aA
Derybos tarp Ukrainos karių ir prorusiškų separatistų baigėsi tragiškai Donecko regione esančiame Artemovske.
Prorusiški separatistai Artemovske
Prorusiški separatistai Artemovske
© AFP/Scanpix

Pranešama, kad nevykusios derybos baigėsi susišaudymu, yra žuvusių ir sužeistų, remiantis Donecko administracijos informacija, skelbia society.lb.ua.

Kuri pusė patyrė nuostolius, kol kas nepranešama.

Įvykiai Ukrainoje po P. Porošenkos inauguracijos
Žiniasklaida: Kijeve pagrobė ir nužudė Maidano aktyvistą Kijeve pagrobė ir mirtinai sumušė Maidano dalyvį V. Marciševskį.Kaip rašoma leidinyje „Kameniari info“, nežinomų asmenų pagrobtas iš Maidano spaudos centro ir sumuštas mirė visuomenės veikėjas, prekybos paviljono gynėjas, Oranzžinės revoliucijos, „žodinio Maidano“, 2013 – 2014 m. revoliucijos dalyvis, Išradėjų ir inovatorių profesinės sąjungos narys, mūsų leidinio žurnalistas Vladimiras Marciševskis, informuoja kiev.unian.net. Dėl aktyvisto pagrobimo ir žūties šalies URM pradėjo tyrimą.
Baigiasi dujinis Rusijos ultimatumas UkrainaiPlačiau...
NATO svarsto paramos Ukrainai priemonesNATO generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmusenas Rasmussenas sekmadienį publikuotame interviu ispanų dienraštyje "El pais" teigė, kad NATO ruošia paramos priemones Ukrainai, siekdama padėti šaliai apsiginti nuo Rusijos, pranešė "Reuters".Kijevas kaltina Maskvą remiant separatistus Rytų Ukrainoje, kur konflikto aukų skaičius išaugo po to, kai šeštadienį prorusiškos pajėgos numušė ukrainiečių karinį transportinį lėktuvą. Be to, įtampa ir taip išlieka didelė po Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos.Nors NATO aiškiai pareiškė nesirengianti veltis į karo veiksmus Ukrainoje, organizacija sustiprino savo rytinių valstybių narių apsaugą pasiųsdama lėktuvus bei karo laivus į Rytų Europą. A. F. Rasmusenas teigia, kad Šiaurės Atlanto sutarties organizacija taip pat svarsto ilgalaikes priemones, kurios turėtų garantuoti valstybių saugumą."Privalome prisitaikyti prie to, kad Rusija mus laiko savo priešais", - sakė A. F. Rasmusenas ispanų laikraščiui "El pais".NATO vadovas teigė, kad organizacija ruošia paramos paketą, kurį birželio pabaigoje pristatys valstybių narių užsienio reikalų ministrams. Be kitų priemonių, taip pat numatoma parama Ukrainai pertvarkant gynybos sektorių ir modernizuojant karines pajėgas.Vienas aukšto rango NATO pajėgų vadas informavo, kad organizacijos narės iš Ukrainos sulaukė prašymų tiekti ryšio priemones, ginkluotę bei apmokyti karius. Vis dėlto NATO gali apsiriboti patarimais, užuot tiekusi ginkluotę. Organizacijos atstovai anksčiau minėjo, kad ginkluotės klausimu Ukraina turėtų kreiptis į atskiras valstybes nares.Kaip bebūtų, paramos paketas galėtų palengvinti Ukrainos pajėgų dalyvavimą bendrose pratybose. A. F. Rasmusenas taip pat neatmetė galimybės, kad kai kurios NATO valstybės gali vienašališkai dalyvauti pratybose Ukrainos teritorijoje.
Rusijos propaganda: Luhansko lėktuve buvo samdinių iš LietuvosLRT naujienų laida „Panorama“ praneša, kad rusiška propaganda ėmė skelbti, kad numuštame ukrainiečių lėktuve Luhanske neva buvo samdinių iš Lietuvos ir Lenkijos. 
Prie Rusijos ambasados Ukrainoje nešami laidotuvių vainikai V. PutinuiProtestuodami prieš smurto išpuolius prieš Ukrainos karius, Kijeve žmonės toliau siekia protestuoja. Sekmadienį žmonės buvo ramesni, tačiau prie Rusijos ambasados ėmė nešti laidotuvių vainikus, kuriuos puošė ir užrašai„Vladimirui Putinui“. https://www.youtube.com/watch?v=0_QIwm0lRZs
Amvrosijivkoje apšaudyti civiliaiUNIAN praneša, kad greičiausiai iš reaktyvinės salvinės kovos mašinos „Grad“  buvo apšaudyti taikūs civiliai Amvrosijivkoje. Plačiau...
Lietuvos URM pasmerkė teroristų ataką prieš Ukrainos lėktuvą LuhanskeLietuvos užsienio reikalų ministerija pareiškė nuoširdžią užuojautą žuvusiųjų Ukrainos karių ir pasieniečių šeimoms ir artimiesiems. Ukrainos Prezidentas paskelbė birželio 15 d. gedulo diena. "Griežtai smerkiame teroristų ataką prieš Ukrainos lėktuvą Luhanske, nusinešusią 49 žmonių gyvybes. Tai, kad valstybinės sienos tarp Rusijos ir Ukrainos atkarpas kontroliuoja ginkluotų teroristų grupuotės, o per sieną nevaržomai patenka ne tik teroristų grupės, bet ir Rusijoje pagaminta ginkluotė ir net tankai, yra nepateisinama ir nedera su žadėta deeskalavimo politika. Per nekontroliuojamą pasienį į Ukrainos teritoriją patekusios teroristų grupuotės, ginkluotos naujausia priešlėktuvine, prieštankine ginkluote, nevaržomai smurtauja, puldinėja Ukrainos karines pajėgas ir taikius gyventojus, dažnai prisidengdamos "gyvuoju skydu" - šaudo iš gyvenamųjų rajonų, daugiabučių pastatų, vaikų žaidimų aikštelių", - sakoma Užsienio reikalų ministerijos pareiškime dėl įvykių Ukrainoje.URM apgailestauja, kad tokie teroristų veiksmai sukelia ne tik teisėtą Ukrainos žmonių pasipiktinimą, bet ir nepriimtinas protestų formas, tokias kaip išpuolis prieš Rusijos Federacijos ambasadą Kijeve. "Smerkiame neteisėtus veiksmus, nukreiptus prieš diplomatinės atstovybės neliečiamumą, ir raginame Ukrainos vyriausybę imtis visų priemonių užtikrinant diplomatinių atstovybių saugumą", - pažymima pareiškime.Užsienio reikalų ministerija ragina Rusiją užtikrinti tinkamą sienos su Ukraina kontrolę, kad į Rytų Ukrainos teritoriją nepatektų Rusijoje pagaminta ginkluotė ir ginkluoti Rusijos piliečiai, tokiu būdu prisidedanti prie nesiliaujančių teroro aktų šioje Ukrainos teritorijos dalyje sustabdymo."Raginame Rusijos vyriausybę pasmerkti nesiliaujančius žmogaus teisių pažeidimus ir teroristų veiksmus Kryme ir Rytų Ukrainoje ir nedelsiant pradėti įgyvendinti tarptautinius susitarimus, taip pat kontaktinės Rusijos, Ukrainos ir ESBO grupės pasiūlymus, siekiant taikos regione ir užtikrinant Ukrainos suverenitetą ir teritorinį vientisumą", - raginama URM pareiškime.
Ukraina, Rusija ir ES derybas dėl dujų atnaujins 19 val.Skubus Rusijos ir Ukrainos derybų dėl dujų ratas, tarpininkaujant Europos Sąjungai (ES), Kijeve turi būti pratęstas sekmadienį 19 val. vietos (ir Lietuvos) laiku, Maskvai grasinant netrukus nutraukti tiekimą savo kaimynei. Ukrainos valstybinės kompanijos „Naftogaz“ atstovė sakė, kad derybose, kurioms tarpininkauja ES energetikos komisaras Guentheris Oettingeris, taip pat dalyvaus abiejų šalių energetikos ministrai ir Rusijos valstybinės dujų kompanijos „Gazprom“ vadovas Aleksejus Mileris.
