aA
Ispanijos pagrindinės opozicinės Socialistų partijos naujasis vadovas paragino keisti konstituciją ir įtvirtinti joje federacinę valstybės santvarką.
Pedras Sanchezas
Pedras Sanchezas
© Reuters/Scanpix

Pedro Sanchezo teigimu, tai būtų geriausias būdas numalšinti Katalonijos nepriklausomybės siekį.

Naujasis socialistų lyderis šį pasiūlymą pateikė per savo pirmąsias derybas su vyriausybės vadovu Mariano Rajoy.

Socialistų partijos pirmininku P.Sanchezas buvo patvirtintas savaitgalį vykusiame partijos suvažiavime.

„Socialistai pasisako už federacinę Ispaniją ir už tai, kad tokia konstitucinė reforma būtų pateikta visų ispanų balsavimui“, - sakė P.Sanchezas po susitikimo su premjeru.

„Aš manau, tai vienintelis galimas sprendimas - ne tik dėl teritorinio konflikto Katalonijoje, bet ir todėl, kad to skubiai reikia visai šaliai“, - pabrėžė jis.

Katalonijos politiniai lyderiai planuoja lapkričio 9-ąją surengti referendumą dėl nepriklausomybės nuo Ispanijos, nors centrinė vyriausybė tvirtina, kad toks plebiscitas būtų neteisėtas.

P.Sanchezas sakė pritariantis tokiai vyriausybės pozicijai. Ją palaikė ir buvęs socialistų lyderis Alfredo Perezas Rubalcaba.

A.P.Rubalcaba atsistatydino po gegužę vykusių rinkimų į Europos Parlamentą, kurie socialistams buvo prasčiausi per visą partijos gyvavimo istoriją.

Vis daugiau Katalonijos gyventojų, kurių iš viso yra 7,5 mln. ir kurie didžiuojasi atskira kalba bei kultūra, piktinasi jų mokesčių perskirstymu kitoms Ispanijos dalims ir mano, kad jų regionui būtų geriau gyventi savarankiškai.

Nepriklausomybės siekį dar sustiprino penkerius metus trukęs šalies ekonomikos nuosmukis, kurį išprovokavo nekilnojamojo turto kainų burbulo sprogimas 2008-aisiais.

Viešosios nuomonės apklausos rodo, kad regiono nepriklausomybei nuo Ispanijos pritaria kiek daugiau nei pusė jo gyventojų.

Pastaraisiais mėnesiais taikus judėjimas už nepriklausomybę sustiprėjo ir šiauriniame Baskijos regione, kur gyvena apie 2 mln. žmonių. Iš dalies prie to prisidėjo Katalonijoje ir Škotijoje planuojami referendumai dėl nepriklausomybės.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.