aA
Vilniaus valdžia su prokurorų palaiminimu sumanė už 41,9 mln. Lt išpirkti griuvėsiais virstančius Profsąjungų rūmus ant Tauro kalno. Įspūdinga sandorio vertė – toli gražu ne vienintelė įdomybė.
Mįslinga istorija Vilniaus širdyje: 41 mln. Lt už apleistus rūmus, A. Paulausko sūnus ir pasislėpęs turtuolis
© DELFI / Kiril Čachovskij

DELFI atliktas žurnalistinis tyrimas atskleidė, kad už dabartinių rūmų savininkų stovi Kipro įmonių piramidė, valdoma Lietuvos piliečių. Čia randamas ne tik buvusio kandidato į prezidentus Artūro Paulausko sūnus Andrius Paulauskas, bet ir asmenys, finansavę „darbiečio“ kovą dėl prezidento posto. Negana to, tikras būsimasis pasakiško turto savininkas yra nežinomas – jis slepiasi už Lietuvos, Rusijos ir kitų šalių turtuolius aptarnaujančios finansų institucijos.

Mainais į griuveną gauna 18 mln. Lt ir krūvą vertingo NT

Vilniaus savivaldybės taryboje svarstomas taikos sutarties projektas, pagal kurį sostinės savivaldybė iš bendrovės „VIPC Vilnius“ perimtų Profsąjungų rūmus. Žinoma, ne už dyką. Taikos sutarties projekte nurodoma, kad rūmai įvertinti daugiau nei 41,9 mln. Lt. Tokią sumą „VIPC Vilnius“ ir turėtų atseikėti Vilniaus savivaldybė.

Piniginėmis lėšomis būtų finansuojama mažiau nei pusė minėtos sumos. Dokumente nurodoma, jog tai būtų 18,3 mln. Lt. Likusią sumą sostinės valdžia nusiteikusi padengti nekilnojamuoju turtu (NT). O sąrašas įspūdingas.

Pirma – dviejų aukštų mūrinis pastatas Vilniaus senamiestyje, Universiteto g. 2 / Dominikonų g. 18. Antra – keturių aukštų pastatas Palangoje, Vytauto g. 32. Trečia – dviejų aukštų pastatas sostinės senamiestyje, Liejyklos g. 8 / Totorių g. 26. Ir pabaigai – pora prastos būklės, bet prestižiniame Vilniaus Žvėryno mikrorajone esančių statinių.

Turto vertinimas – kažkam pasisekė

Taikos sutarties projekte nurodoma, kad savivaldybė mainais įgytų du NT objektus: kultūrinės paskirties patalpas bei kavinės patalpas Profsąjungų rūmuose. Dokumente taip pat teigiama, esą „šių kultūros paskirties patalpų ir kavinės patalpų bendra turto vertintojo nustatyta rinkos vertė – 41 909 000 Lt“.

Solidi suma. Ją būtų galima palyginti su Registrų centro duomenimis. Registrų centro sistemoje pateikiami vidutinės rinkos vertės įvertinimai tėra orientacinis skaičius, dažnai šis skaičius gerokai skiriasi nuo realios NT vertės. Tačiau šį sykį skirtumas tiesiog kolosalus.

Turto vertintojas savivaldybei perleidžiamą NT įvertino daugiau nei 41,9 mln. Lt. Tuo tarpu Registrų centro svetainėje, pagal unikalius numerius patikrinus galimą NT vidutinę rinkos vertę, nesusidaro nė trečdalis šios sumos. Beveik 9,8 tūkst. kvadratinių metrų kultūrinės paskirties patalpą Registrų centras vertina beveik 11,94 mln. Lt, o 664 „kvadratų“ kavinės patalpos įvertintos 1,65 mln. Lt. Iš viso – 13,59 mln. Lt.

Tiesa, turto vertintojas, palyginti su Registrų centro įverčiais, kilstelėjo ir savivaldybės „VIPC Vilnius“ perleidžiamo turto vertes. Tik ne tokiomis įspūdingomis proporcijomis. Pastatas Universiteto ir Dominikonų gatvių sankirtoje sutarties projekte vertinamas beveik 7,54 mln. Lt, Registrų centro įvertis – 4,32 mln. litų. Pastatą Palangoje turto vertintojas įkainojo 7,03 mln. Lt, Registrų centras – apie 5 mln. Lt.

Žinoma pavardė, žinoma įmonė ir nežinomas Kipras

Kas tie būsimieji 18,3 mln. litų ir aibės vertingo NT savininkai? Registrų centro duomenimis, „VIPC Vilnius“ valdybos pirmininkas – verslininkas Darijus Vilčinskas. Jo pavardė mirgėjo ne vienoje įdomioje istorijoje.