Pasirodė vaizdo įrašas, kuriame separatistai šaudo Dobropolyje iš  „Grad“Vaizdo įraše matyti paleidžiama salvė iš 122 mm kalibro reaktyvinės salvinės kovos mašinos „Grad“.  Pavadinime BM „Grad“, BM reiškia rusiškai боевая машина „kovos mašina“, o rusiškai „Grad“  reiškia „kruša“.https://www.youtube.com/watch?v=m2Ul_mpEfkU
Jungtinės Tautos atsisakė pasmerkti išpuolį prieš Rusijos atstovybę KijeveUžsienio valstybės blokavo Rusijos siūlymą Jungtinių Tautų Saugumo komitete pasmerkti išpuolį prieš Rusijos ambasadą Kijeve, rašo unian.net.Rusija siūlė griežtai pasmerkti išpuolį, kurio metu buvo padaryta pastatui ir atstovybės turtui žala, o įstaigos personalo gyvybei iškilo pavojus. 
Sklinda raginimai taikiems gyventojams trauktis iš DonbasoSocialiniuose tinkluose plinta raginimai Donbaso gyventojams per 36 valandas atlaisvnti antiteroristinės operacijos (AO) teritoriją, praneša unian.net.Operatyvinis AO štabas šią informaciją neigia. Jo atstovo teigimu, tokių raginimo iš šios institucijos nebuvo. „Karinių pajėgų užduotis – stabilizuoti padėtį regione, grąžinti jam taiką ir ramybę, užtikrinti taikių gyventojų saugumą. Visų suinteresuotų pusių pagalba mes tai padarysime. Todėl neskubėkite dalintis panašiais pranešimais. Panikos kėlimas skatina destrukciją“, - teigiama pranešime.
Teroristai užėmė „Luhansko dujas“Teroristai užėmė „Luhansko dujų“ pastatą ir pastatė ant jo stogo kulkosvaidį, praneša unian.net, remdamasis Ukrainos žiniasklaida.Šia informacija savo „Facebook“ paskyroje pasidalino Luhansko milicijos atstovė. Jos teigimu, į Luhansko ligonines plūsta daug sužeistųjų: vien per pastarąją parą į ligonines kreipėsi šeši žmonės. Trys iš jų važiavo pro postą, kuriame kaip tik tuo metu įvyko sprogimas. Į juos pataikė iš sprogimo vietos lėkusios skeveldros. Dar du vyrai, važiuodami savo automobiliais, pateko į susišaudymą. Viena moteris į ligoninę paguldyta dėl šaunamųjų žaizdų. Jos sužeidimo aplinkybės tikslinamos.
Ukrainoje laikomi du Rusijos žurnalistai, praneša televizijaUkrainos saugumo tarnybos laiko du Rusijos gynybos ministerijos televizijos žurnalistus, kurie buvo sulaikyti prie vyriausybinių pajėgų patikrinimo posto, išvykstantys iš konflikto draskomos Rytų Ukrainos, sekmadienį pranešė ši televizija.„Zvezda“ žurnalistus Nikitą Konašenkovą ir Jevgenijų Davydovą šeštadienį sulaikė Ukrainos nacionalinė gvardija, jiems vykstant į oro uostą po kovų Rytų Ukrainoje tarp vyriausybinių pajėgų ir prorusiškų sukilėlių nušvietimo.„Kanalo vadovybė kreipiasi į Ukrainos prezidentą Petro Porošenką ragindama (juos) paleisti“, – sakoma kariškių transliuotojo pareiškime.Du kitus to paties kanalo žurnalistus ukrainiečiai paleido pirmadienį. Tie žurnalistai kelias dienas buvo laikomi dėl įtarimų, kad rinko žvalgybinę informaciją apie vyriausybinės armijos operacijas.
Trys teroristai nukauti, du sučiuptiSekmadienį netoli Slavjansko teroristams bandant prasiveržti pro apsaugos postą, kurį saugojo Ukrainos nacionalinė gvardija, užvirė trumpas mūšis, praneša unian.net.Jo metu buvo nukauti trys teroristai, o du sulaikyti. Jie apklausiami. Postą saugoję kariai nenukentėjo.
Apšaudytas Luhansko oro uostas Sekmadienio naktį teroristai du kartus apšaudė Luhansko oro uostą, kuris šuo metu yra Ukrainos karių rankose, praneša news.liga.net.Šią informaciją savo „Facebook“ paskyroje paskelbė Informacinio pasipriešinimo grupė. Šaudoma buvo iš didelio atstumo. Granatsvaidis buvo įtaisytas automobilyje. Laimė, niekas iš karių nenukentėjo.
Susišaudymo metu Mariupolyje žuvo pastoriusMariupolyje, teroro akto metu prie tilto esančiame poste, žuvo Mariupolio cerkvių Tarybos prezidentas, pastorius Sergejus Skorobagačius, praneša unian.net.Bažnyčios pranešime teigiama, kad pastorius visą savo tarnystės laiką skyrė besirūpindamas našlaičiais vaikais ir niekada nepasisakė jokiomis ideologinėmis ar politinėmis temomis. Išpuolio metu į pastoriaus automobilį pataikė kovinis sviedinys.
Patikslintais duomenimis, penki Ukrainos pasieniečiai nušauti, o dar septyni patyrė sunkius sužalojimus šeštadienį, kai buvo apšaudyti Mariupolyje.
Kijeve protestuotojai nuplėšė vėliavą nuo Rusijos ambasadosMaždaug 300 protestuotojų šeštadienį vakare nuplėšė vėliavą nuo Rusijos ambasados Kijeve.Protesto akcija buvo surengta po to, kai prorusiški separatistai naktį zenitinės raketinės sistemos šūviu Luhanske numušė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų karinį transporto lėktuvą IL-76. Jame buvę 40 karių ir devyni ekipažo nariai žuvo.Įtūžę protestuotojai, kai kurie iš jų skandavę "Fašistai!", apvertė kelis automobilius ir apmėtė ambasadą kiaušiniais.Kaip pranešė AFP korespondentas, prie ambasados buvo keliolika milicininkų, bet jie nesikišdami tik stebėjo protesto akciją.Prie Rusijos ambasados pastato Kijeve šeštadienį susirinko apie 80 žmonių, jie užblokavo išvažiavimą iš pastato padangomis skelbia "RIA Novosti" remdamasi diplomatinės misijos šaltiniu.
