aA
Prieš metus kyšininkavimu ir korupcija apkaltintas bei dvylikai parų į areštinę uždarytas Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) valstybės sekretorius Vidmantas Žilinskas pirmadienį grįžo į darbą.
Dokumentai, duomenys, popieriai
© Corbis/Scanpix
Vilniaus apygardos prokuratūra nesikreipė į teismą su prašymu dar kartą pratęsti valstybės sekretoriaus nušalinimą nuo pareigų, rašo dienraštis "Lietuvos rytas".

Nuo korupcijos skandalo pradžios, kuomet ministerijos valstybės sekretoriui buvo pateikti įtarimai dėl piktnaudžiavimo tarnyba, V.Žilinsko nušalinimas buvo pratęsiamas kas trys mėnesiai.

V.Žilinskas visuomenės dėmesio centre atsidūrė pernai balandžio mėnesį, kuomet Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pranešė, kad ministerijos pareigūnui kyšius davė bendrovės "Limeta" generalinis direktorius Vytautas Zimnickas ir bendrovės "Medita" vadovas Vidmantas Kačkus.

Pirmasis esą papirko V.Žilinską leisdamas jam ir jo šeimai savaitę nemokamai gyventi poilsio namuose Kuršių nerijoje, antrasis - nupirkęs dešimtimis tūkstančių litų vertinamą baldų komplektą ir įteikęs jį "tiesiogiai sekretoriaus namuose".

Praėjus metams nuo tyrimo pradžios, Vilniaus apygardos prokuratūra sugrąžino bylą STT.

Pasak dienraščio, šaltiniai teisėsaugos struktūrose tvirtina, kad ši baudžiamoji byla nepagrįsta tinkamais įrodymais, tad atsidūrė aklavietėje.

Kaip rašo "Lietuvos rytas", triukšmingų suėmimų serija tyrimą pradėjusi STT vėliau tyliai pripažino paskubėjusi teikti viešus kaltinimus.

Paaiškėjo, kad farmacijos bendrovės "Medita" vadovas V.Kačkus nedavė Sveikatos apsaugos ministerijos valstybės sekretoriui kyšio baldų komplekto. Išsiaiškinusi, kad V.Žilinskas už baldus sumokėjo pats, STT atsisakė šio įtarimo.

Pasak "Lietuvos ryto", praėjusių metų spalio pabaigoje, praėjus septyniems mėnesiams nuo korupcijos medicinos sistemoje skandalo pradžios, STT iš esmės pakeitė savo nuomonę -

naujame pranešime apie įtarimą V.Kačkui apie baldus arba kokį nors kitokį kyšį aukštam valdininkui nebeliko nė žodžio.

Dabar verslininkas kaltinamas bandęs žodžiu paveikti ministerijos valstybės sekretorių parengti jam palankias konkurso sąlygas, nors toje konkurso dalyje, dėl kurios yra kaltinamas, jo bendrovė nedalyvavo.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.