aA
Lietuvos Aukščiausiasis Teismas priėmė nagrinėti prokurorų kasacinį skundą dėl terorizmu kaltintos ir išteisintos klaipėdietės Eglės Kusaitės.
E. Kusaitės bylą nagrinės Aukščiausiasis Teismas
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Kaip Eltą informavo teismo atstovė Živilė Jokimaitė-Dolgich, skundas gautas dar liepos 10 d., bet byla greičiausiai bus nagrinėjama rudenį, jai teisėjų kolegija dar nepaskirta.

ELTA primena, kad balandį Lietuvos apeliacinis teismas paskelbė, kad terorizmu kaltinama E. Kusaitė visiškai išteisinama.

Pernai gegužės pabaigoje E. Kusaitė žemesnės instancijos teismo buvo nuteista tik už ketinimą surengti teroro aktą. Teismas merginai skyrė 10 mėnesių laisvės atėmimo bausmę, tačiau, įskaičius suėmime praleistą laiką, E. Kusaitė tolesnės bausmės išvengė.

Ši byla sulaukė ir pirmųjų šalies vadovų dėmesio. Prezidentė Dalia Grybauskaitė yra sukritikavusi E. Kusaitės byloje atliktus procesinius pažeidimus.

Anot D. Grybauskaitės, ikiteisminiuose tyrimuose daroma daug tokių pažeidimų. Jos įsitikinimu, tai, kad yra labai daug procedūrinių pažeidimų, lemia, jog daug bylų šiuo metu teismuose pralaimima.

Vienas iš paskutinių turbūt pavyzdžių - ne tik korupcinės, bet ir žmogaus teisių gynimo, terorizmo bylose - tai E. Kusaitės byla, kur klasikinis pavyzdys, kai procedūriniai pažeidimai, kuriuos padarė ankstesnė VSD, tiesiog privedė prie to, kad prokurorai negalėjo įrodyti ko ir negalėjo įrodyti. Taigi rezultatas yra toks“, - yra sakiusi šalies vadovė.

ELTA primena, kad E. Kusaitė buvo kaltinama tuo, kad kūrė organizuotą grupę teroro aktui vykdyti, dalyvavo organizuotos grupės teroro aktui vykdyti veikloje bei rengėsi įvykdyti teroro aktą susisprogdindama strateginės reikšmės objekte, taip sukeldama pavojų daugelio žmonių gyvybei ir sveikatai bei siekdama, kad dėl to atsirastų sunkių padarinių - susisprogdinimo metu būtų nužudyta kuo daugiau žmonių ir šiais veiksmais įbauginti žmonės.

E. Kusaitę Lietuvos teisėsaugos pareigūnai sulaikė 2009-ųjų spalį, kai ši rengėsi išvykti į Rusiją. Ji esą yra priėmusi islamą ir internetu nuolat bendravo su čečėnų tautybės asmenimis. Mergina nelaisvėje praleido devynis mėnesius iki 2010-ųjų rugpjūčio.

E. Kusaitė savo kaltės nepripažįsta ir tvirtina, kad ją į terorizmą sąmoningai bandė įtraukti Valstybės saugumo departamentas.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.