NATO: Rusijos tankai galėjo būti pasiųsti į UkrainąNATO  šeštadienį paskelbė palydovines nuotraukas, kurios, kaip teigiama, stiprina įtarimus, jog Rusija prisideda prie karinės įrangos siuntimo į Rytų Ukrainą, kur jau dešimtys žmonių žuvo per vyriausybės pajėgų ir promaskvietiškų separatistų susirėmimus.NATO paaiškino, kad nuotraukose matomi Rusijos tankai, atvažiavę į tam tikrą teritoriją netoli sienos su Ukraina. Praėjus kelioms dienoms po jų fotografavimo, panašūs tankai šią savaitę pasirodė separatistų kontroliuojamose Ukrainos rytinėse teritorijose – tačiau iki šiol nenustatyta, iš kur jieatsirado.Ukrainos vidaus reikalų ministras Arsenijus Avakovas teigė, kad tie tankai atvažiavo iš Rusijos, kirtę sieną, bet sukilėliai tvirtina radę tas mašinas Ukrainos kariuomenės garažuose.JAV Gynybos departamentas penktadienį pateiktuose vertinimuose nurodė, kad separatistai Rytų Ukrainoje įgijo sunkiųjų ginklų ir karinės įrangos iš Rusijos – tai ir Rusijos gamybos tankai, ir salvinės raketinės artilerijos sistemos.NATO paskelbtos nuotraukos iš komercinio palydovo „kelia reikšmingų klausimų dėl Rusijos vaidmens kurstant nestabilumą Rytų Ukrainoje ir jos dalyvavimą karinės įrangos judėjime iš Rusijos teritorijos į Ukrainą“, - sakė vienas Aljanso kariškis.Vienoje NATO paskelbtoje nuotraukoje, padarytoje gegužės 30 dieną, matyti Rusijos karinis dalinys, dislokuotas netoli pietinio miesto Rostovo prie Dono. Tas dalinys priklausė pajėgoms, kurios buvo sutelktos netoli sienos su Ukraina, tačiau jame tankų nematyti, nurodė kariškis.Po savaitės, birželio 6-ąją padarytoje kitoje palydovinėje nuotraukojematoma, kad tas pats Rusijos dalinys jau atitrauktas iš Ukrainos pasienio kartu su kitomis pajėgomis.Tačiau teritorijoje, iš kurios išvažiavo kitos mašinos, matyti aštuoni atvažiavę pagrindiniai kovos tankai, nurodė NATO.Tankai be atpažinimo ženklųKitoje nuotraukoje, padarytoje birželio 11 dieną, toje pačioje vietoje matyti dešimt tankų, iš jų trys – kraunami ant sunkvežimių platformų, tikriausiai ruošiantis išvežti keliais, sakė NATO pareigūnas.Kitą dieną Ukraina apkaltino Rusiją, kad ši leido separatistų sukilėliams atsigabenti tris tankus ir kitokių karinių mašinų per sieną į rytinį šalies regioną.Vėliau tą pačią dieną naujienų agentūros „Reuters“ korespondentai matė du tankus Ukrainos rytinėje Snižnės gyvenvietėje.NATO kariškis sakė, kad tankai T-64 matyti rytų Ukrainoje, buvo be atpažinimo ženklų, taip pat nudažyti kitokia slepiamąja spalva negu naudojama Ukrainos armijos.„Iš tiesų jie buvo be jokių atpažinimo ženklų – tai primena taktiką, naudotą Rusijos elementų, kurie dalyvavo destabilizuojant Krymą“, – aiškino jis.Rusijos įvykdyta Krymo aneksija ir sukilimas Rytų Ukrainoje sukėlė didžiausią krizę Rytų ir Vakarų santykiuose nuo Šaltojo karo.Šeštadienį paryčiais prorusiški separatistai nešiojamųjų zenitinių kompleksų raketomis numušė Ukrainos armijos transporto lėktuvą Il-76, kai šis ruošėsi tūpti rytiniame Luhansko mieste. Per šį incidentą žuvo visi 49 lėktuve buvę kariškiai.NATO generalinis sekretorius Andersas Fouhas Rasmusenas penktadienį sakė, jog jeigu būtų patvirtinta, kad minėti tankai atvyko iš Rusijos, tai žymėtų didelį padėties paaštrėjimą rytų Ukrainoje.Rusija tebeturi apie 2 000 tankų T-64, kurie yra pašalinti iš ginkluotės ir skirti sunaikinimui. Tačiau labai tikėtina, kad daugelis tų tankų tebėra tinkami naudojimui, nurodė NATO.Kai vasarį Ukrainoje buvo nuverstas prorusiškas prezidentas Viktoras Janukovyčius, NATO nurodė, kad Rusija sutelkė prie kaimyninės šalies sienų apie 40 tūkst. karių. Anuomet aljanso vadai nerimavo, kad tikėtina Maskvos karinė intervencija.Dabar Rusija daugumą tų pajėgų jau yra atitraukusi, o pagal NATO vertinimus, tik mažiau nei tūkstantis karių tebėra prie sienos su Ukraina.Pasienyje su Ukraina Rusijos pajėgos, NATO inf., "Reuters" nuotr.
Kijeve netoli prezidentūros rasta bombaUkrainos prezidento Petro Porošenkos apsaugos tarnyba šeštadienį pranešė neutralizavusi galingą sprogstamąjį užtaisą, rastą netoli šalies vadovo būstinės.„Užtaisas aptiktas naktį netoli vartų, pro kuriuos įvažiuoja prezidentiniai automobiliai. Tai buvo konteineris su penkiomis granatomis ir kilogramu metalinių veržlių, – sakė šaltinis, nesutikęs viešinti savo vardo. – Išties galingas užtaisas.“Naujienų agentūra UNIAN citavo vieną šaltinį Valstybinės apsaugos valdyboje, kuris sakė, kad tą savadarbį sprogstamąjį užtaisą sudarė kelios granatos F-1 ir RGD, šrapnelis ir mobilusis telefonas. Pasak jo, bombą padėjęs asmuo buvo pastebėtas, bet pabėgo, nespėjęs pervesti užtaiso į kovinę padėtį.Prezidento administracija dėl šio incidento kol kas nepaskelbė jokio pranešimo.P.Porošenka buvo prisaikdintas praėjusią savaitę, kai laimėjo gegužės 25 dieną vykusius rinkimus. Jo pirmtakas Viktoras Janukovyčius buvo nuverstas vasarį po masinių gatvės protestų Kijeve, o naujoji vyriausybė šiuo metu stengiasi numalšinti prorusiškų separatistų sukilimą rytų Ukrainoje.
Ukrainoje paskelbtas nacionalinis gedulasUkrainos prezidentas Petro Porošenko šalyje sekmadienį skelbia gedulo diena „Mes tęsime kovą už taiką. Visi tie, kurie susiję su šiuo cinišku teroristiniu aktu, būtinai bus nubausti. Ukrainai reikalinga taika. Kita vertus, teroristai gauna adekvatų atsakymą“, - pažymėjo jis. 
„Gazprom“ sutiko tęsti derybas Kijeve šeštadienįRusijos dujų bendrovė „Gazprom“ sutiko tęsti derybas su Ukrainos bendrove „Naftogaz“ dėl dujų tiekimo Kijeve šeštadienį, informuoja oficialus „Gazprom“ atstovas Sergejus Kuprijanovas.S. Kuprijanovas pabrėžė, kad Rusija pasirengusi ieškoti kompromisų, bet „daryti mums spaudimą - beprasmiška“.Kijevas sulaukė pritarimo iš Europos Komisijos (EK) dėl dujų klausimų tolesnio svarstymo.Penktadienį Rusijos energetikos ministerijos atstovas pareiškė, kad derybos bus tęsiamos tik pirmadienį, birželio 16 dieną. 
Mariupolyje nušauti trys Ukrainos pasieniečiaiPirminiais duomenimis, trys  Ukrainos  pasieniečiai nušauti, o dar keturi patyrė sunkius sužalojimus šeštadienį, kai buvo apšaudyti  Mariupolyje. Ukrainos žiniasklaida skelbia, kad šūviai į pareigūnus buvo paleisti, kai keturi pasieniečių automobiliai važiavo viena Mariupolio gatve šeštadienio rytą. Šūviai buvo paleisti į mikroautobusą.Išvakarėse mieste ir šalia jo vyko Ukrainos karių ir Donecko liaudies respublika pasivadinusių kovotojų susišaudymas. Per juos žuvo penki žmonės.
Atsakomybę prisiėmė Luhansko kovotojai Atsakomybę už karinio lėktuvo numušimą prisiėmė Luhansko kovotojai. Jie savo pranešime nurodė, kad numušė IL-76, po ko šis nukrito oro uosto teritorijoje. „Jis buvo numuštas raketa“, - nurodė Luhansko kovotojai.Savo ruožtu naujienų agentūra „Interfax“ praneša, kad Luhanske vėl įjungtos sirenos, įspėjančios apie galimus oro antskrydžius. 
Buvęs Ukrainos generalinis prokuroras padavė ieškinį į ES TeismąBuvęs  Ukrainos  generalinis prokuroras  Viktoras Pšonka  ir jo sūnus Artiomas inicijavo ieškinį prieš Europos Sąjungos sprendimą dėl jų turto įšaldymo.„RIA Novosti“ pranešime pažymima, kad dokumentai į teismą paduoti dar gegužės 30 dieną.Pradėti bylinėjimąsi  ES  teisme rengiasi ir buvęs Ukrainos saugumo tarnybos Aleksandras Jakimenka, ir buvęs Ukrainos vidaus reikalų ministras  Vitalijus Zacharčenka.Kaip jau anksčiau skelbė žiniasklaida, nuverstasis Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius, jo sūnūs Viktoras ir Aleksandras, buvęs Ukrainos premjeras Nikolajus Azarovas ir jo sūnus Aleksandras, buvęs prezidento administracijos vadovas Andrejus Kliujevas ir jo brolis Sergejus, buvęs prezidento patarėjas Andrejus Protnovas ir verslininkas Sergejus Kurčenka taip pat padavė ieškinius į Europos Teismą, reikalaudami atšaukti prieš juos paskelbtas ES sankcijas.ES kovo 6 dieną paskelbė sankcijas asmenims, įtariamiems neteisėtai pasisavinus valstybės lėšas Ukrainoje. Į sąrašą įtraukti V. Janukovyčius, buvęs prezidento administracijos vadovas A. Kliujevas ir dar 16 Ukrainos valdininkų ir verslininkų. Jų lėšos įšaldytos ES teritorijoje.
