aA
Tyla kasmet pasiglemžia vis daugiau žmonių ir priverčia išmokti mintis reikšti rankomis - gestų kalba. Jau kelerius metus sostinėje įsikūrusioje Vilniaus kolegijoje gestų kalbos gali mokytis visi norintieji. Kuo jaunus žmones patraukia ši kalba, kas skatina juos rinktis vertėjo specialybę?
Šešios kalbintos Vilniaus kolegijoje studijuojančios merginos iki tol nebuvo susidūrusios su kurčiaisiais ir visai nieko nežinojo apie gestų kalbą. Po nesėkmingų bandymų įstoti į kitas aukštąsias mokyklas prieš dvejus metus visos jos susitiko būtent čia.

Apie gestų kalbos studijas Asta Baniūnaitė sužinojo atsivertusi žurnalą "Kur studijuoti?" Suintrigavo, kad tokios specialybės nemoko nė viena aukštoji mokykla.

Justa Jurgelionytė šį kelią pasirinko visiškai atsitiktinai, netgi abejodama, ar jis teisingas. "Manau, kad šiai specialybei būtinas pašaukimas. Nežinojau, ar sugebėsiu. Bet studijos parodė, kad neklydau. Gestų kalba nėra lengva, bet labai įdomi", - tikino mergina.

Svajojusių apie visai kitokio mokslo aukštumas merginų pasirinkimas buvo akibrokštas ne tik artimiesiems, bet ir draugams. Daugelio tėvai tokiam dukrų žingsniui per daug neprieštaravo, bet ir nedžiūgavo. "O draugams buvo smalsu, kaip ir mums. Pirmą savaitę jie išmoko gestų kalba pasakyti savo vardus - jiems tai buvo savotiška atrakcija", - sakė Mantė.

Plačiau apie tai skaitykite "Lietuvos žiniose"