aA
JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry paragino nutraukti žaginimus ir lytinį smurtą konfliktų zonose – penktadienį prisidėdamas prie aktorės Angelinos Jolie ir britų užsienio reikalų sekretoriaus Williamo Hague Londone vykstančioje konferencijoje šiuo klausimu.
Ženevos derybos. J. Kerry
Ženevos derybos. J. Kerry
© Reuters/Scanpix

J.Kerry sakė, kad pasaulis neturi nusigręžti nuo išžaginimų temos ir kad atėjo laikas „ištremti seksualinį smurtą į tamsiuosius amžius istorijos knygose“.

„Mes netoleruosime išžaginimų kaip karo ir bauginimo taktikos“, – sakė jis ir pridūrė, kad šis klausimas jam yra asmeniškai svarbus, kaip karo veteranui ir dviejų dukrų tėvui.

J.Kerry savo kalbą baigė jaudinamai padeklamuodamas Mayos Angelou eilėraštį „Vis tiek pakylu“ (Still I Rise).

„Atėjome čia pasiųsti žinios: mes pakylame, mes pakylame. Padarykime darbą“, – padeklamavo jis ir sulaukė plojimų atsistojus.

J. Kerry kalbėjo kaip svečias šioje keturių dienų konferencijoje, kuri vadinama didžiausiu susitikimu lytinio smurto karo zonose tema. Šimtai pareigūnų, diplomatų, aktyvistų ir lytinio smurto aukų aptarė, kaip efektyviau patraukti atsakomybėn kaltininkus ir geriau apsaugoti aukas.

J. Kerry mintys atkartojo Jungtinių Tautų (JT) specialiosios pasiuntinės A. Jolie, kuri šiai konferencijai pirmininkauja drauge su W. Hague, idėjas. Aktorė, kuri drauge su britų užsienio reikalų sekretoriumi dvejus metus vykdė kampaniją šia tema, ragino visus dalyvius tęsti lobistines pastangas dėl konkrečių veiksmų.

„Mūsų darbas tik prasideda. Išbandymas, su kuriuo dabar susiduriame, yra toks – ar galime pakeisti padėtį (karo zonose), – sakė ji. – Mes galime nutraukti ir nutrauksime nebaudžiamumą“.

Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Ban Ki-moonas (Ban Kimunas) ir buvęs JAV prezidentas Jimmy Carteris (Džimis Karteris) taip pat pareiškė savo paramą vaizdo žinutėmis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.