aA
Pirmadienį Europos Sąjunga (ES) su Rumunija ir Bulgarija pasirašė stojimo sutartis. Abiejų šalių, triskart skurdesnių nei ES vidurkis, narystė ES turi prasidėti 2007 metų sausio 1 dieną. Nors abiem šalims reikia įvykdyti nemažai reformų, jų lyderiai teigia, kad šios valstybės, pagausinsiančios ES 30 mln. gyventojų, iki to laiko bus pasiruošusios tapti ES narėmis.
Rumunijos čigonai
Rumunijos čigonų pora vežimu veža seną "Trabant" automobilio kėbulą. Rumunijos čigonai bando eiti į politiką lapkričio 28 d. vyksiančiuose rinkimuose į parlamentą ir ten apginti savo teises.
© Reuters/Scanpix
Tačiau ES pareigūnai įspėjo, kad Bulgarijos ir Rumunijos narystė 25 šalių bloke gali būti atidėta metams, jei šalims nepavyks pasiekti aukštų bloko standartų.

Rumunija ir Bulgarija bus pirmosios Balkanų šalys - ES narės, Sąjungos valstybių skaičių padidinsiančios iki 27.

Kroatija taip pat siekia tapti ES nare ir pradėti derybas, tačiau jos buvo atidėtos dėl nepakankamo Zagrebo bendradarbiavimo su Jungtinių Tautų karo nusikaltimų tribunolu.

"Mums narystė ES yra svajonių išsipildymas, - teigė Rumunijos prezidentas Traianas Basescu po sutarties pasirašymo Liuksemburge. - Be abejo, Rumunijos stojimas į ES taps vienu iš svarbiausių šalies istorijos momentų".

Bulgarijos ministras pirmininkas Simeonas Saxe'as-Coburgas sutarties pasirašymą pavadino "istorine gaire". "Mes žengėme dar vieną žingsnį Europos vienybės link. Tačiau dabar visą dėmesį sutelksime reformoms, kurias mums reikia įvykdyti", - teigė jis.

Rumunija ir Bulgarija ES narystės derybas pradėjo 2000 metais. Tačiau šalims nepavyko atitikti ES standartų iki pirmojo bloko plėtros etapo 2004 metais.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.