aA
Ministras pirmininkas Andrius Kubilius užtikrino pinigų stygių patiriančių universitetų rektorius, kad Vyriausybė neplanuoja mažinti šių metų biudžete aukštajam mokslui skirtų lėšų.
Premjero susitikime su aukštųjų mokyklų rektoriais, Mokslų akademijos ir mokslinių tyrimų institucijų atstovais antradienį sutarta "kartu ieškoti būdų, kaip racionaliau ir efektyviau panaudoti aukštajam mokslui skiriamas biudžeto lėšas", pranešė ministro pirmininko atstovas spaudai.

Pasak pranešimo, "Vyriausybė nepamiršta, kad aukštasis mokslas yra vienas valstybės prioritetų, todėl, nors šių metų biudžetas kol kas pilnai nesurenkamas, aukštosios mokyklos iš visų biudžetinių institucijų finansuojamos geriausiai".

Pirmajame metų ketvirtyje joms perduota 90,8 proc. planuotų lėšų, tuo tarpu kitos biudžetinės institucijos vidutiniškai finansuotos 83,9 procento.

Tačiau jau keletas Lietuvos universitetų neseniai buvo priversti laikinai nutraukti darbą, kad nereikėtų mokėti pinigų už šildymą ir sutaupytų dėstytojų atlyginimus.

Susitikime taip pat garantuota, kad Vyriausybė iki gegužės 1 dienos perves pinigus, reikalingus praėjusių metų aukštųjų mokyklų įsiskolinimams padengti.

Premjeras paragino rektorius skolų už šilumą, elektrą bei ryšių paslaugas padengimui skirti dalį specialiųjų lėšų - nebiudžetinių pinigų, kuriuos aukštosios mokyklos uždirba iš mokesčio už mokslą, patalpų nuomos, užsakomųjų programų vykdymo.

Praėjusiais metais aukštosios mokyklos uždirbo 96,6 mln. litų specialiųjų lėšų, o iš biudžeto gavo 393 mln. litų.

2000 metų sausio 1 dieną specialiųjų lėšų likutis aukštųjų mokyklų sąskaitose buvo 12 mln. litų.

Premjeras rektoriams garantavo, kad jei yra kokie teisiniai aktai, kurie trukdo aukštosioms mokykloms efektyviau naudoti turimus pinigus, Vyriausybė nedelsdama imsis spręsti šią problemą.

Tačiau, anot pranešimo, tiek rektoriai, tiek premjeras sutarė, kad specialiosios lėšos nėra panacėja nuo visų finansinių bėdų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.