aA
Prašymus mokytis profesinėse mokyklose jau pateikė per 12 tūkst. kandidatų, tai sudaro daugiau kaip 65 proc. visų galimų priimti mokinių.
Plūstelėjo prašymai mokytis profesinėse mokyklose: kas turi geriausias galimybes įsidarbinti
© DELFI / Valdas Kopūstas

Šiais mokslo metais į profesines mokyklas planuojama priimti per 19 tūkstančių mokinių.

„Aktyviai vykstantis priėmimas rodo, kad susidomėjimas profesiniu mokymu nemąžta. Daugėja moksleivių norinčiųjų išmokti amato, profesinėmis mokyklomis domisi nemažai aukštąjį išsilavinimą turinčių jaunuolių,– Švietimo ir mokslo ministerijos pranešime spaudai teigia viceministrė Genoveita Krasauskienė. – Be abejo, tam turėjo įtakos pastaruosius metus profesinio mokymo sistemoje vykstančios svarbios permainos: sparčiai atnaujinama mokymo bazė, profesinių įstaigų ir verslo glaudus bendradarbiavimas, plačios galimybės, baigus profesinę mokyklą, įsidarbinti arba toliau mokytis kolegijose ir universitetuose.“

Didžioji dauguma iš pareiškusiųjų norą mokytis profesinėse mokyklose yra įgiję pagrindinį išsilavinimą ir siekia kartu su kvalifikacija įgyti vidurinį išsilavinimą. Taip pat per 5000 kandidatų turi vidurinį išsilavinimą.

Šiemet, kaip ir praėjusiais metais, išlieka tendencija: profesines mokyklas renkasi aukštąjį išsilavinimą turintys asmenys, tokių asmenų prašymų jau pateikta per 800 (t. y. 36 proc. daugiau nei tuo pačiu metu praėjusiais metais).

Remiantis Lietuvos darbo biržos 2014 m. įsidarbinimo galimybių barometru, dideles įsidarbinimo galimybes turi IT ir ryšių sistemų specialistai, plataus profilio statybininkai, suvirintojai, miškų ūkio darbuotojai, virėjai bei kt. Daugiausia mokinių planuojama priimti į profesinio mokymo programas, kuriose galima įgyti šias darbo rinkoje paklausias kvalifikacijas.

Į profesines mokyklas priimami mokiniai nuo 14 metų. Jose galima įgyti kvalifikaciją arba kvalifikaciją kartu su pagrindiniu arba viduriniu išsilavinimu. Į profesines mokyklas taip pat priimami suaugę asmenys, kurie siekia patobulinti ar įgyti naują kvalifikaciją.

74 šalies profesinio mokymo įstaigos siūlo apie 300 įvairių profesinio mokymo programų įvairiuose ūkio sektoriuose: architektūros ir statybos, gamybos ir perdirbimo, inžinerijos, kompiuterijos, meno, socialinių paslaugų, sveikatos priežiūros, transporto, žemės ūkio, miškininkystės ir žuvininkystės ir t.t.

Profesinis mokymas yra nemokamas pirmą kartą kvalifikaciją įgyti siekiantiems asmenims, pažangiems mokiniams mokamos stipendijos, jie aprūpinami bendrabučiu.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.