Štai pernai Juodkrantėje nugriautas nelegaliai pastatytas žuvies restoranas, valdytas D. Vilčinsko vadovautos bendrovės „Verslo investicijų projektų centras“. D. Vilčinskas taip pat linksniuotas įvairiose profsąjungoms perduoto turto išpirkimo istorijose.

Įmonės valdyba ir savininkai – nebūtinai tie patys žmonės. Registrų centro duomenimis, „VIPC Vilnius“ akcininkai šiuo metu yra statybų kompanija „Veikmė“, valdanti 35,05 proc. akcijų, bei Kipre registruota įmonė „Velmark Investments Limited“, valdanti kontrolinį 64,95 proc. akcijų paketą.

Įmonių voratinklyje – A. Paulausko sūnus ir rinkimų kampanijos rėmėjai

DELFI pavyko gauti „Velmark Investments Limited“ duomenis iš Kipro registro. Pasirodo, šią įmonę kontroliuoja ištisas kitų ofšorinių kompanijų voratinklis, kuriame galima rasti ir daugiau žinomų pavardžių.

Kipro registro duomenimis, „Velmark Investments Limited“ akcininkai – dar dvi Kipre registruotos bendrovės: „Lewben Management Limited“ (55,9 proc. akcijų) ir „Stanfelco Ltd“ (44,1 proc.). „Velmark Investments Limited“. Įmonės sekretoriaus pareigas eina Kipre gyvenamąją vietą nurodanti Lietuvos pilietė Viktorija Dunčienė. Jos vardas šiame įmonių tinkle kartosis ne kartą ir ne du.

Judame toliau. Smulkesniosios „Velmark Investments Limited“ akcininkės „Stanfelco Ltd“ vienintelė akcininkė ir vadovė – jau minėta V. Dunčienė.

O štai kontrolinį „Velmark Investments Limited“ akcijų paketą valdanti „Lewben Management Limited“ valdoma kur kas sudėtingiau.

Oficialioje „Lewben Management Limited“ vadovybėje, Kipro registro duomenimis, yra trys lietuviai: jau minėta V. Dunčienė, Olandijoje gyvenamąją vietą nurodęs Juozas Kavaliauskas ir vilnietis A. Paulauskas – žinomas advokatas bei Darbo partijos kandidato į prezidentus sūnus. Tiesa, tikrųjų įmonės savininkų vis dar nesimato – Kipro registro duomenimis, anksčiau 80 proc. „Lewben Management Limited“ akcijų valdė „VIPC Vilnius“ valdybos narys bei Lietuvoje veikiančios kompanijos „Lewben“ valdybos pirmininkas Vilius Kavaliauskas, 20 proc. – „Lewben“ vykdančioji direktorė Rita Navalinskaitė, o dabar vienintelė akcininkė yra kita Kipro kompanija „Lewben Bacca Holdings Limited“.

„Lewben Bacca Holdings Limited“ akcininkų struktūra paprastesnė. Kipro registro duomenimis, 8 proc. akcijų valdo „Lewben“ valdybos narys Regimantas Liepa, 16 proc. – jau minėta kompanija „Lewben Management Limited“, likusius 76 proc. – dar negirdėta Kipro įmonė „Enercom Holdings Limited“. Tarp ankstesnių „Lewben Bacca Holdings“ akcininkų – su „Lewben“ grupe tiesiogiai susijusios kompanijos „Enercom Capital“ viceprezidentas Marius Giržadas, šioje investicinėje įmonėje kuruojantis žaliavų prekybos sektorių. O prieš porą metų po 16,67 proc. akcijų valdė jau minėtas A. Paulauskas bei Justinas Klimašauskas: į Kiprą ir kitus mokesčių rojus investuoti padedantis verslininkas bei kandidato į prezidentus A. Paulausko finansinis rėmėjas.

Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, J. Klimašauskas A. Paulausko kampanijai paaukojo 10 tūkst. Lt – daugiau netgi už daugumą kolegą finansiškai parėmusių „darbiečių“ Seimo narių. 10 tūkst. Lt A. Paulauskui nepagailėjo ir „Lewben“ vadovas Lietuvoje V. Kavaliauskas. Kuklesnę 5 tūkst. Lt sumą, tokią pat, kaip ir „Lewben“ grupei dirbantis politiko sūnus, A. Paulauskui skyrė ir anksčiau minėtas M. Giržadas.

