aA
Kaliningrado centre nustatyti keli stipraus radioaktyviųjų medžiagų sklidimo šaltiniai, pranešė trečiadienį Rusijos televizija NTV. Jie aptikti tiesiog vieno gyvenamųjų namų kieme netoli sąvartyno, už kelių metrų nuo mokyklos.
Padidėjusį radiacijos foną užfiksavo dozimetrijos prietaisai, kuriais srities Sanitarijos ir epidemiologijos priežiūros valdybos Radiacinės higienos skyriaus specialistai tikrino šią miesto teritoriją.

Radioaktyviųjų medžiagų kiekis taršos vietoje siekė 6 milirentgentus per valandą, o iš dirvožemio išimto ir atvežto į laboratoriją jų šaltinio radiacijos fonas - 9 mikrorentgenus per valandą.

Radioaktyviojo cezio Kaliningrade rasta pirmą kartą. Paprastai cezio yra technologijų kontrolės prietaisų hermetiškose ampulėse. Kiekvienas toks prietaisas registruojamas ir turi savo pasą. Per pastaruosius 50 metų Kaliningrado srityje tokių aparatų dingimo ar išardymo atvejų nebuvo. Atitinkamos tarnybos turės išsiaiškinti, iš kur cezio dalelių atsirado miesto centre.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.