aA
Rusijos politologas ir publicistas Stanislavas Belkovskis mano, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas kontroliuoja apsišaukėlės „Donecko Liaudies Respublikos“ ir „Luhansko Liaudies Respublikos“ separatistus, bet prarado padėties kontrolę rytiniuose Ukrainos regionuose.
Politologas: V. Putino rankose – koziris
© Reuters/Scanpix

Apie tai jis pareiškė interviu portalui „Glavkom“.

„Visas ginkluotės ir samdininkų tiekimas vyksta su jo žinia. Jei V. Putinas tai uždraustų, separatistai jau seniai būtų susilpninti. Tačiau padėties būtent Donecko ir Luhansko regionuose jis tikrai nekontroliuoja. Kalbos apie tai, kad V. Putinas išduos separatistus, netyla jau kelis mėnesius, bet iki šiol jis to nepadarė.

Jis negali tiesiog šiaip išeiti iš žaidimo – pats hibridinio karo ir nestabilios padėties šiose srityse faktas jam yra koziris. Jis gali ir yra pasirengęs baigti karą, tačiau mainais į kažką. O Vakarai neketina su juo derėtis dėl tokio tipo mainų, todėl V. Putinas yra priverstas ir toliau minti pedalus“, – sako jis.

„Vakarams pradėti dialogą reiškia faktiškai pripažinti Krymo aneksiją. V. Putinas gi mano, kad jei jis darys prevencines nuolaidas, susilpnins savo poziciją ir dialogas taps neproduktyvus būtent jam. Jei atiduos Donecką ir Luhanską, į pirmą planą iškart iškils Krymas. V. Putinui reikia, kad Vakarai bent neformaliai pripažintų Krymą“, – pridūrė ekspertas.

Jo teigimu, V. Putinas norėtų, kad sankcijos, kurios auga erdvėje ir laike, būtų atšauktos, bet jų atšaukti neleidžia Krymo problema.

„Yra probleminiai paties Krymo aprūpinimo ir logistikos klausimai. V. Putinas štai ko nori iš Vakarų – gerai, formaliai jūs nepripažįstate Krymo prijungimo prie Rusijos, bet bent netrukdykite ten tiekti vandenį, skraidyti lėktuvais ir t. t.“ – sako S. Belkovskis.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.