aA
Po susitikimo su Prezidente Dalia Grybauskaite vidaus reikalų ministras Dailis Alfonsas Barakauskas nesileido į kalbas apie galimus pokyčius savo komandoje.
D. A. Barakauskas dėl savo komandos: darysime sprendimus
© DELFI / Šarūnas Mažeika

"Analizuosime ir darysime sprendimus. (...) Bus užtikrinti visi skaidrumo ir kompetencijos klausimai", - sakė vidaus reikalų ministras.

Kaip buvo rašyta, prezidentės Dalios Grybauskaitės "juodajame sąraše", parengtame pagal Specialiųjų tyrimų tarnybos pažymą, yra minima vidaus reikalų viceministro "tvarkiečio" Algimanto Juocevičiaus pavardė.

A. Juocevičius, prieš tapdamas viceministru, 2007-2013 metais dirbo Vilniaus universiteto ligoninės direktoriaus pavaduotoju infrastruktūrai ir plėtrai. 1997-2007 metais jis buvo Vilniaus savivaldybės administratorius.

Prezidentė ministrui turėjo pastabų dėl Valstybės tarnybos įstatymo

Prezidentė Dalia Grybauskaitė įpareigojo vidaus reikalų ministrą Dailį Alfonsą Barakauską užtikrinti skaidrumą ir profesionalumą valstybės tarnyboje, rotaciją jai pavaldžiose įstaigose ir kibernetinį saugumą. 

"Vidaus reikalų ministerijai tenka didelė atsakomybės sritis - nuo gyventojų labui dirbančios valstybės tarnybos iki viešojo saugumo užtikrinimo. Lietuvos žmonės turi jaustis visapusiškai saugūs, todėl Vidaus reikalų ministerija privalo maksimaliai užtikrinti civilinę saugą, atsakingai ruoštis krizinių situacijų valdymui ir pagaliau baigti kurti bendrosios pagalbos sistemą. Žmonėms pagalba turi būti suteikta operatyviai ir laiku", - pranešime spaudai cituojama prezidentė.

Valstybės vadovės nuomone, efektyviam valstybės funkcionavimui svarbi skaidri ir profesionali valstybės tarnyba. Todėl prezidentė įpareigojo iš esmės peržiūrėti Valstybės tarnybos įstatymo pakeitimo projektą, kuriuo siūloma kurti naują nomenklatūrą valstybės tarnyboje.

Pasak Lietuvos vadovės, pasiūlymai suformuoti aukštesniųjų vadovų grupę, į kurią bus patenkama be jokio konkurso ir vien tik su politiniu Vyriausybės palaiminimu, neatitinka skaidrumo reikalavimų.

Prezidentė pabrėžė, kad skaidrumas turi būti užtikrintas ir Vidaus reikalų ministerijai pavaldžiose įstaigose. 

Prezidentūra atkreipia dėmesį, kad šiemet baigiasi net šešių įstaigų prie Vidaus reikalų ministerijos vadovų kadencijos - Migracijos departamento, Gyventojų registro tarnybos, Turto valdymo ir ūkio departamento, Ginklų fondo, Asmens dokumentų išrašymo centro, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento. 

Penki šių institucijų vadovai pareigas eina daugiau nei 10 metų, todėl prezidentė pabrėžė, kad ministerija turi skelbti konkursus ir sudaryti visas sąlygas sąžiningai vadovų rotacijai.

Vidaus reikalų ministras taip pat pažymi, kad "reikia sudaryti perspektyvas jaunesniems vadovams, kad jie galėtų dalyvauti konkursuose, parodyti savo kompetenciją ir tapti vienos ar kitos institucijos vadovais".

Prezidentės teigimu, būtina ypatingą dėmesį skirti korupcinių ir finansinių nusikaltimų tyrimui, nes šie nusikaltimai trukdo valstybei vystytis ir neleidžia ekonominei gerovei pasiekti žmogaus. Todėl būtina parengti pasiūlymus dėl Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos pertvarkos.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.