aA
Kai Šiaulių miesto policijos ir Šiaulių Organizuoto nusikalstamumo tyrimo biuro kriminalistai iš Lyros g. 5-ojo namo su antrankiais išvedė du vyrus, namo gyventojai dėkojo pareigūnams, iškrausčiusiems iš jų namo kvaišalų „taško“ savininką ir jo draugelį.
Spalvinga kvaišalų platintojo patirtis privertė kaimynus tapti aklais ir kurčiais

Policijos pareigūnai informuoja, kad kai pareigūnai paklausė, gal kaimynai gali suteikti daugiau informacijos apie šią narkomanų pamėgtą butą, gyventojai akimirksniu išgaruodavo. Pareigūnai suprato: žmonės nori ramiai gyventi, tačiau prisidėti prie tos ramybės užtikrinimo nelinkę.

Policijos pareigūnai šį „tašką“ stebėjo jau kurį laiką ir įsitikino, kad motinos bute gyvenantis 27 metų A. K. disponuoja narkotinėmis medžiagomis - ir ne tik pats jas vartoja, bet ir platina. Norintieji įsigyti kvaišalų žinodavo, kad čia jų gaus bet kuriuo paros metu, tad pirkėjai nuolat mynė šio buto slenkstį. Pavyzdžiui, vieną vakarą pareigūnai per kelias valandas jų sulaikė net penkis, nešinus, įtariama, amfetamino dozėmis. Kvaišalų troškulys yra toks stiprus, kad jo nenumalšina net baimė įkliūti policijai. Net tą dieną, kai bute vyko krata ir buvo matyti, jog čia dirba pareigūnai, narkotikus pamėgę asmenys brovėsi į butą, norėdami įsigyti dozę.

Narkotikų platintojo sulaikymo operacija buvo surengta rugpjūčio 5-ąją. Vidurdienį prie namo laiptinės antrankiai buvo uždėti A. K. ir jo draugeliui A. M., iš kurio kišenės pareigūnai ištraukė dozę kvaišalų. A. K., siekdamas išvengti sulaikymo, pareigūnams atkakliai priešinosi ir bandė pasprukti. Todėl jam pareikštas įtarimas ne tik dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis medžiagomis turint tikslą jas platinti, bet ir dėl pasipriešinimo policijos pareigūnams.

A. K. gyvenamojoje vietoje buvo atlikta krata. Bute pareigūnai rado metalinę dėžutę, kurioje slypėjo, įtariama, augalinės kilmės kvaišalai – marihuana. Buvo apžiūrėti ir rūsio sandėliukai, kuriais naudojosi A. K. Vaikino būta apdairaus - sandėliukuose kvaišalų nerasta, tik viename jų aptikta juoda medžiaginė kaukė, kuri, manoma, nėra skirta karnavaliniam vakarėliui. A. K. narkotines medžiagas slėpė bendrame rūsio koridoriuje. Čia rastas stiklainis su 5 paketėliais, pribertais „žolės“.

Tyrimo metu paaiškėjo dar viena A. K. slaptavietė. Vaikinas ją buvo įsirengęs kaimyno sandėliuke, šiam to net nežinant. Kadangi žmonės išvykę ir negyvena, A. K. į jų sandėliuką patekdavo, atsukęs durų vyrių varžtus. Pareigūnai čia aptiko stiklainį su 12 paketėlių, kuriuose, įtariama, yra augalinės kilmės narkotine medžiaga, ir pistoletą.

Manoma, kad tai - dujinis ginklas, perdirbtas į kovinį. Iš bendro naudojimo koridoriaus elektros paskirstymo dėžučių pareigūnai ištraukė keturis čia paslėptus paketėlius su geltona biria medžiaga, įtariama, amfetaminu.

