aA
Aiškėja naujos pavardės iš viceministrų „juodojo sąrašo“, kurį, remdamasi Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) informacija, premjerui perdavė prezidentė Dalia Grybauskaitė.
D. Grybauskaitės „juodasis sąrašas“ pildosi naujomis pavardėmis
© DELFI / Tomas Vinickas

Sąrašas gali netgi nulemti, kam teks vienas šiuo metu labiausiai geidžiamų postų Lietuvoje.

DELFI žiniomis, „juodajame sąraše“ atsidūrė aplinkos viceministras Almantas Petkus. Jis šiuo metu linksniuojamas kaip vienas rimčiausių pretendetų į besitraukiančio ministro kėdę. Be to, sąraše yra ir lig šiol garsiai neaptarinėtų pavardžių iš kitų ministerijų.

Kerta pretendentui į ministrus

Netrukus Europos Parlamente (EP) dirbti pradėsiantis aplinkos ministras Valentinas Mazuronis neslepia savo pozicijos dėl įpėdinio. „Tvarkietis“ ministras savo favoritais įvardija du savo partijos deleguotus viceministrus – Daivą Matonienę ir A. Petkų.

Almantas Petkus
Almantas Petkus
© DELFI / Tomas Vinickas

DELFI žiniomis, D. Grybauskaitė, remdamasi „juoduoju sąrašu“, A. Petkaus nepageidauja ne tik ministro poste, bet ir norėtų jo nebematyti viceministro kėdėje.

Abejonės dėl A. Petkaus, DELFI šaltinių teigimu, keliamos remiantis jo veiksmais komunalinių atliekų sektoriuje. Viceministras neseniai buvo atsidūręs konflikto dėl Vilniaus atliekų rūšiavimo gamyklos sūkuryje. Beje, STT patvirtino atliekanti tyrimą, susijusį su šio projekto viešaisiais pirkimais. Apie įtariamuosius ar apklaustus asmenis STT kol kas tyli.

Kad „juodajame sąraše“ yra vienas iš aplinkos viceministrų, D. Grybauskaitė antradienį patvirtino pati. Tiesa, neatskleisdama pavardės.

Paskutines dienas Aplinkos ministerijai vadovaujantis V. Mazuronis antradienį viešėjo Prezidentūroje. Ministras DELFI patvirtino su D. Grybauskaite kalbėjęsis apie viceministrus.

„Nemačiau to „juodojo sąrašo“, negaliu kalbėti apie tai, ko nematęs. O su prezidente mes tikrai kalbėjomės tiek apie darbus, tiek apie mūsų ministerijos viceministrus. Bet šitos pokalbio dalies aš nenorėčiau komentuoti“, - teigė V. Mazuronis.

Paklaustas, ar kalbėta konkrečiai apie A. Petkų, „tvarkietis“ to nei patvirtino, nei paneigė. „Negaliu jums šitoje vietoje kažkok konkretaus pasakyti. Iš tiesų mes pasikeitėme nuomonėmis. Aš išsakiau savo požiūrius ir nuomones, prezidentė išsakė savo. Daugiau komentuoti šitos pokalbio dalies aš nenorėčiau“, - pakartojo V. Mazuronis.

Jei Prezidentūroje A. Petkui degama raudona šviesa, iš viešai aptarinėtų pretendentų į V. Mazuronio vietą gali likti tik du: D. Matonienė ir ūkio viceministras, „tvarkietis“ Kęstutis Trečiokas. Jį tarp pretendentų yra įvardijęs „Tvarkos ir teisingumo“ partijos lyderis Rolandas Paksas. Kiek anksčiau iš pretendentų gretų iškrito buvęs Vilniaus meras Juozas Imbrasas, kurį V. Mazuronis po reitingavimo išstūmė iš antrosios vietos EP rinkimų sąraše.

Klibina J. Bernatonio ir D. A. Barakausko komandas

Aiškėja ir naujos pavardės iš „juodojo sąrašo“. DELFI žiniomis, pasiūlymų koreguoti savo politines komandas turėtų sulaukti dar bent du ministrai – Teisingumo ministerijai vadovaujantis socialdemokratas Juozas Bernatonis bei Vidaus reikalų ministerijos vadovas „tvarkietis“ Dailis Alfonsas Barakauskas.

DELFI žiniomis, „juodajame sąraše“ atsidūrė teisingumo viceministras Saulius Stripeika, deleguotas socialdemokratų. Anksčiau S. Stripeika yra vadovavęs Valstybės sienos apsaugos tarnybai. Teisingumo ministro komandoje jis kuruoja bausmių ir probacijos vykdymo bei ministerijos valdymo sričiai priskirtų valstybės registrų veiklos sritis. Su užsienyje šiuo metu viešinčiu J. Bernatoniu DELFI nepavyko susisiekti.

Dar viena pavardė – jau iš „tvarkiečių“ pulko. Vidaus reikalų viceministras Algimantas Juocevičius, DELFI žiniomis, taip pat įtrauktas į „juodąjį sąrašą“. D. A. Barakausko pavaduotojas ir partietis atsakingas už kibernetinį saugumą, regionų plėtrą, viešąjį administravimą ir vietos savivaldos reikalus.

Vidaus reikalų ministras trečiadienį laukiamas Prezidentūroje. Vis dėlto D. A. Barakauskas DELFI teigė nieko nežinantis apie galimą savo komandos narių buvimą „juodajame sąraše“.

„Jūs gi aiškiai esat parašę, kad vadinamąjį „juodąjį sąrašą“ turi du asmenys – Lietuvos Respublikos prezidentė ir ministras pirmininkas. O jūs klausiat manęs“, - stebėjosi „tvarkietis“.

Paklaustas, kokių priemonių gali imtis pamatęs viceministrą „juodajame sąraše“, politikas su išvadomis neskubėjo. „Kai bus pateikta informacija, tada žiūrėsiu, lyginsiu. Tada ir galvosiu. O kadangi neturiu – tai neturiu ką ir galvoti“, - konstatavo D. A. Barakauskas.

Be to, D. Grybauskaitė patvirtino, kad sąraše yra pavardžių iš Finansų ministerijos. Šiuo metu garsiausiai linksniuojamas „tvarkietis“ viceministras Vytautas Galvonas, su LRT žurnalistu Edmundu Jakilaičiu besiaiškinantis santykius dėl pastarojo paviešintos sutarties, kuria politikas neva už juokingas palūkanas pasiskolino 300 tūkst. Lt iš lažybų verslo atstovo, bendrovės „Top sport“ savininko Gintaro Staniulio. Tiek viceministras, tiek verslininkas tvirtina, kad dokumentas suklastotas.

DELFI jau skelbė, kad „juodajame sąraše“ įrašyti žemės ūkio viceministrai Živilė Pinskuvienė bei Rytis Šatkauskas, o taip pat – energetikos viceministrė Žydrūnė Juodkienė. Visus juos į postus delegavo Darbo partija.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.