aA
Seimo Europos reikalų komiteto pirmininkas Gediminas Kirkilas sako, kad pastaruoju metu viešojoje erdvėje nematyti Kremliaus pozicijos. „Atrodo, ten šiuo metu svarstymų metas, kaip elgtis toliau“, - mano pašnekovas.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas
© Reuters/Scanpix

G. Kirkilo nuomone, štai Ukrainos situacijoje galima įžvelgti teigiamų poslinkių.
 
„Matau tam tikrų pozityvių poslinkių. Susidaro įspūdis, kad naujasis Ukrainos prezidentas imasi teisingų žingsnių, teisingos, gana atsargios, bet pakankamai ryžtingos taktikos. Jo pagrindiniai siekiai, mano požiūriu, sudėlioti atsakingai.“
 
„Jis neiškėlė sau neįgyvendinamų uždavinių. Panašu, kad oponentai, šiuo atveju – Rusija, nelabai turi ką pasakyti ar apkaltinti. Atrodo, kad yra požymių, jog viskas gali stabilizuotis. Nėra jokio pagrindo, kad situacija nesikeistų į gera, jeigu pati Rusija to nenorės“, - „Žinių radijo“ laidoje „Dienos klausimas“ sakė politikas.
 
G. Kirkilo nuomone, tvirtas P. Poroščenkos požiūris dėl Asociacijos sutarties pasirašymo neturėtų pastūmėti Ukrainos į ekonominį konfliktą su Rusija.
 
„Tai nėra konfliktas, nebent pati Rusija taip norėtų šią situaciją matyti. Šiuo atveju Ukraina įgyja gana dideles laisvos prekybos su ES galimybes, iš dalies jos jau yra ir dabar, nežinau, kodėl Rusijai tai turėtų būti nenaudinga. Kitas dalykas – bandoma priešpastatyti paskubomis sukurtą Eurazijos sąjungą, bet neaišku, kokios yra prekybos sąlygos į tą pusę.“
 
Pašnekovas pasakojo, kad viena iš didžiausių klaidų ES santykiuose su Rusija buvo tai, kad šalys nekreipė dėmesio į antidemokratizacijos procesus.
 
„Mano požiūriu, čia yra pati didžiausia klaida. Rusija šiuo metu eina kita kryptimi, remiamasi įvairiais ideologizuotais argumentais, ką Rusijoje nesunku padaryti, po tuo slypi tik vienas dalykas – kaip galima labiau suvaržyti žmonių laisvę ir galimybes pasireikšti. Režimas verčia tai daryti, nes Rusijos ekonominė padėtis yra labai prasta, tai reiškia, kad tos laisvės bus varžomos ir toliau“, - sakė G. Kirkilas.

Visą laidos įrašą galite išgirsti čia.

Žinių radijas