aA
Alytaus apskrities sutrikusio vystymosi kūdikių namus užklupo rimtos problemos ar tik moterų tarpusavio nesutarimai?
Kūdikių namų darbuotojos beldžiasi į valdžios duris
© Vida Press

Atsakymo į šį klausimą, ko gero, reiks ieškoti Alytaus miesto savivaldybės vadovams, į kuriuos jau kreipėsi nepatenkintos kūdikių namų darbuotojos.

„Alytaus kūdikių namuose vyrauja chaosas, direktorė piktnaudžiauja tarnybine padėtimi, naudoja psichologinį smurtą kai kurių darbuotojų atžvilgiu, rūpinasi daugiau savo, negu vaikų interesais“, - susitikusi su miesto vadovais negeroves vardijo kūdikių namų auklėtoja Irena Sinkevičienė, profsąjungos „Solidarumas“ pirmininkė.

Alytaus kūdikių namų direktorė Danguolė Jezepčikienė teigė, kad problema yra darbuotojos asmenybėje, o ne kūdikių namuose. „Žmogui visuomet viskas netinka, viska yra blogai. Aš nieko tikrai negaliu padaryti“, - sakė D. Jezepčikienė.

I.Sinkevičienė teigė, kad į valdžios atstovus kreipėsi neapsikentusi direktorės savivaliavimo ir siekdama teisybės buvusios kolegės atžvilgiu.

„Kreipėmės į miesto vadovus, nes atmosfera darbe yra labai prasta. Pas mus sugrįžo Stalino laikai, vyksta nuolatinis persekiojimas, šnabždesiai, taikomi dvigubi standartai skirtingiems žmonėms, kolektyvas yra suskirstytas, direktorė su dviem darbuotojais jau turėjo teisminius procesus. Kantrybės taurę perpildė mano kolegės išėjimas iš darbo“, - pasakojo I. Sinkevičienė.

Savo pavardės prašiusi neskelbti buvusi kūdikių namų darbuotoja pasakojo, kad iš darbo buvo priversta išeiti po to, kai, dirbdama su vienu hiperaktyviu vaiku, turėjo jį fiksuoti, t.y. surišti, kad jis nurimtų, neliestų tam tikrų savo organų. Tam ji panaudojo netinkamą priemonę, nes kitos neturėjo. Darbuotojų teigimu, specialių priemonių niekas neskiria. Fiksuotą vaiką pastebėję įstaigos vadovai tai traktavo kaip smurtą, konstitucinių vaiko teisių pažeidimą, orumo pažeminimą.

„Bet mes visuomet taip darome. Vaikas nebuvo sužeistas, jam neskaudėjo, jokių mėlynių nebuvo. Įstaigoje gyvena vaikai su įvairiais raidos sutrikimais, protinėmis negaliomis, hiperaktyvūs. Tokie vaikai dažnai elgiasi netinkamai, tampo savo lyties organus, kandžioja kitus vaikus, yra ypatingai neramūs“, - teigė I. Sinkevičienė.

Jos kolegė, dvidešimt metų su kūdikiais ir vaikais iki keturių metų įstaigoje dirbusi auklėtoja, nuo liepos 28 dienos Alytaus apskrities sutrikusio vystymosi kūdikių namuose nebedirba. Oficialiai ji iš darbo išėjo šalių sutarimu, bet moteris tikina tai padariusi ne savo noru.

„Direktorė pateikė man pasirašyti įsakymą dėl atleidimo iš darbo už šiurkštų darbo drausmės pažeidimą, kad aš pažeidžiau konstitucinę teisę, vaiko orumą, garbę. Paskui liepė rašyti prašymą išeiti iš darbo pačiai prašant. Galiausiai pasirašiau – šalių sutarimu. Man buvo šokas, verkiau, jaučiausi įbauginta. Dabar jau gailiuosi“, - kalbėjo buvusi šios įstaigos darbuotoja.

Abi moterys tvirtino, kad Alytaus apskrities sutrikusio vystymosi kūdikių namų direktorė Danguolė Jezepčikienė jaučiasi labai saugi dėl asmeninių ryšių su politikais: jos vyras yra Alytaus miesto tarybos narys, o vienos darbuotojos gyvenimo draugas Artūras Juškauskas - Alytaus miesto savivaldybės kontrolierius bei Alytaus rajono savivaldybės tarybos narys.

Alytaus miesto meras Jurgis Krasnickas, išklausęs moterų argumentus, teigė, kad kol kas tai yra emocijos, bet gavus raštišką profsąjungos pirmininkės I. Sinkevičienės ar auklėtojos kreipimąsi bei įvertinus pateiktus teiginius, tikėtina, kad bus pradėtas tyrimas ir jis bus atliktas objektyviai. „Jokie asmeniniai ryšiai tam įtakos neturės“, - sakė miesto vadovas.

alytusplius.lt