aA
Lietuvos apeliacinis teismas trečiadienį pavedė generaliniam prokurorui kreiptis į Europos Parlamentą dėl Darbo partijos įkūrėjo Viktoro Uspaskicho teisinės neliečiamybės panaikinimo.
Irena Šiaulienė, Viktoras Uspaskichas, Andrius Kubilius, Rasa Juknevičienė
Irena Šiaulienė, Viktoras Uspaskichas, Andrius Kubilius, Rasa Juknevičienė
© DELFI / Kiril Čachovskij

Inicijuoti teisinės neliečiamybės panaikinimą generalinio prokuroro prašoma, kai V.Uspaskichas įgis šį imunitetą. Imunitetas įgijamas pirmosios sesijos metu, kuri numatyta liepą.

Teismas nutarė byloje daryti pertrauką, kol bus gautas Europos Parlamento sprendimas. Tuo metu V.Uspaskichas posėdyje išreiškė susirūpinimą, kad Europos Parlamentą pasiektų teisinga informacija.

V.Uspaskichas į Europos Parlamentą išrinktas antrą kartą - pirmą kartą buvo išrinktas 2009 metais. Tuomet Vilniaus apygardos teismas jo bylos nenagrinėjo daugiau kaip metus, nes tapęs Europos Parlamento nariu V.Uspaskichas buvo įgijęs teisinę neliečiamybę. 2010 metų rugsėjo pradžioje Europos Parlamentas panaikino jo teisinį imunitetą. Pasak prokuroro Sauliaus Versecko, nuo kreipimosi į Europos Parlamentą iki atsakymo gavimo praėjo 14 mėnesių.

Prokuroras sako, kad jeigu ir Europos Parlamentas nesutiktų panaikinti teisinės neliečiamybės, V.Uspaskicho baudžiamasis persekiojimas vyktų toliau, kai jis netektų europarlamentaro mandato, jo bylos išskyrimo į atskirą klausimas nebūtų sprendžiamas, o senaties terminas šioje byloje neegzistuoja, nes pirmos instancijos teismas jau priėmė apkaltinamąjį nuosprendį.

„Užtruktų pats procesas, po 10, 20, 30 metų jis tęstųsi“, - po posėdžio žurnalistams paaiškino prokuroras.

Tuo metu V.Uspaskichas, pasibaigus posėdžiui, teismo salėje ranka iš tolo peržegnojo vietą, kur sėdi teisėjų kolegija. Paskui žurnalistams jis teigė nepasiilgsiąs šios bylos.

„Aš tik teisme, byloje, Darbo partijos buhalteriją pamačiau, aš jos nevedžiau, nekontroliavau. Buvo duoti visi įgaliojimai. Maža to, aš jos net nesuprantu, aš net asmeninės sąskaitos netvarkau. Nesuprantu, nenoriu padaryti kokią nors klaidą. Buhalterija tai nėra ekonomika, tai - ūkinė veikla, kur preciziškai reikia žiūrėti visus dokumentus ir judėjimus. Negali vadovas aprėpti 60 skyrių ir už juos atsakyti“, - po posėdžio sakė V.Uspaskichas.

Darbo partijos byloje Lietuvos apeliacinis teismas yra paskyręs naujas finansinę, rašysenos bei informacinių technologijų ekspertizes. Prokuroras mano, kad, kol vyks šios ekspertizės, Europos Parlamentas išspręs dėl klausimą dėl teisinės neliečiamybės.

Kaip skelbta, teismas nutarė paskirti ir V.Uspaskicho bei nuteistos parlamentarės Vitalijos Vonžutaitės rašysenų ekspertizes. Tai bus daroma siekiant išsiaiškinti, ar šie asmenys pasirašė Darbo partijos metinę finansinės veiklos ataskaitą, kuri buvo pateikta Valstybinei mokesčių inspekcijai už 2004 metus.

Vilniaus apygardos teismas pernai liepą V.Uspaskichą pripažino kaltu dėl sukčiavimo ir apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo bei skyrė jam ketverių metų laisvės atėmimo bausmę. Parlamentarė V.Vonžutaitė, teismo įvardyta V.Uspaskicho dešiniąja ranka, už grotų turėtų praleisti trejus metus. Buvusiai partijos finansininkei Marinai Liutkevičienei Vilniaus apygardos teismas skyrė vienus metus nelaisvės, o parlamentarui Vytautui Gapšiui - 35 tūkst. litų baudą.

Vilniaus apygardos teismas nutraukė bylą Darbo partijos atžvilgiu, paskelbęs, kad ji kaip juridinis asmuo veiklą baigė įvykdžius reorganizaciją.

Teismas taip pat patenkino Valstybinės mokesčių inspekcijos ir Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos ieškinius bei nusprendė išieškoti solidariai iš partijos įkūrėjo V.Uspaskicho ir Seimo narės V.Vonžutaitės beveik 4 mln. litų. Šie pinigai - esą Darbo partijos 2004-2006 metais nesumokėti mokesčiai ir įmokos valstybei.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.