aA
Klaipėdos teisėjai jau pradėjo ruoštis sudėtingos bylos nagrinėjimui – lapkritį jie pradės narplioti Kauno „Agurkinių“ nusikalstamo susivienijimo padarytus nusikaltimus. Grupuotės lyderiu įvardijamas Saulius Velečka.
Saulius Velečka
Saulius Velečka
© DELFI (R.Achmedovo nuotr.)

Lapkričio 11-oji – tokia data paskirta Klaipėdos apygardos teisme pradėti nagrinėti vadinamąją „agurkinių“ bylą. Liepos 11 dieną Lietuvos apeliacinis teismas nagrinėti itin didelės apimties rezonansinę bylą perdavė Klaipėdos apygardos teismui.

Baudžiamąją bylą sudaro 108 tomai, todėl teisėjams reikės laiko su ja susipažinti. Be to, pirmojo teismo posėdžio datą reikėjo derinti su devynių suimtų „Agurkinių“ gaujos narių advokatais bei keturiais laisvėje esančiais kaltinamaisiais.

Vienas jų pareikalavo, kad teismo posėdis neprasidėtų anksčiau nei 10 val., nes jis esą autobusu nespėsiąs atvažiuoti iš Kauno. Teismas priverstas paklusti tokiam prašymui - jei nors vienas kaltinamųjų neatvyks, bylos nagrinėjimą teks atidėti.

„To visai nesinorėtų, nes byla tikrai didelės apimties, ją išnagrinėti reikės laiko. Posėdžius jau esu suplanavęs iki kitų metų liepos, tačiau gali būti, kad laiko reikės dar daugiau“, - teigė Klaipėdos apygardos teismo teisėjas Remigijus Preikšaitis, pirmininkausiantis šios bylos teisėjų kolegijai.

Klaipėdos apygardos teismui „Agurkinių“ byla perduota, nes Vilniaus apygardos teisme nebeliko teisėjų – dauguma jų yra atlikę ikiteisminio tyrimo veiksmus, todėl pagal įstatymą negali būti paskirti į teismo, nagrinėsiančio bylą, sudėtį.

Be to, Klaipėdos apygardos teismo teisėjai jau turi patirties nagrinėjant sudėtingas bylas – anksčiau jie yra nuteisę Sigito Gaidjurgio bei Henriko Daktaro grupuočių narius.

Klaipėdos apygardos teisme bus teisiami 13 „Agurkinių“ gaujos narių: 9 jų yra suimti, keturi – laisvėje. Dar 19 šios gaujos narių baudžiamosios bylos nuo šios yra atskirtos ir nagrinėjamos atskirai.

Pagrindinė problema, kuri gali kilti dėl to, kad „Agurkinių“ gaujos byla bus nagrinėja Klaipėdos apygardos teisme, yra mažos posėdžių salės.

Net ir pačioje didžiausioje telpa apie 50 žmonių.

„Devyni kaltinamieji yra suimti, vadinasi, salėje bus 18 juos prižiūrinčių policininkų, dar advokatai, teisiamųjų giminės ir artimieji. Tikrai bus sunku visiems sutilpti“, - nuogąstavo R. Preikšaitis.

Baudžiamojoje byloje Lietuvos kriminalinės policijos biuras (LKPB) ir Generalinė prokuratūra įtarimus pateikė daugiau kaip 14-kai asmenų, tarp jų – ir svarbiausiems „Agurkinių“ nusikalstamo susivienijimo organizatoriams, nariams.

Ikiteisminio tyrimo metu atliktų kratų metu pas įtariamuosius aptiktas ir paimtas didelis kiekis kovinių šaunamųjų ginklų, tarp jų snaiperiniai šautuvai ir automatiniai ginklai. Dauguma šaunamųjų ginklų yra su duslintuvais, kas byloja apie jų galimą panaudojimą samdomų nužudymų vykdymui.

Policijos departamentas yra pranešęs, kad tyrimo metu viename iš Kauno miesto nuosavų namų aptiktas didelis kiekis, didelės galios karinės paskirties sprogmenų, rasti ir labai dideli kiekiai narkotinių bei psichotropinių medžiagų. Nustatytas ir likviduotas narkotikų gabenimo maršrutas, kuris driekėsi nuo Pietų Amerikos-Ispanijos-Olandijos-Lietuvos iki Rusijos.

Kai kurie kaltinamieji už narkotikų platinimą jau yra nuteisti užsienio šalyse. Pasak pareigūnų, „Agurkiniai“ – viena pavojingiausių nusikalstamų grupuočių šalyje. Ikiteisminis tyrimas dėl „Agurkinių“ nusikalstamo susivienijimo veiklos buvo pradėtas 2011 metų gegužės mėnesį.

Tyrimo metu buvo išaiškintas ir 2011 m. buvo Kaune įvykdytas nužudymas – samdomas žudikas prie mokyklos nušovė į prezidentus kandidatavusį verslininką Vidmantą Sadauską. Tiesa, jis nesivaržė rinkimuose, ir kovą baigė vos pradėjęs, nes nežteko palaikančiųjų parašų.

Tiriant „Agurkinių“ nusikalstamas veikas, nustatytas samdomas žudikas, kuris sulaikytas Ukrainoje, vėliau jis perduotas Lietuvai.
Baudžiamojoje byloje bus narpliojami nusikaltimai, padaryti nuo 2005 metų.

Posėdžiuose liudys keturi saugomi liudininkai ir vienas anonimas, kuris teismo posėdžių salėje net nepasirodys, jis liudys per atstumą – internetu perduodamu vaizdu.

„Agurkiniams“, įtariama, vadovavo Saulius Velečka, jis į pareigūnų akiratį pateko dar 2007-aisiais. Liepos pradžioje jam dar trims mėnesiams buvo pratęstas suėmimas. Rugsėjį kardomosios priemonės – suėmimai bus pratęsti dar keliems kaltinamiems.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.