Luhanske numuštas lėktuvas su 49 keleiviaisNaktį į šeštadienį karinis Ukrainos pajėgų  lėktuvas„Il-76“, jam leidžiantis  Luhansko  aerodrome, buvo pašautas separatistų.Pranešama, kad žuvo visi 49 juo skridę žmonės. Šią informaciją patvirtino Ukrainos gynybos ministerijos atstovas Vladislavas Selezniovas.Lėktuvas skraidino karius, gabeno karinę techniką, maisto produktus.Lėktuvu skrido desantininkai iš 25-osios aviacijos brigados ir įgulos nariai.  IL-76  leidosi rytinėje oro uosto pusėje. Separatistai nukovė jį raketa, paleista iš nešiojamojo zenitinio raketinio komplekso.Ministerijos vadovybė išsakė užuojautą žuvusiųjų karių giminėms ir artimiesiems.
Ukrainos kariškiai teigia pastarąją parą nukovę daugiau kaip 150 separatistųPastarąją parą Ukrainos kariškiai, dalyvaujantys antiteroristinėje operacijoje šalies pietryčiuose, nukovė daugiau kaip 150 separatistų. Tai penktadienį pranešė „LIGABiznesInform“, remdamasi šaltiniu antiteroristinės operacijos štabe. Anksčiau Gynybos ministerijos atstovai pranešė, kad Snežnojės miesto rajone sunaikinta 40 smogikų ir 12 „technikos vienetų“. Antiteroristinės operacijos štabo atstovai taip pat pažymėjo, kad „operacija tęsiama“, o „kariai nusiteikę labai kovingai“. Penktadienį Ukrainos pareigūnai taip pat paskelbė susigrąžinę Mariupolio kontrolę į savo rankas. Miestą gynę separatistai pranešė netekę 12 žmonių, bet nepatvirtino, kad kariuomenė užėmė „Donecko liaudies respublikos“ štabą Mariupolyje.
NATO generalinis sekretorius paragino Rusiją užkirsti kelią ginklų tiekimui per sieną su UkrainaNATO generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas yra susirūpinęs dėl pastarųjų pranešimų iš Rytų Ukrainos, bylojančių, kad krizė eskaluojama.Tai penktadienį naujienų agentūrai "Interfax-Ukraina" pranešė Aljanso spaudos tarnybos atstovai."Man kelia nerimą pranešimai, kad prorusiškos ginkluotos grupės gauna iš Rusijos sunkiųjų ginklų, taip pat ir tankų. Mes matėme pranešimų, kad Rusijos tankai ir šarvuočiai galėjo kirsti sieną Ukrainos rytuose", - pareiškė A. F. Rasmussenas."Mes raginame Rusiją laikytis Ženevos įsipareigojimų ir bendradarbiauti su Ukrainos vyriausybe, kol ji realizuoja taikos, vienybės ir reformų užtikrinimo planus", - pabrėžė NATO generalinis sekretorius.
Rusijos sraigtasparnis Mi-35 pažeidė Ukrainos sieną ir lydėjo Ukrainos kariškių koloną.Daugiau – čia.
Donecko prokuratūra patvirtino devynių žmonių žūtį privačioje šachtojeDonecko srities prokuratūra patvirtino devynių žmonių žūtį per griūtį vienoje privačių šachtų, pranešė Ukrainos internetinis leidinys „OstroV“.„Visi devyni žmonės žuvo. Jų kūnai keliami į paviršių“, – nurodė penktadienį prokuratūra.Naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį 3 val. 39 min. įvyko sprogimas šachtoje „Grand Invest Plus Ltd“ maždaug 300 metrų gylyje. Sprogo dujų mišinys, bet gaisras nekilo. Šachtoje tuo metu buvo devyni kalnakasiai.Penktadienio rytą į paviršių jau buvo iškelti septyni žuvusieji.„Ten vyksta nelegali akmens anglies kasyba. Neregistruotoje kasykloje... Žmonės ten dirbo nelegaliai“, – sakė televizijos kanalui „112 Ukraina“ Energetikos ministerijos Anglies pramonės skyriaus saugumo technikos vadovas Valerijus Nikitinas.
Ukrainos prezidentas nurodė laikinai perkelti Donecko administraciją į MariupolįUkrainos prezidentas Petro Porošenka nurodė Donecko srities administracijos vadovui Serhijui Tarutai laikinai perkelti administracijos biurą į Mariupolį, nurodoma oficialiajame prezidento tinklalapyje.„Ukrainos kariškių Mariupolyje didvyriškumo dėka padėtis mieste stabilizuota. Todėl manau, kad būtų tikslinga perkelti ten Donecko srities administracijos veiklą “, – pareiškė jis.Valdymo funkcijas naujoje vietoje administracijos vadovas ir tarnautojai turi pradėti šį penktadienį, pabrėžė prezidentas.Per naktį Mariupolyje aktyviai vykdyta jėgos operacija.Separatistai pranešė mūšyje praradę keturis kovotojus. Ukrainos nacionalinė gvardija nurodė, kad nukentėjo keturi Ukrainos kariškiai.Penktadienį vidaus reikalų ministro pavaduotojas Antonas Geraščenka paskelbė, kad Mariupolį jau kontroliuoja Ukrainos pajėgos.
Teroristai ketino apšaudyti Ukrainos karinį postą, tačiau suklydo nukreipdami ugnies sistemas, todėl visos raketos pataikė į daržovių bazę.Daugiau – čia.
Vienas turtingiausių Ukrainos pramonininkų penktadienį pasiūlė palei sieną su Rusija įrengti elektrinę tvorą, kuri turėtų atgrasyti kovotojus, plūstančius padėti šalies rytiniame regione veikiantiems prorusiškiems separatistams, ir užkirsti kelią tolesnei Maskvos agresijai.Daugiau – čia.
Ukrainos prorusiškų separatistų lyderiai, paskelbę rytines Donecko ir Luhansko sritis suvereniomis „liaudies respublikomis“, pareiškė savo prioritetu laikantys sąjunginės valstybės su Rusija įkūrimą ir sutartimis grindžiamų santykių užmezgimą su Kijevo vyriausybe bei kitomis šalimis.Daugiau – čia.
Ketvirtadienio, birželio 12-osios, rytą Donecko srityje teroristai sušaudė taikių gyventojų šeimą.Daugiau – čia.
Donecko anglių kasykloje nugriaudėjo sprogimas.Daugiau – čia.
 Ukrainos vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas penktadienį pranešė, kad Nacionalinė gvardija ir VRM pajėgos pradėjo „antiteroristinės operacijos“ aktyviąją fazę prieš prorusiškus kovotojus pietrytiniame Mariupolio uostamiestyje.„Vyksta planuota operacija, (kurios tikslas) – likviduoti „Donecko liaudies respublikos“ įtvirtintą rajoną, vadovaujamą kriminalinio autoriteto, pravarde Čečėnas, – sakoma A.Avakovo žinutėje, paskelbtoje socialiniame tinkle „Facebook“. – Operacijos rajonas Mariupolio centre apsuptas.“Daugiau – čia.
Rusija ragina JT sustabdyti smurtą UkrainojeRusija ketvirtadienį pateikė Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybai dar vieną rezoliucijos projektą, kuriame reikalaujama sustabdyti bet kokį smurtą Ukrainoje ir pradėti nacionalinį dialogą, į kurį būtų įtrauktos visos politinės jėgos ir regionai.Tarybos narėms išplatintame dokumente visos konflikto šalys raginamos nedelsiant įgyvendinti taikos planą, kurį gegužės 12 dieną pateikė Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO).Rusijos ambasadorius prie JT Vitalijus Čiurkinas nurodė, kad šis rezoliucijos projektas pakeičia ankstesnį dokumentą, pateiktą svarstyti birželio 2 dieną. Jame taip pat buvo reikalaujama nedelsiant sustabdyti dešimtis žmonių gyvybių nusinešusius susirėmimus Ukrainos rytuose.Vakarų šalių diplomatai sako, kad bet kokioje JT rezoliucijoje turi būti patvirtinamas Ukrainos suverenumas ir teritorinis vientisumas. Šis reikalavimas labai opus Rusijai, aneksavusiai Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį. JAV ir Europos Sąjunga to žingsnio nepripažįsta.Kaip ir birželio 2-osios dokumente, Rusijos pateiktame naujame rezoliucijos projekte Ukrainos suverenumo ir teritorinio vientisumo klausimai visiškai neminimi, todėl labai mažai tikėtina, kad Saugumo Taryba jį priims.V.Čiurkinas sakė, kad dėl to teksto įvyko tik trumpa diskusija – vienos Tarybos narės jį palaikė, o kitos pateikė pastabų.Pasak jo, Tarybos ekspertai penktadienį surengs posėdį dėl projekto.Lietuvos ambasadorė prie JT Raimonda Murmokaitė pareiškė, kad ši Maskvos rezoliucija yra „dar viena staigmena ... tarsi triušis, ištrauktas iš dėžės“.Pasak jos, bet kokioje rezoliucijoje dėl Ukrainos turi būti „pabrėžiamas teritorinis vientisumas, suverenumas ir Ukrainos sienų neliečiamumas“.„Taip pat turime aiškiai įvardyti sukilėlius bei separatistus ir tai, ką jie daro“, - sakė diplomatė.Lietuva ir kai kurios kitos Saugumo Tarybos narės taip pat reiškia susirūpinimą, „jog vyksta karinis judėjimas per sieną su Rusija – įskaitant naują informaciją apie tris tankus, įvažiavusius į (Ukrainos) teritoriją“, sakė R.Murmokaitė.„Kai Rusija nesugeba pasirūpinti savo sienomis ir nesustabdo ginklų, kovotojų ir karinių pajėgumų srauto, tokia padėtis yra labai neraminanti“, – pabrėžė Lietuvos atstovė.
