aA
DELFI kalbinti Rusijos piliečiai, atostogaujantys Palangoje, sutiko pasidalinti savo įspūdžiais: kaip jie čia jaučiasi, kuo Palanga skiriasi nuo Kaliningrado srities kurortų, kaip jie vertina maisto kainas bei kokybę.
Pajūrys
Pajūrys
© M.Milinio nuotr.

Kaliningrade jūra švaresnė

Jauna šeima su dviem mažamečiais vaikais į Palangą atvyko net iš Sibiro gilumos, Novosibirsko miesto. Tai jų pirmoji kelionė į Lietuvos pajūrį. Jie pateko į pačius karščius, tačiau vanduo jūroje šiomis dienomis buvo ypatingai šaltas, net gėlė kojas. DELFI šeimą pakalbino pirmąją jų viešnagės dieną.

„Kodėl pasirinkome Lietuvos kurortą? Lietuvą pasirinkome akiračio praplėtimui, iš smalsumo. Buvo įdomu pasižiūrėti, kaip gyvenate. Manėme, kad bus šilta jūra. Kodėl ji pas jus tokia ledinė? Apskritai Baltijos jūra mums yra pažįstama, esame buvę Kaliningrade, todėl tikrai nesitikėjome, kad vanduo bus toks šaltas. Ar galime tikėtis, kad jis sušils? Būsime čia dvi savaites... Antraip kitais metais teks tradiciškai grįžti į Turkiją, kur dažnai leidžiame atostogas“, - juokavo Aleksandra.

Jos vyrui Ženiai Kaliningrado srityje jūra labiau patiko – esą ji švaresnė. Ten nėra tiek specifinį kvapą skleidžiančių dumblių, t. y. vanduo taip stipriai nežydi kaip Palangoje. Ir gamta, pasak jo, ten gražesnė, galbūt labiau laukinė, o Lietuvos pajūryje ji labiau sukultūrinta, teritorija paversta turistine zona.

Rusai Palangoje sužavėti: mažos kainos ir nedaug žmonių
© DELFI (D.Lauručio nuotr.)

„Tačiau apskritai pirmieji įspūdžiai geri. Žmonės geranoriški. Turint omeny, kad čia kurortas, jų tikrai nėra daug. Maisto kainos iš esmės panašios kaip Rusijoje, gal šiek tiek mažesnės, bet nedaug. Tačiau pas mus panorėjus apsilankyti gerame restorane, tai būtų gal 10 kartų brangiau nei pas jus. Turite gerą alų – „Švyturį“. Jo būna ir pas mus, tik du kartus brangiau kainuoja. Tik benzinas pas jus be proto brangus“, - vardijo vyras.

Beje, paprašytas prisistatyti, pirmiausiai jis paprašė parodyti spaudos pažymėjimą ir tik tuomet maloniai pristatė visą savo šeimą. Paprašytas nusifotografuoti, savo žmonai su dukrytėmis leido tai padaryti, bet pats atsisakė.

Prisimena, kaip Palanga atrodė prieš daugiau nei 20 metų

Maskvietė Irina su suaugusiu sūnumi Vasilijumi į Palangą atvyko po 23 metų pertraukos. „Paskutinį kartą buvome Palangoje 1991 m., nors anksčiau, kol Lietuva netapo nepriklausoma, važiuodavome čia vos ne kasmet. Beje, ir mūsų šalis tapo atviresnė, išvykti pasidarė lengviau, todėl pradėjome keliauti visur po pasaulį – nuo JAV iki Tailando. Šiemet jau atostogavome Graikijoje ir Ispanijoje, o į Lietuvą šįkart atvykome į svečius. Esame apsistoję Klaipėdoje. Palangoje lankytis mums labai malonu, jaučiame nostalgiją šiam kurortui“, - atviravo pašnekovė.

Pasak jos, perkant kelialapį gauti vizą nėra sudėtinga, tik ji brangiai kainuoja. Jai pačiai per Ispaniją pasisekė gauti ilgalaikę Šengeno vizą dvejiems metams. Kita vertus, tenka pildyti daug dokumentų, įrodinėti, kad esi mokus, turi pinigų, o už pensininkus turi laiduoti dirbantis žmogus. Tačiau gavus pirmą vizą antrą gauti jau paprasčiau.

Moteris iki šiol atsimena, buvo moterų pliažas tais laikais buvo visai čia pat, nuogos moterys vaikščiodavo netoli tilto. Dabar jis nukeltas tolėliau. „Jau pamiršome, kad J. Basanavičiaus gatvė tokia ilga. Man atrodo, kad joje tuo metu buvo daugiau šešėlių. Gal buvo daugiau medžių. Ir ji buvo siauresnė nei dabar. Pastebėjau, kad visur labai daug suoliukų – ant kiekvieno žingsnio. Anksčiau jų tiek nebūdavo. O žmonių Palangoje visada būdavo daug. Juk suvažiuodavo visa Rusija. Užtekdavo sėsti į traukinį ir jau būdavome pajūryje. Dabar rusams sudėtingiau atvykti, kadangi reikia vizos, o ir kelionė užtrunka. Mes traukiniu važiavome iki Vilniaus, tuomet autobusu – iki Klaipėdos. Lėktuvu taip pat Palangos nepasieksi – reikia skristi iki Vilniaus arba Rygos“, - prisiminė Irina.

