aA
Generalinė prokuratūra neigia žiniasklaidoje pasirodžiusius pranešimus, esą korupcija įtartas buvęs Seimo narys Vytenis Andriukaitis pasiekė pirmąją pergalę teisme dėl anksčiau jam pareikštų įtarimų. "Skleidžiamas samprotavimas apie "pasiektą pirmąją pergalę teisme" yra netikslus ir klaidinantis", - rašoma prokuratūros pranešime.
Vytenis Andriukaitis
Vytenis Andriukaitis
© ELTA
Šeštadieni Vilniuje vykusio Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) tarybos posėdį buvo perskaityta ištrauka iš Vilniaus 2-ojo apylinkės teismo nutarties, rašo dienraštis "Lietuvos žinios".

"Ikiteisminis tyrimas Vytenio Andriukaičio atžvilgiu nutrauktas reabilituojančiais pagrindais, todėl abejonių dėl jo nekaltumo kilti negali", - partijos bičiulius informavo posėdžiui pirmininkavęs Česlovas Juršėnas.

Pasiekęs pirmąją pergalę teisme politikas neketina ja pasitenkinti ir teigia planuojantis pradėti didelį teisinį procesą. "Ten yra dar viena išvada, bet ją pasakysiu kitą savaitę, nes pradedu procesą", - šeštadienį socialdemokratas dar nebuvo linkęs atskleisti visų savo planų.

Jis teigė, kad balandžio 12-ąją ikiteisminio tyrimo teisėjo priimta nutartis jam atveria dideles galimybes reabilituotis, ir pridūrė nežinąs, "kaip vienas veikėjas iš Generalinės prokuratūros išsisuks".

Anksčiau eksparlamentaras buvo užsiminęs, kad turi planų bylinėtis su generalinio prokuroro pavaduotoju Gintaru Jasaičiu, buvusia Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininke Nijole Steibliene ir galbūt net parlamento vadovu Artūru Paulausku.

Vasarį Generalinė prokuratūra paliko galioti savo sprendimą, kuriuo buvo nutrauktas ikiteisminis tyrimas dėl eksparlamentarui V.Andriukaičiui pareikštų įtarimų kyšininkavimu.

Praėjusį spalį ikiteisminis tyrimas dėl V.Andriukaičiui pareikštų įtarimų buvo nutrauktas remiantis tuo, jog nebuvo surinkta pakankamai kaltę pagrindžiančių duomenų.

Tuo tarpu eksparlamentaras nusprendė siekti, jog prokuratūra pakeistų ikiteisminio tyrimo nutraukimo pagrindus ir pripažintų, jog jis nepadarė veikos, turinčios nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių.

Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiasis prokuroras Algimantas Kliunka yra sakęs, kad tada priimto nutarimo pagrindu V.Andriukaitis buvo visiškai reabilituotas.

Pirmadienį Generalinė prokuratūra pranešė, kad Vilniaus miesto 2-ojo apylinkės teismo, kuriam V.Andriukaitis buvo apskundęs jam nepalankų prokurorų sprendimą, teisėjo nutartyje nustatyta, kad pagrindas ikiteisminiam tyrimui nutraukti taikytas teisingai, kaip tai ir numato Baudžiamojo proceso kodeksas.

Kilus korupcijos skandalui V.Andriukaitis praėjusią vasarą atsisakė Seimo nario mandato ir sustabdė įgaliojimus partijos pirmininko pavaduotojo poste.

Buvęs Seimo narys niekada nepripažino savo kaltės.

Praėjusį spalį jis dalyvavo Seimo rinkimuose vienmandatėje Žirmūnų apygardoje, bet nepateko į antrąjį rinkimų turą ir nebuvo išrinktas į dabartinį parlamentą.

V.Andriukaitis yra padavęs paraišką dalyvauti konkurse užimti Europos Sąjungos Komisijos atstovybės Lietuvoje vadovo postą.

Tokie pat įtarimai kaip ir V.Andriukaičiui buvo pareikšti dar dviem į korupcijos skandalą patekusiems eksparlamentarams Vytautui Kvietkauskui ir Arvydui Vidžiūnui.

Remdamiesi 2001-2004 metais surinktais operatyviniais duomenimis, prokurorai įtarė, kad A.Vidžiūnas, V.Kvietkauskas ir V. Andriukaitis, būdami Seimo nariais, galėjo imti kyšius nuo 25 iki 95 tūkst. litų iš bendrovių grupės "Rubicon group" vadovo A.Janukonio už įtaką priimant įvairius teisės aktus.

Pernai birželį teisėsaugininkai pateikė parlamentui dokumentus apie įtariamą kelių Seimo narių korupciją ir tris jų - V.Andriukaitį, V.Kvietkauską ir A.Vidžiūną - paprašė patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

Seimui nesutikus to padaryti, V.Andriukaitis, V.Kvietkauskas ir A.Vidžiūnas atsisakė Seimo nario mandatų, pareiškę, kad yra nekalti ir deklaravę ryžtą bendradarbiauti su tyrėjais.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.