aA
Rusijos prokurorai penktadienį kreipėsi į teismą su prašymu pasiųsti už grotų opozicijos lyderį Aleksejų Navalną, kuris, jų teigimu, pažeidė namų arešto sąlygas, nes naudojosi internetu. Maskvos teismas atmetė šį prokurorų prašymą.
Aleksejus Navalnas
Aleksejus Navalnas
© RIA/Scanpix

Maskvos Zamoskvorecko rajono teismas paliko galioti ankstesnę kardomąją priemonę, sakė šio teismo atstovė; vadinasi, A.Navalnui galios namų arešto režimas, jam draudžiama naudotis internetu iki kito teismo posėdžio, numatyto rugpjūčio 14 dieną. Namų arešte A.Navalnas laikomas nuo vasario. Pagal skirtos kardomosios priemonės sąlygas A.Navalnui draudžiama naudotis internetu.

Vienas griežčiausių prezidento Vladimiro Putino kritikų kaltinamas iš prancūzų kosmetikos bendrovės „Yves Rocher“ ir su ja susijusios kitos bendrovės pavogęs ir išplovęs daugiau kaip 30 mln. rublių (840 600 JAV dolerių).

Teismo procesą prieš A.Navalną jo šalininkai vadina politiškai motyvuotu.

Zamoskvorecko teismui atmetus prokurorų prašymą, po kelių minučių socialiniame tinkle „Twitter“ pasirodė besišypsančio A.Navalno atvaizdas.

Pernai liepą teismas kitoje byloje pripažino A.Navalną kaltu dėl 16 mln. rublių (466 tūkst. JAV dolerių) valstybės lėšų grobstymo ir skyrė jam penkerių metų laisvės atėmimo bausmę, tačiau jau kitą dieną, po protestų Maskvos gatvėse, jis buvo netikėtai paleistas ir galėjo siekti Maskvos mero posto.

38 metų tinklaraštininkas ir kovos su korupcija aktyvistas A.Navalnas griežtai atmeta visus kaltinimus, tvirtindamas, jog tokiu būdu Kremlius siekia jį nubausti už tai, kad išdrįso kritikuoti V.Putiną.

Per uždarą teismo posėdį prokuroras paprašė namų areštą A.Navalnui pakeisti suėmimu, kai buvo gautas atitinkamas Federalinės bausmių vykdymo tarnybos (FSIN) prašymas, nurodė vienas opozicijos lyderio padėjėjų.

„Prokurorai turi įrodymų, kad A.Navalnas naudojosi internetu“, - iš teismo naujienų agentūrai AFP sakė Nikolajus Liaskinas.

FSIN atsisakė ką nors komentuoti.

A.Navalno šalininkai būgštauja, kad jis gali būti ilgam pasiųstas už grotų. Tai taptų rimtu smūgiu ir taip smarkiai demoralizuotai opozicijai.

Pernai liepą teismas kitoje byloje pripažino A.Navalną kaltu dėl valstybės lėšų grobstymo ir skyrė jam penkerių metų laisvės atėmimo bausmę, tačiau jau kitą dieną jis buvo netikėtai paleistas ir galėjo siekti Maskvos mero posto.

38 metų tinklaraštininkas ir kovos su korupcija aktyvistas A.Navalnas griežtai atmeta visus kaltinimus, tvirtindamas, jog tokiu būdu Kremlius siekia jį nubausti už tai, kad išdrįso kritikuoti V.Putiną.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.