Kokie įspūdžiai šiandien? Moteris tikina, kad puikūs. „Lietuva – gera šalis, jaučiame jai didžiulį prielankumą, todėl visada pasiruošę čia atvykti. Mes ir anksčiau į Lietuvą atvažiuodavome kaip į užsienį, nes čia visada būdavo skaniau, linksmiau, įdomiau, ypač kai pasisekdavo su oru. Beje, keletą sykių pasitaikė, kai lijo per visas atostogas, net prie jūros nebuvau nuėjusi. Todėl džiaugiuosi, kad šįkart taip šilta. Pastarąsias dienas vanduo buvo šaltas, bet vakar jau išsimaudžiau. Iš pradžių buvo sunku įlįsti į jūrą, o po to nebegalėjau išlįsti. Negaliu patikėti, kad paskutinį kartą maudžiausi šiltoje Viduržemio jūroje. Iš tiesų čia ne blogiau nei Ispanijoje“, - tikino pašnekovė.

Rusai Palangoje sužavėti: mažos kainos ir nedaug žmonių
© DELFI (D.Lauručio nuotr.)

Abu pašnekovai tikino, kad, jų manymu, lietuviai gyvena geriau nei rusai, bei labai gyrė lietuvišką maistą. „Pas jus dar liko natūralus maisto skonis, pas mus maisto produktai jau nėra tokie skanūs, sugadinti. Ypač geri jūsų pieno produktai. O ir maisto kainos yra mažesnės nei Maskvoje. Taigi maistui čia išleidžiame mažiau nei namie. Jei reikėtų mokėti už gyvenimą, gal susidarytų didelė suma, bet dabar mums ši kelionė nėra brangi. Lietuvoje šiek tiek brangesnis transportas. Maskvoje pensininkai važinėja visai nemokamai. Tačiau iš esmės iš pensijos Maskvoje neišgyventum. Aš pati dar dirbu puse etato, kitiems padeda suaugę vaikai. Kita vertus, nedirbti man netgi būtų naudingiau, kadangi tuomet kaip pensininkė gaučiau maždaug tokio paties dydžio priedą už gyvenimą Maskvoje. Mat Maskva – brangiausias Rusijos miestas gyventi“, - atviravo dvi savaites Lietuvos pajūryje atostogaujanti moteris.

Paklausta, ar visur susikalba rusiškai, Irina pasiguodė, kad kartais teka susidurti su neigiama nuostata savo tautybei. Anksčiau ji neturėdavo problemų parduotuvėse, nes visur būdavo rusiški užrašai, dabar, jei nori kažką perskaityti, teka klausti aplinkinių, o šie ne visada noriai kalba rusiškai, o gal ir kalbos jau nemoka. Kita vertus, dauguma žmonių vis dėlto geranoriški. „Aš suprantu, kad įvykiai pasaulyje dabar įtempti ir tiek jūs, tiek mes turime savo propagandą: mes klausomės savo, jūs – savo. O kur tiesa, turbūt niekas nežino. Tačiau paprasti žmonės dėl visų valstybinių konfliktų nekalti. Nei aš, nei jūs nieko negalime pakeisti. Taigi reikia gyventi, kol turime gyvenimą, nes jis iš tiesų trapus. Šiandien esame, rytoj mūsų gali nebūti, nė vienas nežinome savo likimo“, - svarstė pašnekovė.

Rusams Palangoje žmonių nedaug

Dar viena DELFI pašnekovė – Kaliningrado srityje, Sovietske (buvusioje Tilžėje) gyvenanti moteris – į Palangą atvyko su Maskvoje gyvenančio sūnaus šeima.

„Mums atstumas tiek iki jūsų, tiek iki Kaliningrado praktiškai toks pats, tačiau pirmenybę teikiame Palangai. Atostogaujame Palangoje tiek metų, kiek save prisimename ir ne po vieną kartą. Tik šiemet atvažiavome pirmą kartą. Čia labai gera paslaugų kokybė, aplinka sutvarkyta, kultūringa. Mums čia viskas labai patinka. Ir žmonės geri, ramūs, niekas netriukšmauja. Ilsėtis čia labai malonu ir komfortiška. O ir maistas pas jus daug skanesnis. Gal maisto ir paslaugų kainos mažai skiriasi nuo mūsų kurortų, bet kokybė tikrai geresnė“, - pasakojo pašnekovė.

Jaunosios kartos atstovė paplūdimyje pasigedo dušo, tačiau patikino, kad kiti privalumai šį trūkumą nustelbia.

Jos vyras taip pat gyrė Palangą. „Smagu, kad žmonės čia atvyksta iš visur, iš viso pasaulio – tiek iš Rusijos, tiek iš kitų šalių. Taigi vienoje vietoje susirenka daug labai skirtingų, įdomių žmonių. Vyksta daug visokių festivalių, daug muzikos, įdomu čia leisti laiką. Be to, jūsų alus labai geras, maistas geros kokybės ir už prieinamą kainą. Taigi man patinka kokybė ir euforiška atmosfera. Sakote, lietuviams čia per daug žmonių? Mūsų kurortuose jų gerokai daugiau, o ir pačioje Maskvoje gyvena 14 mln. gyventojų – tai daugiau nei keturios su puse Lietuvos viename mieste. Taigi prie žmonių mes esame įpratę“, - pasakojo maskvietis.

Atostogauti Rusijos pajūryje jam nepatinka dar ir dėl to, kad į Kaliningrado kurortus traukia visa Rusija, todėl ten galima sutikti daug pažįstamų. Lietuvoje jis jaučia daugiau privatumo. „Todėl čia ir važiuojame – čia ramiau, geriau. Mažiau žmonių, mažiau mašinų, mažiau triukšmo“, - tikino jaunas vyras.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.