Susprogdintas Donecko separatistų lyderio automobilisApie tai pranešė pats Denisas Pušilinas. Plačiau...
P. Porošenka su pirmuoju vizitu vyks į BriuselįSavo pirmąjį vizitą kaip Ukrainos prezidentas Petro Porošenka surengs į Briuselį. Tai ketvirtadienį per spaudos konferenciją Kijeve pranešė Ukrainos užsienio reikalų ministras Andrijus Deščyca. "Artimiausiu metu prezidentas vyks į Briuselį pasirašyti Asociacijos su Europos Sąjunga sutarties. Manau, kad birželio 27-ąją ir bus surengtas jo pirmasis vizitas", - sakė Ukrainos URM vadovas. Kartu A. Deščyca pažymėjo, kad URM "kol kas nesvartė prezidento kelionių artimiausią savaitę klausimo".
P. Porošenka telefonu informavo V. PutinąRusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį telefonu kalbėjosi su savo Ukrainos kolega Petro Porošenka, pranešė Rusijos vadovo atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas. „Ukrainos prezidentas informavo Vladimirą Putiną apie savo planą dėl padėties sureguliavimo Ukrainos pietryčiuose“, – sakė jis.„Be to, prezidentai aptarė dvišalių santykių plėtojimo klausimus“, – pridūrė D.Peskovas. Pasak atstovo, P.Porošenka taip pat pasveikino V. Putiną su nacionaline švente – Rusijos diena.
S. Lavrovas: padėtis Ukrainoje dar nereikalauja taikdariškų pajėgų įvedimoRusija kol kas nekelia taikdariškų pajėgų siuntimo į Ukrainą klausimo, ketvirtadienį pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas. „Mes nekalbame apie taikdariškas pajėgas, nes nemanome, kad reikalas pasiekė tokį tašką“, – sakė jis.„Vis dar yra vilties, kad (Ukrainos) prezidento Porošenkos pareiškimas dėl smurto nutraukimo bus įgyvendintas ir derybos prasidės“, – paaiškino Rusijos diplomatijos vadovas.„Išlieka pasitikėjimo kreditas, kuri galima dabar išnaudoti. Viskas yra Ukrainos šalių rankose“, – pabrėžė S.Lavrovas.„Mes žinome, kad sukarintos pajėgos pietryčiuose yra pasiruošusios paliauboms, bet pirmą žingsnį, pagal visas taisykles, turi žengti Kijevo valdžia po to, kai įvyko prezidento Petro Porošenkos inauguracija“, – pareiškė jis.
Ukrainos nacionalinė gvardija pranešė sulaikiusi Mariupolio „liaudies merą“Ukrainos nacionalinės gvardijos pajėgos šią naktį per specialią operaciją sulaikė Donecko srities Mariupolio miesto „liaudies merą“ Aleksandrą Fomenką.Kaip pranešė šių pajėgų spaudos tarnyba, operacija vyko miesto centre. Kartu su A.Fomenka buvo sulaikyti „Donecko liaudies respublikos (DLR) Mariupolio komiteto vadovas“ Nikolajus Lisogoras ir DLR aktyvistas Sergejus Zimnickis.„Sulaikytųjų neteisėta veikla buvo viena iš priežasčių, dėl kurių visuomenėje tvyrojo įtampa ir paaštrėjo kriminogeninė padėtis Donecko srityje“, – pridūrė Nacionalinės gvardijos atstovas.Remiantis spaudos tarnybos pranešimu, sulaikymo metu buvo konfiskuotas didelis kiekis platinimui skirtos agitacinės medžiagos, taip pat daugybė ginklų ir šaudmenų. Sulaikytieji perduoti Ukrainos saugumo tarnybos pareigūnams.
Siūlo surengti Ukrainos valdžios ir kovotojų apskrito stalo diskusijasRusijos Rostovo regione esančioje Dmitriadovsko pabėgėlių stovykloje Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) generalinis sekretorius Laberto Zannieras ketvirtadienį susitikęs su pabėgėliais iš pietryčių Ukrainos pasiūlė surengti visų konflikte dalyvaujančių šalių atstovų susitikimą prie apvalaus stalo.Kalbėdamas pabėgėliams L.Zannieras sakė, kad tokioje konferencijoje turėtų dalyvauti buvę Ukrainos prezidentai Leonidas Kravčukas ir Leonidas Kučma, Ukrainos valdžia ir su jais kovojančių „sukarintų pajėgų“ atstovai.ESBO ragina sudėti ginklus ir pradėti taikos derybas, kuriose būtų kalbama apie Ukrainos valdymo sistemos decentralizavimą ir artėjančius savivaldybių ir parlamento rinkimus Ukrainoje.L.Zannierui pareiškus, kad Ukrainos prezidentas Petro Porošenka linki Ukrainai klestėjimo, viena susitikimę dalyvavusių pabėgėlių jį pertraukė ir pavadino P.Porošenką „vaikus šaudančiu žudiku“.Po maždaug penkias minutes trukusių tokių pareiškimų ESBO vadovas pagaliau atsakė, kad yra pasiryžęs sustabdyti smurtą bei agresiją ir darys viską, kad konfliktas pasibaigtų. Tačiau jis perspėjo, kad abi šalys privalo sudėti ginklus.Po šio pareiškimo L.Zannierą vėl nutraukė pabėgėliai, kategoriškai nesutinkantis su šiuo jo pasiūlymu.
Rusijos diplomatas kaltina Kijevą humanitariniais nusikaltimais Pietryčių UkrainojeRusijos užsienio reikalų ministerijos įgaliotinis žmogaus teisių klausimams Konstantinas Dolgovas apkaltino Ukrainos saugumo pajėgas ir neonacių grupuotes naudojant uždraustus ginklus prieš Slovjansko gyventojus ir apšaudant pabėgėlius.„Ukrainos saugumo pajėgos ir neonaciai naudoja uždraustus ginklus prieš Slovjansko gyventojus, apšaudo pabėgėlius, žudo vaikus“, – ketvirtadienį „Twitter“ parašė K.Dolgovas.Ukrainos prezidento Petro Porošenkos pažadai sustabdyti „baudžiamąsias operacijas ir sukurti saugius humanitarinius koridorius pabėgėliams“ nebuvo ištesėti, sakė jis.„Kijevo humanitariniai nusikaltimai prieš civilius Pietryčių (Ukrainos) gyventojus didėja; juos reikia ištirti, o kaltuosius – nubausti“, – sakė K.Dolgovas.
Maskva nemano, kad jau metas siųsti į Ukrainą taikdariusMaskva nemano, kad jau metas siųsti į Ukrainą taikos palaikymo pajėgas. Tai ketvirtadienį žurnalistams pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas."Mes kol kas nekalbame apie taikos palaikymo pajėgas. Nemanome, kad įvykių raida pasiekė tokį tašką", - sakė jis. Anot ministro, kol kas Ukrainos prezidentas Petro Porošenka turi pasitikėjimo kreditą.S. Lavrovo nuomone, "dar yra vilties, jog prezidento P. Porošenkos pareiškimai, kad smurtas bus nutrauktas ir prasidės derybos, bus įvykdyti". "Tam tikrą pasitikėjimo kreditą P. Porošenka dar turi, ir jį dabar galima panaudoti", - pažymėjo Rusijos URM vadovas."Viskas Ukrainos konflikto šalių rankose", - teigė S. Lavrovas."Mes žinome, kad savigynos būrių kovotojai Ukrainos pietryčiuose pasirengę nutraukti ugnį, bet pirmąjį žingsnį, pagal visas taisykles, po P. Porošenkos inauguracijos turi žengti Kijevo valdžia", - pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministras.
