aA
Lenkijos premjeras Donaldas Tuskas paskelbė, kad užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis siūlomas kandidatu tapti naujuoju Europos Sąjungos išorės politikos vadovu ir Europos Komisijos pirmininko pavaduotoju. Su juo varžosi Italija.
Radoslawas Sikorskis
Radoslawas Sikorskis
© AFP/Scanpix

„Pasak PiS (opozicijos partijos „Įstatymas ir teisingumas“) Sikorskis per minkštas Rusijos atžvilgiu, o pasak ES politikų – per kietas. Pagal visus – kompetentingas. Taigi kaip tik tinkamas“, – D.Tuskas ketvirtadienio vakarą parašė socialiniame tinkle „Twitter“.

Šis pranešimas buvo paskelbtas tuo metu, kai ES lyderiai nesugebėjo pasirinkti naujojo Bendrijos aukštojo atstovo per neseniai Briuselyje vykusį viršūnių susitikimą. Tame renginyje kai kurie ES lyderiai išsakė abejonių dėl griežtos R.Sikorskio pozicijos Maskvos atžvilgiu.

Taip pat iškilo problemų dėl R.Sikorskio ryšių su krikščioniška demokratine Europos liaudies partija: paaiškėjo, kad Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel išsakė pageidavimą, kad ES diplomatijos postas atitektų moteriai iš kairiojo socialistų ir socialdemokratų bloko.

Lenkijos vyriausieji diplomatai  varžosi dėl prestižinio su Italija.

Italijos premjeras Matteo Renzi sako oficialiai nurodęs kandidate į šį postą užsienio reikalų ministrę Federica Mogherini.

R. Sikorskis siūlomas kandidatu vadovauti ES išorės politikai
© AFP/Scanpix

Tuo metu įtampa santykiuose su Rusija dėl jos požiūrio į Ukrainą yra smarkiai padidėjusi. Dėl to kelių rytų Europos šalių vadovai nepritaria F.Mogherini kandidatūrai, nes laiko ją pernelyg draugiška Maskvai. 

Tačiau kai kurie ES diplomatai, jog jeigu Europos Tarybos vadovo postą užimtų kuri nors socialistė – pavyzdžiui, Danijos premjerė Helle Thorning-Schmidt, tuomet į aukštojo atstovo pareigas galėtų pretenduoti kitokios politinės stovyklos kandidatas.

ES narės turėjo iki ketvirtadienio pasiūlyti savo kandidatus į Europos Komisiją, o jos pirmininkas Jeanas-Claude'sa Junckeris planuoja paskelbti naują Komisijos sudėtį per viršūnių susitikimą, turintį įvykti rugpjūčio 30 dieną.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.