aA
Taivano opozicinės Nacionalistų partijos lyderis Lien Chanas antradienį atskrido į Kinijos rytuose esantį Nankino miestą, kur pradės savo "taikos kelionę" žemyninėje Kinijos dalyje.
Kinija
Kinų darbininkai atnaujina paminklą, skirta atminti sunkią kovą su 1954 m. užklupusiais potvyniais centrinėje Kinijoje.
© Reuters/Scanpix
Tai pirmasis Nacionalistų partijos (Gomindano), kuri remia susivienijimą su demokratine Kinija, lyderio apsilankymas žemyninėje Kinijoje nuo 1949 metų, kai komunistų nuversta nacionalistų vyriausybė pabėgo į Taivaną.

Lien Chaną, jo žmoną, tris vaikus ir kitus jo palydos narius buvę nesutaikomi Gomindano priešai komunistai sutiko kaip itin svarbius asmenis. Atvykusiai grupei buvo patiestas ilgas raudonas kilimas, o valstybinė Kinijos televizija CCTV surengė tiesioginę transliaciją iš Nankino oro uosto.

Iš lėktuvo išlipusį Lien Chaną pasitiko daugybė žmonių su gėlėmis, kurie šypsojosi ir paeiliui spaudė jam ranką.

Prieš Lien Chano vizitą Taivano oro uoste dėl to piktai protestavo šimtai nepriklausomybės šalininkų.

Protestuotojus, kurie Lien Chanui šaukė "Išdavikas!" ir susirėmė su policijos pareigūnais, papiktino tai, kad jo veiksmai, regis, atitinka Pekino strategiją atitolinti susivienijimui pritariančią opoziciją nuo nepriklausomybę palaikančio Taivano prezidento Chen Shui-biano.

Lien Chanas išvengė įpykusių žmonių, kurie mojavo lazdomis, svaidė kiaušinius, šaudė iš timpų ir padeginėjo pirotechnikos priemones. Kelių protestuotojų kaktos buvo sukruvintos.

"Tikimės šiuo vizitu pasinaudoti tam, kad suprastume pastarojo meto raidą žemyninėje dalyje ir pasikeistume nuomonėmis su žemyninės dalies lyderiais taikos ir kultūrinių bei ekonominių ryšių klausimais", - prieš lipdamas į lėktuvą, kuriuo išskrido į buvusią Gomindano valdytos Kinijos dalies sostinę Nankiną, sakė Lien Chanas.

Kinija Taivaną laiko savo teritorijos dalimi ir yra nukreipusi į šią demokratiškai valdomą salą apie 700 raketų. Dėl šios priežasties Taivano sąsiauris yra vienas pavojingiausių Azijos "karštųjų taškų".

Įtampą vėl pakurstė tai, kad Pekinas kovo mėnesį priėmė įstatymą, kurio tikslas yra neleisti Taivanui atsiskirti ir kuriame numatomos karinės priemonės salos atžvilgiu, jeigu ji sieks oficialios nepriklausomybės.

Penktadienį Lien Chanas turi susitikti su Kinijos prezidentu Hu Jintao - tai bus pirmasis partijų lyderių susitikimas nuo to laiko, kai buvo nuspręsta suvienyti jėgas prieš Japoniją Antrojo pasaulinio karo metais.

"60 metų yra ilgas laikotarpis, - sakė Lien Chanas, turėdamas omenyje savo išvykimo iš Kinijos laiką. - Mūsų istorija skaudi, tad tėvynainiai ir draugai abiejose (sąsiaurio) pusėse turėtų pasinaudoti šia proga ir žengti ... abipusės naudos, pagalbos, koegzistavimo ir tolerancijos link".

Nors oro uoste buvo surengta protesto akcija, kuri baigėsi Gomindano delegacijai išvykus, dauguma apklausų rodo, kad didžioji visuomenės dalis pritaria Lien Chano vizitui Kinijoje, o analitikai pažymi, jog yra didelė tikimybė, kad jis padės sumažinti įtampą tarp Kinijos ir Taivano.

Chen Shui-biano administracija iš pradžių smerkė Gomindaną dėl mėginimo uzurpuoti vyriausybės politiką Kinijos atžvilgiu, tačiau sušvelnino savo poziciją po to, kai Lien Chanas paskelbė važiuojantis kaip privatus asmuo, kuris nesiderės ir nepasirašys jokių susitarimų su Hu Jintao.

Chen Shui-bianas savo pritarimą Lien Chanui išreiškė pirmadienį jam paskambinęs ir pasakęs, jog viliasi, kad Gomindano lyderis parsiveš konkrečių idėjų dėl to, kaip gerinti dvišalius santykius.

Per aštuonias dienas Kinijoje Lien Chanas aplankys Nankiną, Pekiną, savo gimtąjį Sianą ir Šanchajų, kur taivaniečiai yra daug investavę.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.