Operatyviniais grupės „Informacinis pasipriešinimas“ duomenimis, informacija apie tai, kad teroristai Snežno mieste turi du tankus, yra teisinga.Daugiau – čia.
S. Lavrovas: Rusija ir Ukraina palaiko politinius kontaktus įvairiais lygiais ir formataisRusija ir Ukraina palaiko politinius kontaktus „įvairiais lygiais ir įvairiais formatais“, ketvirtadienį sakė Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.Tais kontaktais siekiama tuojau pat nutraukti „smurtą ir pradėti tikrą, o ne apsimestinį dialogą su visais Ukrainos regionais visais (Ukrainos) valstybės sąrangos klausimais“, žurnalistams sakė S.Lavrovas.
Ukrainos ambasadorius mano, kad separatistai netrukus paleis ESBO stebėtojusUkrainos ambasadorius Turkijoje Serhijus Korsunskis įsitikinęs, kad prorusiškai nusiteikę separatistai netrukus paleis pagrobtus Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) stebėtojus, tarp kurių yra Turkijos, Estijos ir Danijos piliečių, rašo "Eesti Rahvusringhaaling".Tarptautinės misijos stebėtojai Ukrainos Donecko regione buvo pagrobti gegužės 26 dieną ir iki šiol laikomi separatistų nelaisvėje. S. Korsunskio turimomis žiniomis, ESBO atstovai išskirti į dvi grupes."Jie juos laiko dviejose grupėse skirtingose vietose. Grupė, kurioje yra Turkijos pilietis, laikoma separatistų vadavietėje netoli Donecko miesto. Teroristai vadavietėje juos laiko kaip garantą gelbėjimo operacijai sutrukdyti", - sakė ambasadorius.Stebėtojai Ukrainoje buvo sulaikyti kitą dieną po pirmalaikių prezidento rinkimų, kurių metu šalies prezidento postą jau pirmame ture užsitikrino verslo magnatas ir politikas Petro Porošenka. Prezidentas trečiadienį tikino esąs pasirengęs derėtis su separatistais, jei šie sudės ginklus, tačiau sukilėliai kol kas atsisako tenkinti tokį reikalavimą.
Savavališkai paskelbtoje „Donecko liaudies respublikoje“ (DLR) pasitvirtino išvakarėse pasigirdę gandai, jog buvo sulaikytas vadinamas Slovjansko liaudies meras Viačeslavas Ponomariovas.Miesto tarybos deputatės Viktorijos Pacioros teigimu, V. Ponomariovas buvo sulaikytas dėl įtarimų švaisčius miesto iždo pinigus, rašo newsru.com.Daugiau – čia.
Luhansko srities Lysyčansko mieste dvi anksčiau savarankiškai pasiskelbusią „Luhansko liaudies respubliką“ atstovavusios teroristų grupuotės nepasidalino valdžia.  Daugiau – čia.
Rusija reikalauja, kad Kijevas sustabdytų karinę operaciją Ukrainos rytuoseRusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas trečiadienį pareiškė JAV valstybės sekretoriui Johnui Kerry, kad Ukrainos vyriausybė privalo sustabdyti savo karinę operaciją ir susitarti dėl paliaubų su separatistais, nurodė Užsienio reikalų ministerija.Kalbėdamasis telefonu su J.Kerry, Rusijos diplomatijos vadovas taip pat pabrėžė „tiesioginių derybų tarp vyriausybės ir prorusiškų sukilėlių svarbą“ ir būtinybę spręsti humanitarines problemas Ukrainos pietryčiuose, pridūrė URM.S.Lavrovas „akcentavo, jog būtina, kad Kijevas kuo greičiau nutrauktų savo karinę operaciją pietryčiuose, sutartų dėl ugnies nutraukimo sąlygų, opių humanitarinių problemų sprendimo ir ... realaus nacionalinio dialogo dėl Ukrainos būsimos sąrangos“.Pranešime nurodoma, kad S.Lavrovas ir J.Kerry per pokalbį išsakė paramą Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) pastangoms sumažinti įtampą Ukrainos krizėje, kuri jau pareikalavo šimtų gyvybių, o tarp Maskvos ir Vašingtono išprovokavo didžiausią priešpriešą nuo Šaltojo karo laikų.Rusija ne kartą ragino provakarietišką Ukrainos vyriausybę sustabdyti savo karinius veiksmus prieš sukilėlius. Tuo tarpu Jungtinės Valstijos ir Europos šalys kaltina Maskvą remiant separatistus.
Britų premjeras mano, kad Rusija Ukrainos sukilėlius aprūpina moderniais ginklaisBritų premjeras Davidas Cameronas trečiadienį pareiškė manantis, kad Rusija aprūpina rytinėje Ukrainoje veikiančius prorusiškus separatistus moderniais ginklais ir nešiojamais raketų paleidimo įrenginiais. „Rusijos prezidentui Putinui pasakiau, kad... pastebima, jog vadinamieji sukilėliai turi, pavyzdžiui, labai techniškus, aukščiausių technologijų ginklus, tokius kaip nešiojamos zenitinių raketų sistemos, ir sunku patikėti, kad jie atkeliauja iš kur nors kitur“, – sakė D.Cameronas kalbėdamas parlamente.D.Cameronas buvo susitikęs su Vladimiru Putinu praėjusią savaitę Prancūzijoje ir paragino jį nesikišti į Ukrainos reikalus ir bendradarbiauti su naujuoju prezidentu Petro Porošenka.
Garsiausi Europos filmų kūrėjai pasirašė laišką Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, didžiai sunerimę dėl ukrainiečių režisieriaus, kuris buvo suimtas Kryme dėl įtarimų terorizmu.Tarp 19-os Berlyne įsikūrusios Europos filmų akademijos (EFA) inicijuotą laišką pasirašiusių kūrėjų yra britų režisieriai Mike'as Leigh ir Kenas Loachas, ispanas Pedro Almodovaras ir Vokietijos filmų kūrėjas Wim Wendersas.Daugiau – čia.
Vienas iš „Donecko liaudies respublikos“ lyderių Denisas Pušilinas atvyko į Rusiją. Daugiau – čia.
S.Lavrovas prisipažino, kad Rusija pasitelkusi separatistus padeda Donbasui.Daugiau – čia.
Donecko ir Luhansko srityse nuo antiteroristinės operacijos pradžios žuvo 257 žmonės, daugiau kaip 1,3 tūkstančio buvo sužeista.Daugiau – čia.
ESBO misija nebestebės padėties LuhanskeESBO misijos stebėtojų grupė nutraukė padėties Luhanske stebėjimą dėl saugumo problemų šiame Ukrainos mieste. Tai trečiadienį pranešė "Interfax", remdamasi misijos ataskaita."Padėtis Luhanske tebėra įtempta. Dėl saugumo priemonių speciali stebėjimo misija negali kontroliuoti šios atsakomybės zonos", - sakoma dokumente. ESBO atstovai tebėra Luhanske, bet priversti nuolat atsižvelgti į saugumo situaciją.Anksčiau ESBO atstovai pareiškė, kad speciali stebėjimo misija pergrupuos stebėtojus rytiniuose Ukrainos regionuose.Gautomis žiniomis, iki šiol neužmezga ryšio dvi ESBO stebėtojų grupės, dingusios prieš keliolika dienų Donecko ir Luhansko srityse.Trečiadienį per susitikimą su ESBO generaliniu sekretoriumi Lambertu Dzanjeru Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pareiškė manąs, kad organizacijos misija Ukrainoje turi būti tęsiama.
Ukrainos rytuose per antiteroristinę operaciją jau žuvo 210 žmonių, tarp jų 14 vaikų.Daugiau – čia.
Siena su Rusija bus uždaryta ir dabar ieškoma visų būtinų metodų ir lėšų šiam tikslui įgyvendinti, birželio 10 dieną per televiziją „5 kanalas“ pareiškė Ukrainos vidaus reikalų ministro patarėjas Antonas Geraščenka.Daugiau – čia.
Internete atsirado vaizdo įrašas, kuriame įamžintos Slovjanske vykusios laidotuvės. Nužudytus teroristus užkasa tiesiog šalikelėje prie tvoros į vieną bendrą kapą, kuris labiau primena griovį, rašo newsru.ua.Daugiau – čia.
