aA
Airijos vyriausybė antradienį paskelbė, kad pradės nuodugnų tyrimą dėl prieštaringai vertinamų katalikiškų namų netekėjusioms motinoms, po paskelbtų išvadų, kad vienoje tokioje institucijoje per 35 metus mirė iki 800 vaikų.
Dublinas pradeda nuodugnų tyrimą dėl katalikiškų kūdikių namų
© Reuters/Scanpix

Vaikų ir jaunimo reikalų ministras Charlie Flanaganas sakė, jog „absoliučiai būtina“ nustatyti faktus apie Katalikų Bažnyčios laikytus „motinos ir vaiko“ namus, kuriuose gyveno tūkstančiai netekėjusių motinų.

„Vyriausybė ... nusprendė įkurti Tyrimų komisiją su visomis įstatyminėmis galiomis, (kuri) ištirtų visus klausimus ryšium su „motinos ir vaiko“ namais visoje valstybėje“, – sakė ministras.

Neseniai atliktas mokslinis tyrimas atskleidė, kad 796 vaikai, nuo naujagimių iki devynmečių, nuo 1925 iki 1961 metų mirė vienuose tokiuose namuose Tuame, kuriuos laikė ordino „Bon Secours“ vienuolės.

Istorikė Catherine Corless sakė, jog įrašai apie mirties atvejus Švč.Marijos namuose Tuame Golvėjaus grafystėje rodo, kad tie vaikai mirė nuo prastos mitybos ir infekcinių ligų, tokių kaip tymai ir tuberkuliozė.

Įrašų apie vaikų palaidojimą nėra, todėl manoma, kad jie yra palaidoti bendrame kape nebenaudojamame kanalizacijos rezervuare netoli tų namų, kuris yra pilnas kaulų ir kuris buvo rastas 1975 metais.

20-ojo amžiaus pradžioje Airijoje veikė daug „motinos ir vaiko“ namų, į kuriuos gimdyti buvo siunčiama tūkstančiai netekėjusių nėščiųjų, anuomet vadintų „puolusiomis moterimis“.

Tokias moteris konservatyvi katalikų visuomenė atstumdavo, jos dažnai būdavo verčiamos atiduoti savo vaikus įvaikinti.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.