aA
Indijos premjeras Narendra Modi antradienį apkaltino Pakistaną vykdant „karą per tarpininkus“ – siunčiant kovotojus rengti išpuolių Indijoje, taip pat pasinaudojo kelione į ginčijamą Kašmyro regioną, kad pabrėžtų, jog susitaikymui tarp branduolinį ginklą turinčių kaimynių reikalinga taika.
Narendra Modi
Narendra Modi
© Reuters/Scanpix

Po triumfo gegužę vykusiuose rinkimuose N.Modi jau antrąkart aplankė tą šiaurinį regioną, kurio teritorija yra padalyta nuo karo tarp Indijos ir Pakistano, kilusio po jų nepriklausomybės paskelbimo 1947 metais. Premjeras per šį vizitą pažadėjo sustiprinti Indijos ginkluotąsias pajėgas.

„Kaimyninė šalis prarado galią kautis įprastame kare, tačiau lieka įsitraukusi į terorizmo karą per tarpininkus“, – N.Modi sakė armijos ir oro pajėgų karininkams bei kariams Himalajų regione Lehe.

Šis hinduistų nacionalistų stovyklos politikas buvo triuškinamai išrinktas, žadėdamas atkurti Indijos ekonomikos ir kariuomenės pajėgumus, taip pat atremti saugumo iššūkius, keliamus stiprėjančios Kinijos ir ilgametės trinties su Pakistanu.

Tačiau N.Modi taip pat nustebino daugelį apžvalgininkų, pakviesdamas Pietų Azijos lyderius, įskaitant Pakistano premjerą Nawazą Sharifą į savo inauguracijos ceremoniją, siekdamas sustiprinti pašlijusius regioninius ryšius.

Prie Indijos ir Pakistano valdomas Kašmyro teritorijas skiriančios Kontrolės linijos reguliariai vyksta susirėmimai, tačiau N.Modi aiškiai leido suprasti, kad dvišalis dialogas galės vykti tik nutilus ginklams.

N.Modi, kurio kalbą kariame Lehe transliavo televizija, išsamiau nekalbėjo apie „karą per tarpininkus“, tačiau Indija jau ne vienerius metus skundžiasi, kad Pakistanas palaiko separatistus kovotojus, kurie praskverbia į Indijos kontroliuojamas Kašmyro teritorijas ir rengia išpuolius.

Pakistano užsienio reikalų ministerija ir kariuomenė kol kas atsisakė komentuoti N.Modi kalbas.

Islamabadas anksčiau yra sakęs, kad jis tik politiškai palaiko Kašmyro musulmonus, kurie esą kenčia nuo žmogaus teisių pažeidimų, vykdomų Indijos pajėgų. Delis šiuos kaltinimus neigia.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.