Lieka tik vienas nežinomasis – Kipro kompanija „Enercom Holdings Limited“, valdanti 76 proc. „Lewben Bacca Holdings Limited“ akcijų. Čia akcininkai tik du – jau minėti „Lewben“ vadovai V. Kavaliauskas (80 proc. akcijų) ir R. Navalinskaitė. Įmonės sekretoriaus pareigas eina jau ne sykį minėta V. Dunčienė.

Skambutis „ne tuo adresu“

„Lewben“ grupė teikia vadinamąsias šeimos biuro paslaugas. Su šeimos planavimu ar naujo būsto įrengimu tokios paslaugos turi labai mažai bendro. Šeimos biuras – elitinė finansų institucija, aptarnaujanti tik labai turtingus klientus, padedanti jiems valdyti savo ir savo šeimos turtą, jį investuoti. Žinoma, nevengiant ir galimybių, pavyzdžiui, sumažinti mokestinę naštą pasinaudojant mokesčių rojuose įsteigtomis ofšorinėmis kompanijomis.

Viena pagrindinių „Lewben“ verslo taisyklių – visiškas konfidencialumas klientui. „Lewben“ neslepia, kad kompanija dirba su Lietuvos, Rusijos, Baltarusijos, Kazachstano ir Ukrainos turtuoliais. Tačiau neatskleista nė vieno iš jų pavardė.

„Jei tai atskleistume, jau rytoj galėtume užsidaryti. Konfidencialumas yra mūsų verslo ašis. Saugome informaciją apie klientus, bankines paslaptis ir jomis dalintis negalime“, - interviu „Verslo žinioms“ šių metų sausį sakė viena „Lewben“ vadovių R. Navalinskaitė.

Tuo tarpu „Lewben“ valdybos pirmininkas V. Kavaliauskas nepanoro su DELFI žurnalistu kalbėtis apie „VIPC Vilnius“ ir Profsąjungų rūmų reikalus. Įmonės telefonu atsiliepusi moteris DELFI žurnalistui perdavė, esą V. Kavaliauskas sakė, jog skambinama „ne tuo adresu“. Tiesa, moteris patvirtino, kad „Lewben“ dirba „darbiečių“ kandidato į prezidentus sūnus A. Paulauskas.

Politiko sūnus: kliento tapatybės atskleisti negalima

O žinomo politiko atžala su DELFI pasikalbėjo kur kas atviriau. A. Paulauskas patvirtino, kad nors visų minėtų Kipro įmonių vadovų ir akcininkų sąrašuose figūruoja „Lewben“ žmonės, tikrasis pagrindinis „VIPC Vilnius“ akcininkas yra ne „Lewben“.

„Matomai, turite išsitraukę iš viešo registro informaciją. Bet kodėl jūs čia susiejate su „VIPC Vilnius“, aš nežinau. (…) Šitoje vietoje jūs kažką tai maišot. Aš jokio intereso „VIPC Vilnius“ neturiu. (…) Yra teikiama paslauga „VIPC Vilnius“ akcininkui. Realus akcininkas yra kitas. Mes tiktai teikiame paslaugą jam“, - kalbėjo advokatas.

Kaip ir galima tikėtis iš „Lewben“ verslo filosofijos, kliento pavardę A. Paulauskas atskleisti atsisakė.

„Ne, negaliu atskleisti“, - teigė pašnekovas. Advokatas taip pat atsisakė nurodyti, ar klientas yra Lietuvos pilietis. „Ne, neatskleisiu“, - pakartojo A. Paulauskas.

Jis tikino, esą „Lewben“ jokių sąsajų su „VIPC Vilnius“ neturi. Nors Registrų centro duomenimis „Lewben“ vadovas V. Kavaliauskas yra „VIPC Vilnius“ valdybos narys, A. Paulauskas tikino, jog kalba čia turėtų eiti ne apie Vilių, o apie Juozą Kavaliauską – čia jis veikiausiai turėjo omenyje „Lewben Management Limited“ vadovybėje kartu su juo besidarbuojantį Olandijoje gyvenamąją vietą nurodžiusį J. Kavaliauską.

„Yra teikiama paslauga akcininkui. Įmonės veikloje mes nedalyvaujame, sprendimų dėl to nepriimame. Čia reikėtų kalbėti su Lietuvos įmonės direktoriumi. Ką jis daro, kodėl daro – mes nesigiliname, - patikino A. Paulauskas. - Mano duomenimis, valdybos narys yra J. Kavaliauskas.“

Apie Profsąjungų rūmų istoriją ir numatomą „VIPC Vilnius“ praturtėjimą 18,3 mln. Lt bei įspūdingu NT sąrašu politiko sūnus tikino nieko nežinantis. „Net jeigu būčiau informuotas, manau, kad informacijos jums teikti taip pat negalėčiau“, - sakė A. Paulauskas.

