aA
Pentagonas planuoja ateinančiais metais nusiųsti į Ukrainą karinių instruktorių, kurie rengs šios šalies kariškius. Tai pranešė Amerikos leidinys "The Hill".
JAV į Ukrainą siųs karinius instruktorius
© Reuters/Scanpix

JAV gynybos žinyba ketina skirti šiems tikslams 19 milijonų dolerių (49 mln. Lt) iš bendro Pentagono ir Valstybės departamento fondo, kurio lėšomis finansuojamos rengimo kovai su terorizmu programos.

Pagal šį planą, Amerikos kariškiai Europoje arba Kalifornijos nacionalinės gvardijos nariai parengs ir ekipuos keturias Ukrainos nacionalinės gvardijos kuopas ir operatyvinio taktinio valdymo štabą. Šiam planuo dar turi pritarti Kongresas.

Pentagono spaudos sekretorius kontradmirolas Johnas Kirby pareiškė, kad tokia pagalba padės stiprinti šalies vidaus saugumą. Pasak jo, mokymas turi vykti Ukrainoje, tarptautiniuose taikdarių centruose.

J. Kirby pažymėjo, kad JAV neketina tiekti Ukrainai ginklų, nors Kijevas to prašo. "Amerikos ginklai nesureguliuotų padėties Ukrainoje", - pabrėžė Pentagono spaudos sekretorius.

Kongrese jau buvo siūloma suteikti Kijevui karinę pagalbą. 10 kongresmenų pateikė Atstovų Rūmams įstatymo projektą, pagal kurį Ukrainą reikėtų pripažinti svarbiausia JAV sąjungininke už NATO ribų ir suteikti šiai šaliai Aljanso saugumo garantijas.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.