aA
Angelina Jolie ir Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius Williamas Hague'as trečiadienį pristatė tarptautinį protokolą, kuris, kaip tikisi Holivudo žvaigždė, „realiai, iš tikrųjų padarys galą nebaudžiamumui“ dėl lytinio smurto karo zonose.
Angelina Jolie
Angelina Jolie
© AFP/Scanpix

Dokumentas, kuriame pateikiamos gairės žmonėms fronto linijose, dokumentuojantiems lytinį smurtą, buvo pristatytas per pasaulinę keturių dienų konferenciją dėl lytinio smurto konfliktų metu išgyvendinimo. Šiai Londone vykstančiai konferencijai vadovauja A.Jolie ir W.Hague'as.

Dokumente pateikiami pasiūlymai dėl to, kaip geriausia pripažinti lytinį smurtą tarptautiniu nusikaltimu ir kaip jį tirti.

Protokole taip pat išdėstoma, kaip ginti aukas ir liudininkus, kaip užsitikrinti interviu ir informaciją.

A.Jolie sakė, kad iki 50 tūkst. moterų tapo lytinio smurto aukomis per karą Bosnijoje, bet „tik kiek daugiau nei 60 žmonių“ buvo nuteisti.

Jos ir W.Hague'o kampanijos svarbiausias elementas yra raginimas padaryti galą nebaudžiamumui.

„Kaltininkai turi žinoti, kad net konflikto metu įrodymai renkami ir kad jie bus panaudoti prieš juos, – sakė A.Jolie. – Jie turi žinoti, kad kai sudaromi taikos susitarimai, amnestijos už žaginimus nebus“.

W.Hague'as sakė, jog Didžioji Britanija sieks šio protokolo įgyvendinimo ir kad jis bus išverstas į daugelį kalbų ir išplatintas pasaulyje.

Ketvirtadienį, trečią konferencijos dieną, W.Hague'as užkulisiuose pirmininkaus susitikimui dėl smurto Šiaurės Nigerijoje, po to, kai „Boko Haram“ kovotojai pagrobė šimtus mokyklinio amžiaus mergaičių.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.