aA
Naujasis popiežius Benediktas XVI pirmadienį pirmą kartą pasidžiaugė užsimezgančiu dialogu su musulmonais ir paragino visus krikščionis vienytis, sugrįždamas prie temos, kurią buvo pavertęs skiriamuoju savo pirmųjų pontifikato dienų ženklu. Per atskirą audienciją maldininkams iš Vokietijos, kurie sekmadienį suplūdo į jo inauguracijos iškilmes, Bavarijoje gimęs popiežius atskleidė ir savo žmogiškąją pusę - pirmą kartą pajuokavo.
Popiežius Benediktas XVI
Popiežius Benediktas XVI
© Reuters/Scanpix
Benediktas XVI atsiprašė minios už vėlavimą ir pažymėjo, jog garsiojo vokiečių punktualumo stoka gali reikšti, kad "jis jau tapo šiek tiek italas".

"Romoje gyvenu 23 metus, bet tebesu bavaras", - besijuokiantiems tikintiesiems pasakė popiežius.

78 metų buvęs kardinolas Josephas Ratzingeris, ilgus metus vadovavęs Tikėjimo doktrinos kongregacijai, kai kuriuose sluoksniuose yra pelnęs rūstaus konservatoriaus reputaciją.

Sergėdamas krikščionybės doktriną, jis ne kartą nuliūdino protestantus, budistus ir hinduistus savo pasisakymais apie jų tikėjimą, o praėjusiais metais nuvylė musulmonišką Turkiją, pasipriešinęs jos siekiams įstoti į Europos Sąjungą.

Tačiau nuo antradienio, kai per slaptą konklavą buvo išrinktas Katalikų Bažnyčios vadovu, Benediktas XVI stengiasi pabrėžti krikščionių vienybės ir skirtingų religijų dialogo svarbą.

Pirmadienį per jo inauguracijoje dalyvavusių religinių lyderių priėmimą popiežius atpažino musulmonų dvasininkus ir pareiškė, kad Bažnyčia nori toliau tiesti "draugystės tiltus" tarp skirtingų religijų. Jis pažymėjo, jog vertina "dialogo tarp musulmonų ir krikščionių stiprėjimą tiek vietos, tiek tarptautiniu lygiu".

Nors sekmadienį sakydamas savo pirmąjį pamokslą Benediktas XVI kreipėsi ir į "tikinčiuosius, ir į netikinčiuosius", tai buvo pirmas kartas, kai jis kalbėjo konkrečiai apie islamą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.