aA
Pietų Korėjos kelto, kuriam nuskendus balandį žuvo per 300 žmonių, 15-a įgulos narių antradienį stojo prieš teismą dėl įvairių kaltinimų, pradedant aplaidumu darbe ir baigiant žmogžudyste.
Pietų Korėjoje prasidėjo nuskendusio kelto įgulos narių teismas
© Reuters/Scanpix

Kelto kapitonas 68 metų Lee Joon-seokas ir trys aukšto rango įgulos nariai kaltinami žmogžudyste, todėl jiems gali būti skirta netgi mirties bausmė.

Du kiti įgulos nariai kaltinami pabėgę iš skęstančio laivo ir gali būti pasiųsti į kalėjimą iki gyvos galvos.

Dar devyni jūrininkai kaltinami aplaidumu, už kurį gresia laisvės atėmimo bausmės.

Tačiau aukų artimieji, regis, neabejoja dėl įgulos narių kaltės: jūrininkai, tarp jų kapitonas, dėvintis tik apatines kelnaites, buvo nufilmuoti paskubomis paliekantys smarkiai pasvirusį laivą tuo metu, kai šimtai vaikų, paklusdami įsakymui, laukė tolesnių nurodymų kajutėse ir salėse.

„Jūs – ne žmonės“

Gedintys aukų artimieji susirinko sausakimšoje teismo salėje Kvandžu – arčiausiai katastrofos vietos esančiame dideliame mieste.

Kai kaltinamieji buvo įvesti į teismo salę, kažkas sušuko: „Tas žmogus yra kapitonas, tiesa? Žudikas!“

Vienas iš aukų artimųjų laikė plakatą su užrašu „Jūs – ne žmonės. Jūs blogesni negu gyvuliai.“ Kai apsaugininkai norėjo atimti tą plakatą, kilo susistumdymas.

Keltas „Sewol“, kuris buvo smarkiai perkrautas ir plaukė per greitai, kai atliko staigų posūkį, apvirto ir nuskendo prie šalies pietvakarinių krantų balandžio 16 dieną per įprastą reisą iš Inčono uosto žemyne į pietinę kurortinę Čedžu salą.

Iš 476 keleivių 339 buvo moksleiviai ir mokytojai iš vienos vidurinės mokyklos Seulo priemiestyje. Tik 172 žmonės buvo išgelbėti, o visi kiti, kaip manoma, nuskendo.

Minėti 15-a įgulos narių laikomi suimti nuo gegužės, kai jiems buvo pateikti kaltinimai.

Pareigūnai tebeieško Yoo Byung-uno – šeimos, kuriai priklauso „Sewol“ valdžiusi bendrovė, galvos. Jis kaltinamas lėšų grobstymu, kuris laikomas svarbiausiu veiksniu, nulėmusiu saugumo standartų nepaisymą.

Už ryšius su žiniasklaida atsakingas Kvandžu teisėjas Hahn Jee-hyungas sakė, kad kaltinamiesiems vargu ar pavyks užsitikrinti patikimą ir darnią gynybą šioje itin didelio atgarsio sulaukusioje byloje.

„Valstybės paskirti advokatai ėmėsi šios bylos dėl viešojo intereso, o ne savo valia“, – sakė teisėjas žurnalistams prieš prasidedant posėdžiui.

Šioje byloje nesant ryžtingai nusiteikusių advokatų, teismas gali likti neišklausęs parodymų, kurie galbūt pateisintų įgulos narių veiksmus – pavyzdžiui, kad jie nebuvo tinkamai apmokyti arba kad jiems buvo duotas griežtas įsakymas palikti laivą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.