Teroristai užpuolė Luhansko oro uostą pasitelkę minosvaidžius ir prieštankinį raketų kompleksąBirželio 11 d. 5 val. ryto įvyko susirėmimas tarp Ukrainos desantininkų ir prorusiškų teroristų dėl Luhansko oro uosto kontroliavimo. Šią informaciją pateikė Ukrainos kariuomenės šaltiniai. „Teroristai panaudojo minosvaidžius, automatinius šaunamuosius ginklus ir prieštankinį raketų kompleksą. Pastarasis susprogo ore“, - teigiama Ukrainos kariuomenės pranešime, rašo UNIAN.Taip pat pranešime teigiama, kad reaguodami į šiuos teroristų veiksmus desantininkai juos taip pat apšaudė. Susišaudymas truko apie 15 minučių. Po susišaudymo teroristai atsitraukė.Per įvykusį susirėmimą Ukrainos karinės pajėgos aukų nepatyrė. Šiuo metu tikslinama informacija dėl žuvusių teroristų.Tai ne pirmas toks susirėmimas, įvykęs Luhansko oro uoste per pastarąsias dienas. Jau anksčiau teroristai apšaudė Luhansko oro uosto gynėjus pasitelkę raketas.
Dmytrivkoje teroristai perėmė sienos su Rusija kontrolę ir užėmė pašto pastatąDonbase teroristai užgrobė dalį Rusijos ir Ukrainos sienos, praneša unian.net.Dmytrivkoje Šachtiorskio rajone maištininkai iš teroristinės organizacijos „DNR“ kontroliuoja situaciją Rusijos ir Ukrainos pasienyje. Apie tai pranešė „Novosti Donbasa“, gavę informaciją iš srities valstybinės administracijos spaudos tarnybos.Taip pat užimtas pašto pastatas.Teroristai įsikuria gyvenamuosiuose namuose, iš vietos valdžios reikalauja žemės registro duomenų.Dmytrivkoje 2001 metų surašymo duomenimis gyvena 3370 žmonių.
Artemovske - susišaudymas, yra aukų
Donecko srities Slovjansko miesto „liaudies meras“ Viačeslavas Ponomariovas sulaikytas miesto savigynos būrių vado Igorio Strelkovo nurodymu. Tai antradienį žurnalistams pareiškė „Donecko liaudies respublikos“ (DLR) vadovybės atstovai, praneša „RIA Novosti“. Plačiau...
R. Sikorskis: Ukrainos narystės NATO klausimo dienotvarkėje nėraUkrainos narystės NATO aljanse klausimo darbotvarkėje nėra, o Kijevo ir Europos Sąjungos integracija nekelia pavojaus Rusijai, antradienį pareiškė Lenkijos užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis. „Mes manome, kad jeigu Rusija nori įrodyti, kad ji yra už padėties Ukrainoje deeskalavimą, geriausias būdas – sustabdyti separatistų ir ginkluotės srautą per Rusijos ir Ukrainos sieną“, – nurodė ministras.„Su susirūpinimu stebime rusų savanorių įsitraukimas Ukrainoje, taip pat ir kaukazietiškų dalinių, – sakė R.Sikorskis. – Noriu visiems priminti, kad mes tai jau matėme praeityje, ir tai pakenkė Rusijai“.„Mes norime matyti Ukrainą ramia, stabilia šalimi, vieta visiems ten gyvenantiems. Nepriklausomai nuo kalbos, konfesijos, visi turi laikyti save lygiais, gerbiamais, išklausomais“, – sakė Lenkijos ministras.„Mes laikome prezidento V.Putino pareiškimą, kad jis gerbia rinkimų Ukrainoje rezultatus, žingsniu gera kryptimi. Ir gerai, kad prancūzų iniciatyvos dėka susitiko du prezidentai – Rusijos ir Ukrainos – Normandijoje“, – pažymėjo R.Sikorskis.„Mes viliamės konstruktyvių Rusijos santykių su naujai išrinktuoju Ukrainos prezidentu. Taip pat mūsų suartėjimo su Europos Sąjunga pavyzdys rodo, kad tai palankiai atsiliepia prekybai su Rusija“, – pareiškė jis.R.Sikorskis taip pat paneigė Rusijos žiniasklaidoje pasirodžiusius pranešimus esą Lenkijoje buvo rengiami „Maidano smogikai“.
Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas-Walteris Steinmeieris po trišalių derybų su Rusijos ir Lenkijos kolegomis antradienį pareiškė, jog visos šalys atrodo pasirengusios švelninti konfliktą Ukrainoje, tačiau Maskva perspėjo, jog kol kas nėra jokių ženklų, kad kovos rimtų.Daugiau – čia.
R. Sikorskis: Lenkija nesiunčia į Ukrainą samdiniųLenkijos užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis paneigė kai kurių žiniasklaidos priemonių pranešimus, kad esą Lenkija siunčia samdinius į Ukrainos rytus, informuoja "RIA Novosti"."Aš noriu paneigti informaciją apie Maidano kovotojų rengimą Lenkijoje, apie tai, kad mūsų šalis siunčia samdinius į Rytų Ukrainą. Pagal Lenkijos įstatymus, už mūsų piliečių dalyvavimą užsienio ginkluotuose daliniuose be Lenkijos valstybės sutikimo baudžiama", - pareiškė antradienį R. Sikorskis per spaudos konferenciją po susitikimo su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu ir Vokietijos diplomatijos vadovu Franku-Walteriu Steinmeieriu."Jeigu būtų tokių atvejų, kad mūsų piliečiai dalyvauja mūšiuose kieno nors pusėje, aš pats pranešiu apie tai prokuratūrai, kad tokie asmenys atitinkamai būtų patraukti atsakomybėn", - pabrėžė Lenkijos užsienio reikalų ministras.
V. Nuland: JAV nefinansavo lapkričio mėnesio protestų KijeveJungtinių Valstijų valstybės sekretoriaus pavaduotoja Victoria Nuland  antradienį vykusioje spaudos konferencijoje Kijeve pareiškė, kad Jungtinės Valstijos nefinansavo 2013 metų lapkritį Ukrainos sostinėje prasidėjusių protestų.Tačiau ji taip pat pareiškė, kad nuo 1991 metų JAV reguliariai padeda Ukrainai vykdyti svarbias reformas ir skyrė 5 mlrd. JAV dolerių pagalbos, siekdamos paskatinti plėtrą įvairiose srityse.Panašius pagalbos projektus ji vykdė ir Rusijoje, kur jiems nuo 1991 metų buvo skirta 18 mlrd. JAV dolerių, sakė V.Nuland.Jungtinės Valstijos yra pasiruošusios ir toliau paremti Ukrainos pastangas vykdyti reformas ir šiam tikslui yra numačiusi papildomai skirti 48 mln. JAV dolerių, kalbėjo ji.Pasak V.Nuland, JAV finansinė pagalba turėtų būti skirta ekonomikos stabilizavimui, kovai su korupcija, konstitucinei reformai ir Ukrainos nacionalinio saugumo stiprinimui.JAV džiaugiasi galėdamos paremti Ukrainos žmonės tokiu metu, kai Ukraina pradeda naują laikotarpį, sakė ji.
Ukrainos Ginkluotųjų pajėgų Sausumos pajėgų štabo vado pareigas laikinai einantis generolas majoras Petro Nikitenka įsitikinęs, kad separatistai šalies rytuose jau pralaimėjo. Daugiau – čia.
Ukrainos separatistai netiki prezidento pažadu dėl humanitarinių koridorių.Daugiau – čia.
Ukrainos rytiniame Luhansko mieste prorusiški kovotojai atakavo oro uostą, tačiau vyriausybinės pajėgos puolimą atrėmė, antradienį pranešė ginkluotųjų pajėgų vykdomos „antiteroristinės operacijos“ štabo atstovas Vladyslavas Selezniovas.Daugiau – čia.
Ukraina pirmadienį sakė, kad pasiekė „abipusį supratimą“ su Maskva dėl prezidento Petro Porošenkos pasiūlyto smurto nutraukimo šalies rytuose plano dalių.Daugiau – čia.
Ukrainos naujasis prezidentas Petro Porošenka nurodė sukurti humanitarinius koridorius, kuriais civiliai gyventojai galėtų pasitraukti iš konflikto apimto rytinio šalies regiono, antradienį paskelbė prezidentūra.Daugiau – čia.
