aA
Egipto teismas trečiadienį už akių 15 metų kalėti nuteisė garsų aktyvistą Alaa Abdel Fattahą, kuris buvo pripažintas kaltu dėl dalyvavimo neteisėtame proteste, pranešė jo advokatas.
 Alaa Abdel Fattah
Alaa Abdel Fattah
© AP/Scanpix

24 kiti aktyvistai dėl tų pačių kaltinimų už akių buvo nuteisti kalėti taip pat po 15 metų.

A.Abdel Fattahas, 2011 metų sukilimo, kuris nuvertė Hosni Mubaraką, jaunimo lyderis, buvo areštuotas lapkričio mėnesį, kai kariškių iškelta valdžia griežtomis priemonėmis slopino protestus dėl islamiškų jėgų prezidento Mohamedo Mursi nušalinimo liepos mėnesį.

Kovo mėnesį jis buvo paleistas už užstatą ir trečiadienį nedalyvavo laikiname teisme, kuris buvo įrengtas Kairo policijos akademijoje.

Tačiau jis ir du kiti atsakovai buvo areštuoti lauke prie pastato, netrukus po nuosprendžių paskelbimo, sakė advokatas, A.Abdel Fattaho tėvas Ahmedas Seifas.

Dešimtys jaunimo aktyvistų per pastaruosius kelis mėnesius buvo įkalinti dėl prieštaringai vertinamo įstatymo, kuriuo draudžiami bet kokie policijos nesankcionuoti protestai, pažeidimų.

Balandžio mėnesį apeliacinis teismas paliko galioti trejų metų kalėjimo bausmes kitiems trims garsiems aktyvistams, tarp jų – Balandžio 6-osios jaunimo judėjimo įkūrėjui Ahmedui Maherui, kurie buvo apkaltinti to įstatymo pažeidimais.

Po to, kai armija nušalino M.Mursi, vyriausybei slopinant jo šalininkų protestus per gatvių susirėmimus žuvo daugiau kaip 1,4 tūkst. žmonių, o dar mažiausiai 15 tūkst. buvo įkalinti.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.