A. K. dar tik 27-eri, o su teisėsauga reikalų yra turėjęs daug. Pirmąkart jis prieš teismą stojo būdamas penkiolikos - už vagystę. Vėliau jo nusikaltimai agresyvėjo, buvo smurtinio pobūdžio: plėšimai, sveikatos sutikdymas, viešosios tvarkos pažeidimai. Na, o 2009 metų kovą jo elgesys sutrikdė Šiaulių Dainų mikrorajono gyventojus ir sukėlė nerimą policijos pareigūnams.

Kovo 18-osios vakare policijos budėtojus pasiekė pranešimas, kad Lyros g. 7-ojo namo kieme, smėlio dėžėje, įvyko net du sprogimai.

Kitos dienos vidurdienį buvo gauta dar viena išgąsties kupina žinia apie vienas po kito nugriaudėjusius sprogimus „Romuvos“ pagrindinės mokyklos stadione. Trenksmas buvo toks stiprus, kad pradėjo veikti aplinkui stovėjusių automobilių signalizacijos.

Teritorija skendo dūmuose, o sniegas sprogimo vietoje nusidažė rožine spalva. Išsigandę mokiniai blaškėsi mokykloje, nesuprasdami, kas vyksta jų stadione. Dėl viešosios tvarkos pažeidimo buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Po poros savaičių policijos pareigūnai nustatė ir į areštinę uždarė „unabomberį“.

Tai buvo tas pats A. K., tik tada dar 22-jų. Jo bute ir pagalbinėse patalpose buvo rasta prietaisų bei medžiagų, iš kurių galima pasigaminti sprogstamąjį įtaisą. Tai buvo ne karo pramonėje naudojamos sprogstamosios medžiagos, o chemikalai, iš kurių mišinio jaunimas mėgsta pasigaminti savadarbius sprogstamuosius įtaisus ir naudoti juos vietoje petardų bei fejerverkų. Manoma, kad, būtent, tokiu tikslu sulaikytasis juos ir pasigamino, nes pinigų tokiems daiktams pirkti parduotuvėje, anot jo, neturėjęs.

Pasigaminęs sprogstamuosius įtaisus, juos nutarė išbandyti namo kieme esančioje smėlio dėžėje ir mokyklos stadione, net nesusimąstęs apie tai, kad tokie bandymai gali baigtis žmonių traumomis. Už savadarbių pirotechninių gaminių sprogdinimą, trikdant visuomenės rimtį ir tvarką, A. K. buvo skirti vieneri metai ir 4 mėnesiai nelaisvės.

Laukdamas teismo nuosprendžio už minėtą nusikaltimą, vaikinas sugebėjo dar nusikalsti. Jis įvykdė plėšimą. Kartu su dviem draugužiais sumušė ir apiplėšė vaikiną, kuris neteko pinigų bei sidabrinės grandinėlės ir dėl veido bei pilvo sumušimo, galvos smegenų sukrėtimo atsidūrė ligoninėje. Netrukus nusikaltimu įtariamas A. K. buvo surastas ir uždarytas į areštinę. O atvežtas į Šiaulų miesto apylinkės teismą, kuriame vyko nuo jo nukentėjusio asmens apklausa, jis įvykdė dar vieną nusikaltimą – pasipriešino policijos pareigūnams.

Apklausos metu A. K. nuolat reiškė pretenzijas ir nepasitenkinimą, tad teisėjas pareigūnų paprašė jį išvesdinti. Išvesdinamas vaikinas metėsi link nukentėjusiojo, kėsindamasis ištrūkti iš pareigūnų rankų. Kadangi A. K. priešinosi pareigūnams, teko su juo susigrumti. Grumtynių metu sužalojimų Konvojaus būrio postiniams padaryta nebuvo, tik vienam jų suplėšyta uniformos striukė. Dėl pasipriešinimo valstybės tarnautojams pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Atlikęs visas bausmes už paskutiniuosius nusikaltimus, 2012 metų rugsėjį A. K. išėjo į laisvę. Tačiau, nepraėjus ir dviem metams, jis vėl atsidūrė už grotų – dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis medžiagomis, turint tikslą jas platinti, šių metų rugpjūčio 7-ąją teismas trims mėnesiams sankcionavo A. K. suėmimą.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.