Pinigai tėvui – vardan draugystės

Advokatas patvirtino, kad jo kolegos „Lewben“ versluose solidžiomis sumomis finansavo jo tėvo rinkimų kampaniją, tačiau tai esą niekaip nesieja „Lewben“ su politika.

„Tų sąsajų (tarp „Lewben“ ir politikos – DELFI) nėra. Jeigu jūs domėjotės, tai matote, kad aš esu advokatas. Politikoje aš nedalyvauju. Su tėvu pas mane yra geri santykiai – ir aš jį parėmiau. (…) Tiek V. Kavaliauskas, tiek J. Klimašauskas yra mano draugai. Taip, man yra žinoma, kad jie parėmė“, - neslėpė A. Paulauskas.

V. Benkunskas: tokiam sandoriui pritarti negalima

Savivaldybė Profsąjungų rūmus iš „VIPC Vilnius“ nori perimti dėl vadinamosios Tautos namų idėjos. Apie rūmų ant Tauro kalno atgimimą ir panaudojimą visuomenės reikmėms politikai kalba jau keletą metų. Vis dėlto daliai Vilniaus politikų kyla rimtų abejonių dėl šio sandorio skaidrumo.

Opozicinės konservatorių frakcijos Vilniaus taryboje vadovas Valdas Benkunskas DELFI teigė, esą sandoris savaime atrodė įtartinas – ir dėl įspūdingų pinigų, ir dėl „VIPC Vilnius“ perleidžiamo NT, ir dėl to, kad smarkiai apleistas pastatas įvertintas net 41,9 mln. Lt.

„Pats projektas, idėja yra patraukli ir tikrai sveikintina. Bet čia yra dar vienas chrestomatinis pavyzdys, kaip gerą idėją galima sugadinti visokiomis neaiškiomis schemomis ir daugybe nežinomųjų. Jau vien turto vertinimas ir turto mainai kelia įtarimą. Perkama krūva betono, į kurią dar reikės ne vieną šimtą milijonų sukišti. Panašu į tai, kad bet kokia kaina reikalinga tą sukurtą schemą įgyvendinti. (…) Ta visa istorija atrodo kuo toliau, tuo painiau. Savivaldybės tarybos nariai turės labai rimtai įvertinti, ar gali tokiam projektui pritarti“, - kalbėjo V. Benkunskas.

Politiką stebina ir prokuratūros pozicija – esą prokurorai iš pradžių užkirto kelią turto mainams, o dabar patys laimina taikos sutartį.

„Mainų schema buvo anksčiau pateikta. Bet tada įsikišo prokratūra, gindama viešąjį interesą, ir sustabdė tokių procedūrų darymą. Bet dabar, bent jau savivaldybės administracijos klerkai taip informuoja, prokuratūra neprieštarauja tokiai schemai. Prokurorų požiūris irgi atrodo daugiau negu keistai“, - stebėjosi pašnekovas.

Naujos aplinkybės – „Lewben“ finansų virtuozų slepiamas tikrasis pagrindinis „VIPC Vilnius“ akcininkas – V. Benkunsko taip pat nenuteikia optimistiškai.

„Tie turto mainai, grynų pinigų primokėjimas iš savivaldybės, kuri pinigų neturi. Ir paskutinis – didžiausią įtarimą keliantis momentas – yra neaiškus to turto pardavėjas. Akcininkai slepiasi po Kipro ofšorinėmis kompanijomis. Kas gali iš tikrųjų paneigti, kad visi akcijų perleidimo sandoriai nebuvo specialiai paruošti šitam sandoriui su savivaldybe, ir už to slepiasi didelės juodų pinigų sumos? Įr gal galbūt netgi savivaldybės valdininkams yra kažkokia dalis skirta“, - sakė politikas.

Nors „Lewben“ advokatas A. Paulauskas tikina, kad jo ir jo kolegų finansinė parama jo tėvui niekaip nesieja „Lewben“ su politika, konservatoriaus tai neįtikina.

„Viskas gali būti susiję. Tos visos schemos – joms, be jokios abejonės, reikalingas politinis užnugaris. Tos paramos, visų keturių šioje struktūroje dalyvaujančių asmenų skirtos Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkui, gali būti svarus kažkoks politinis užnugaris. Politinio užnugario pirkimas šiuo atveju? Yra didelė tikimybė, kad taip yra. Dar daugiau įtarimų kelia tokie dalykai“, -reziumavo V. Benkunskas.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.