S. Lavrovas kritikuoja ES politiką dėl Rusijos, NATO plėtrąRusija pirmadienį apkaltino Europos Sąjungą (ES) spaudus Bulgariją sustabdyti darbus dėl svarbaus, Kremliaus remiamo dujotiekio ir sakė, kad NATO plėtra į rytus yra „kontrproduktyvi“.Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pareiškė, jog ES narės Bulgarijos sprendimas sustabdyti darbus dujotiekio „South Stream“ projekte rodo, kad blokas siekia atkeršyti dėl Ukrainos krizės.„Neaišku, ko jie iš mūsų nori. Mano nuomone, dėl Ukrainos mes jau darome visa, kas būtina situacijai nuraminti“, – sakė S.Lavrovas po Turku mieste įvykusių derybų su Suomijos užsienio reikalų ministru Erkki Tuomioja.„Kartais Briuselis vadovaujasi troškimu nubausti, troškimu atkeršyti, – sakė S.Lavrovas. – Kalbant apie ES politiką dėl Rusijos, nemanau, kad galima rasti kokių nors rimtų politikų, kurie pavadintų ją konstruktyvia“.S.Lavrovas taip pat kritikavo NATO sprendimą stiprinti saugumą Rytų Europoje.„Dirbtinis bandymas tęsti NATO plėtrą į rytus ir bet kuria kita kryptimi, toliau artinti karinę infrastruktūrą sienų, įskaitant Rusijos sienas, link, neabejotinai yra kontrproduktyvus ir prieštarauja įsipareigojimams, kuriuos prisiėmė NATO narės“, – sakė jis.Pasak Rusijos diplomatijos vadovo, ES turėtų liautis spausti Ukrainą rinktis tarp Rusijos ir Vakarų, vietoje to visos trys šalys turėtų rasti būdą bendradarbiauti trišaliu formatu.„Mes vis dar manome, kad tai būtų idealus kelias į priekį“, – sakė S.Lavrovas.
Laikinai einantis Ukrainos gynybos ministro pareigas Michailas Kovalis pranešė, jog rytiniuose Ukrainos regionuose vyksta ginkluoto konflikto nutraukimo procesas. Daugiau – čia.
Kramatorske antiteroristinės pajėgos sunaikino 40 maištininkų ir karinę techniką.Daugiau – čia.
Antradienį, birželio 10-ąją, po vidurnakčio prorusiški separatistai ėmė atakuoti Luhansko oro uostą, kurį gina 80-oji desantinė brigada, praneša unian.net.Daugiau – čia.
Aštuonių metų vaikas žuvo antiteroristinės operacijos teritorijoje Slovjanske sekmadienį. Apie tai pranešė „OstroV“ su nuoroda į Donecko srities valstybinę administraciją. Vaikas žuvo nuo skeveldrų.Tai pirmoji vaiko žūtis Slovjanske prasidėjus mūšiams su teroristais.
Ukrainos kariuomenė sunaikino dar kelis rusų teroristų ugnies taškusUkrainos ginkluotosios pajėgos toliau siaurina apsupimo žiedą apie rusiškų teroristų gaujas. „Antiteroristinės opercijos pajėgos (AOP) visiškai kontroliuoja padėtį regione, stato naujus blokpostus įtemptos padėties vietose. Kariai stabdo visus smogikų bandymus išsiveržti iš apsupimo“, - pranešė AOP visuomenės informavimo skyriaus vadovas Vladislavas Selezniovas. Kaip pranešė V. Selezniovas, pirmadienį teroristai ne kartą iš minosvaidžių ir automatinių ginklų apšaudė  ukrainiečių karių pozicijas. Slovjanske ir Semionovkoje. „Atsakomaja ugnimi teroristų ugnies taškais neutralizuoti“, - pabrėžė karininkas.
Vienas iš Luhansko teroristų vadeivų Valerijus Bolotovas Luhansko tarptautinio oro uosto direktoriui V. Tatarinovui „įsakė“ nuo birželio 9 d. 18 val. sustabdyti skrydžius iki ypatingo nurodymo, pranešė TCH.ua
Papasakojo, apie ką V. Putinas kalbėjo su P. Porošenka Ukrainos ir Rusijos prezidentai Petro Porošenka ir Vladimiras Putinas birželio 6 d. vykusiame neoficialiame susitikime Normandijoje kalbėjo apie įvykius Rytų Ukrainoje.Apie tai birželio 9 d. pranešė Rusijos prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas, informuoja unian.net.Jo teigimu, „pokalbis buvo trumpas, bet uždaras. Visų pirma, kalbėta apie įvykius Rytų Ukrainoje, apie tą kraujo praliejimą“, informuoja „RIA Novosti“.
Rusija reaguos į NATO stiprinimą prie jos sienų, sako užsienio reikalų viceministrasRusija NATO stiprėjimą netoli jos sienų laiko priešiškų ketinimų demonstravimu, o papildomų pajėgų dislokavimą centrinėje ir Rytų Europoje – NATO ir Rusijos santykių pagrindų akto pažeidimu, ir žada imtis atsakomųjų priemonių.„Negalime tokio Aljanso karinio telkimo netoli Rusijos sienų vertinti kitaip nei priešiškų ketinimų demonstravimo. Papildomą reikšmingų kovinių NATO pajėgų dislokavimą centrinėje ir Rytų Europoje, tegu ir rotacijos principu, sunku bus įvertinti kitaip nei tiesioginį 1997 metų NATO ir Rusijos santykių pagrindų akto nuostatų pažeidimą“, – interviu „Interfax“ sakė Rusijos užsienio reikalų ministro pirmasis pavaduotojas Vladimiras Titovas.„Žinoma, mes negalime nepaisyti aplinkinių valstybių militarizavimo ir būsime priversti imtis visų būtinų politinių ir karinių-techninių priemonių, kad tvirtai užtikrintume savo saugumą“, – pabrėžė jis.
Ukrainiečių kariai ketina išvyti iš Mariupolio (Donecko sritis) separatistus. Tiesa, pastarieji įkalbinėja Antiteroristinės operacijos pajėgas nepradėti aktyvių veiksmų.Daugiau – čia.
Naujausiais žvalgybiniais Antiteroristinės operacijos štabo duomenimis, iš Slovjansko aktyviai sprunka teroristai.Daugiau – čia.
Lėktuvas An-26 prie Slovjansko buvo numuštas iš naujausio rusų gamybos kilnojamojo zenitinių raketų komplekso 9K333 „Verba“, savo paskyroje „Facebook“ pranešė Karinių – politinių tyrimų centro vadovas Dmitrijus Tymčukas.  Daugiau – čia.
Ukraina paleido suimtus rusų žurnalistusNaktį iš sekmadienio į pirmadienį Ukrainos saugumo pajėgos paleido du Donecke sulaikytus rusų televizijos "Zvezda" žurnalistus, abu reporteriai saugiai grįžo į Maskvą."Videokameros operatorius ir inžinierius Rusijos pusei buvo perduoti sienos kirtimo kontrolės punkte Belgorodo regione", - pranešė šaltinis iš "Zvezda" televizijos.Anot ITAR-TASS, žurnalistai Andrejus Sušenkovas ir Antonas Malyševas į Ukrainą atvyko nušviesti prezidento Petro Porošenkos inauguracijos, tačiau ryšys su jai nutrūko birželio 6 dienos vakarą, korespondentams kirtus Ukrainos sieną Donecko regione. Ukrainos saugumo tarnyba žurnalistus įtarė šnipinėjimu.
P. Porošenka: kovos Ukrainoje turi baigtis šią savaitęKalbėdamas su Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) atstovais ir Rusijos ambasadoriumi Ukrainoje, šalies prezidentas Petro Porošenka pažadėjo "jau šią savaitę" nutraukti separatistines kovas, praneša BBC."Kovas turime sustabdyti šią savaitę, - rašoma prezidentūros pranešime. - Kiekviena diena, kuomet žūsta žmonės, kuomet Ukraina moka tokią didžiulę kainą, man yra nepriimtina".Prezidentas taip pat pasiūlė kasdienius trišalius susitikimus su ESBO ir Rusijos atstovais "taikai Donecko ir Luhansko regionuose pasiekti".Nepaisant drąsių P. Porošenkos pareiškimų, prorusiškai nusiteikę separatistai Ukrainos rytuose tęsia kovas prieš vyriausybės pajėgas ir vis dar išlaiko daugelio administracinių pastatų kontrolę.Šeštadienį prisiekęs 48-erių metų P. Porošenka savo inauguracinėje kalboje separatistus paragino sudėti ginklus mainais į amnestiją, o Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną įspėjo, jog Krymo pusiasalis visada liks "ukrainietiškas".
Po derybų su Maskvos ambasadoriumi – P. Porošenkos pažadas.Daugiau – čia.
Ukraina: pranešama, kad teroristai apšaudo gyvenamuosius rajonus.Daugiau – čia.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.