aA
Eidama 92-uosius metus mirė „Oskarui“ nominuota aktorė Ruby Dee, kuri taip pat aktyviai dalyvavo JAV pilietinių teisių judėjime.
Ruby Dee
Ruby Dee
© Reuters/Scanpix

Ši teatro, televizijos ir kino aktorė – viena pirmųjų Amerikos juodaodžių aktorių – trečiadienį mirė savo namuose Niu Rošelyje Niujorko valstijoje, šalia esant šeimos nariams, pranešė jos agentas Michaelas Livingstonas.

Prezidentas Barackas Obama sakė, kad niekada nepamirš, kaip R.Dee vaidino Spike'o Lee filme „Elkis teisingai“ (Do the Right Thing), kurį jis žiūrėjo per pirmąjį pasimatymą su dabar jau žmona Michelle.

R.Dee „sužavėjo mus ir metė mums iššūkį“, savo pareiškime sakė pirmasis juodaodis JAV prezidentas.

„Savo nuostabiais pasirodymais Ruby atvėrė kelią juodųjų aktorių kartoms ir įkvėpė afroamerikietes visoje mūsų šalyje“, – sakė jis.

Iš Klivlando Ohajuje kilusi aktorė per savo karjerą suvaidino daugiau kaip 100 vaidmenų. 1946 metais ji drauge su Ossie Davisu vaidino Brodvėjaus spektaklyje „Džebas“ (Jeb), o po dvejų metų už jo ištekėjo. Pora santuokoje gyveno iki O.Daviso mirties 2005 metais.

2008 metais R.Dee gavo „Oskaro“ nominaciją už nedidelį, bet įsimintiną vaidmenį Ridley Scotto (Ridlio Skoto) dramoje „Amerikos gangsteris“ (American Gangster).

R.Dee ir jos velionis vyras buvo aktyvūs pilietinių teisių gynėjai, vedė istorinį 1963 metų Žygį į Vašingtoną, kurio lyderis buvo Martinas Lutheris Kingas jaunesnysis – artimas poros draugas, kaip ir kovingasis aktyvistas Malcolmas X.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.