aA
Nors Europos Sąjunga (ES) ir plečia sankcijas Rusijai, tačiau kritika šiai institucijai dėl neveiksnumo darosi vis smarkesnė.
Smūgis Rusijai bus labai skaudus?
© RIA/Scanpix

Užsienio naujienų žurnalistas Vykintas Pugačiauskas teigia, kad lėtas ES sprendimų priėmimas yra ne jos silpnybė, bet stiprybė.

„Tas lėtumas daug kam kelia susierzinimą, bet, kita vertus, tas lėtumas yra Europos Sąjungos stiprybės veidrodinis atspindys. Sprendimai priimami visų 28 valstybių, ir tai yra 28 valstybių bendra pozicija, tai yra ES stiprybė“, - „Žinių radijo“ laidoje „Dienos klausimas“ kalbėjo V. Pugačiauskas.

Jis sutinka, kad tarptautinėje politikoje sprendimus kartais reikia priimti labai greitai, ir to ES neturi. Tokią galią, pasak jo, turi Jungtinės Amerikos Valstijos (JAV).

„Kartais atrodo, kad ES beviltiškai atsilieka nuo JAV, bet, kita vertus, tas mėginimas sukandus dantis surinkti visų 28 valstybių konsensusą ir priimti didelius ir labai svarbius sprendimus reikalauja laiko, bet kai sprendimai priimami, jie gali būti labai skaudūs“, - kalbėjo V. Pugačiauskas.

„Jau pačios Rusijos ekonomistai prognozuoja, kad vien šiemet ir kitais metais Rusijos biudžetas gali surasti nuo 40 iki 90 mlrd. dolerių, tai yra beveik 10 proc. biudžeto, remti toms valstybinėms įmonėms ir bankams, kurie gali patekti į sankcijas, kas jau yra skaudu“, - tęsė jis.

Jau dabar beveik 90 Rusijos fizinių ir 20 juridinių asmenų Europos Sąjunga yra įvedusi sankcijas dėl karo Ukrainoje.

Visą laidos „Dienos klausimas“ įrašą klausykite čia.

Žinių radijas