlė įtarimų. Šįkart vairuotojas nuo jų niekur nebėgo. Už šį pažeidimą teismas pažeidėjui skyrė 1 400 Lt baudą.

Neseniai pareigūnai teisėjams perdavė dar vieną bylą, kurioje M. Matukas vėl kaltinamas neteisėtai vairavęs transporto priemonę – bylos teismas dar nėra išnagrinėjęs.

M. Matukas yra teistas net 6 kartus, tačiau išgarsėjo ne dėl savo padarytų nusikaltimų, o dėl piktybinių KET pažeidimų. Dar 2011-aisiais plačiai nuskambėjo istorija, kai sostinės policijos pareigūnai M. Matuko vairuojamą automobilį net tris dienas vaikėsi po Vilnių.

2003-iųjų laidos „Mercedes Benz E270 CDI“ pirmą kartą buvo gaudomas naktį iš rugsėjo 30-osios į spalio 1-ąją. Tąsyk prie sporto, pramogų ir verslo centro „Forum Palace“ patruliai ketino patikrinti „Mercedes“ vairuotoją, tačiau šis, priėjus pareigūnei, numynė akceleratorių ir spruko. Automobilis kliudė policininkę. Laimei, mergina nukentėjo nesmarkiai.

Kitą dieną tas pats „Mercedes“ vėl buvo pastebėtas. Vairuotojas nepakluso reikalavimui sustoti. Tąkart jam pavyko pabėgti nuo persekiotojų.

Kai dar kitą dieną patrulių ekipažas automobilį pastebėjo Karoliniškėse, L. Asanavičiūtės g., vairuotojas vėl nepakluso ir nesustojo, didžiuliu greičiu važiavo Pilaitės link ir pasuko į miško šunkelį. Net ir šiame labai kauburiuotame, neasfaltuotame keliuke jis lėkė didžiuliu greičiu, daužydamas automobilio dugną ir barstydamas detales.

M. Matukui pavyko atsiplėšti nuo persekiotojų, tačiau, pasak pareigūnų, jiems labai pagelbėjo žmonės, nurodę, kur nuvažiavo bėglys. Be to, smėlėtame miško keliuke liko ryškūs padangų pėdsakai. Kai iš apgadinto „Mercedes“ ant kelio ėmė lietis skysčiai, sekti tapo dar lengviau.

Bėgliui pavyko išvažiuoti iš miško ir pasiekti A. Kavoliuko gatvės pakraštį. Tačiau asfaltu pasinaudoti jau, matyt, nebegalėjo dėl mašinos sugadinimų. Vairuotojas metė automobilį ir spruko pėsčiomis, nepamiršęs užrakinti mašinos.

Atskubėję patruliai prakaitu permirkusį įtartiną jauną vyrą aptiko netoliese esančioje apleistoje statybvietėje. Šis buvo spėjęs nusivilkti marškinėlius ir susikišti juos į striukės kišenę. Sulaikytas jis teigė nieko nevairavęs ir pėsčias ėjęs iš Pilaitės. Netoli jo sulaikymo vietos policininkai rado išmestą „Mercedes“ raktą.

Nuo 2011-ųjų pavasario M. Matukas kiekvieną mėnesį po porą kartų įkliūdavo policijai už tai, kad vairavo neblaivus ir neturėdamas vairuotojo pažymėjimo.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.