aA
Prezidentė Dalia Grybauskaitė paaiškino, kaip sudarytas vadinamasis viceministrų „juodasis sąrašas“. Esą tai Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) medžiaga, reiškianti labai miglotas tam tikrų politikų perspektyvas.
D. Grybauskaitė atskleidė, kaip atsirado „juodasis sąrašas“
© DELFI / Šarūnas Mažeika

D. Grybauskaitė žurnalistams teigė, esą STT sąrašą perdavė jai, analogišką turi ir premjeras Algirdas Butkevičius. Seimo pirmininkė ir Darbo partijos lyderė Loreta Graužinienė liko be sąrašo.

„Yra riboto naudojimo pažyma, kurią STT įteikė man ir Lietuvos premjerui. Visos pavardės žinomos ir premjerui, ir man“, - kalbėjo prezidentė.

„Tai ne mano, ne prezidentės sudarytas sąrašas. Tai STT pateiktas sąrašas“, - pabrėžė D. Grybauskaitė.

Ji neslėpė, kad „juodojo sąrašo“ politikai Vyriausybėje nepageidaujami. „Susitikimų metu su nueinančiais ir galbūt būsimais ministrais tos pavardės yra teikiamos. Ir labai tikiuosi, kad valdančioji dauguma supranta savo atsakomybę dėl savo skaidrios būsimos veiklos. Ir kad į šiame sąraše esančių žmonių pavardes bus atsižvelgta“, - teigė prezidentė. 

Pasak jos, ministrai turi „apsivalyti“ ir atsisakyti sąraše esančių savo komandų narių. O jeigu ministrai to nepadarys?

„Tai aš linkiu jiems asmeninės sėkmės“, - nukirto D. Grybauskaitė.

Jau pasigirdo kalbų, jog valdantieji ruošia atkirtį dėl „juodojo sąrašo“: neva ketinama blokuoti D. Grybauskaitės teikiamų pareigūnų paskyrimą Seime. Jei tai įvyks, prezidentė tikina nenusiminsianti.

„Puiku. Tuomet Lietuvos žmonės darys savo vertinimą ir sprendimą. Ir manau, kad teisėsaugos institucijos – taip pat. Jeigu valdančioji dauguma nori kompromituoti save neskaidriais dalyviais Vyriausybėje, be jokios abejonės žmonės, rinkdami ateityje – tiek savivaldos rinkimuose, tiek naujo parlamento – į tai atsižvelgs“, - sakė šalies vadovė. 

Pasak jos, siūlymas dėl „juodojo sąrašo“ yra „absoliučiai geranoriškas“. „Apsivalykite, nerizikuokite žmonių pasitikėjimu“, - į valdančiuosius apeliavo D. Grybauskaitė. 

„Juodasis sąrašas“ ministrų pavardžių nemini. „Ne, ministrų pavardžių nėra“, - sakė D. Grybauskaitė. 

Ji patvirtino, kad sąraše yra Aplinkos ir Finansų ministerijose dirbančių viceministrų. DELFI jau skelbė, kad sąraše atsidūrė žemės ūkio viceministrai Živilė Pinskuvienė bei Rytis Šatkauskas, taip pat – energetikos viceministrė Žydrūnė Juodkienė. Visus juos delegavo Darbo partija.

Apie Briuselį negali būti nė kalbos

Komentuodama užsienio žiniasklaidoje pasipylusius svarstymus apie jos prentendavimą į Europos Komisijos vadovo postą, D. Grybauskaitė patikino tokios galimybės nesvarstanti. 

„Niekada nepretendavau niekur. Pretendavau ir dalyvavau Lietuvos prezidento rinkimuose. Ir rinkimų rezultatas yra toks, kad jį traktuoju kaip įpareigojimą man likti dirbti Lietuvoje. Ir jokių kitų diskusijų būti negali“, - teigė D. Grybauskaitė.

Pasak jos, tai, kad užsienio žiniasklaida jai perša EK pirmininko kėdę, galima traktuoti kaip komplimentą. „Tegul perša. Tai rodo, kad rimtai vertina“, - sakė prezidentė. 

Paklausta, ar buvo sulaukusi Europos politikų užuominų apie galimą vadovavimą EK, šalies vadovė paragino baigti spekuliacijas.

„Klausykit, baikim. Lietuva apsisprendė, Lietuvos žmonės padarė sprendimą. Esu išrinkta antrai kadencijai. Liepos 12 d. prisieksiu ir tikiuosi dirbti sėkmingai, Lietuvos žmonių labui“, - teigė D. Grybauskaitė.

Ar prezidentė gali pajudėti į Briuselį po penkerių metų, pabaigusi antrąją savo kadenciją? Į šį klausimą D. Grybauskaitė atsakė su doze humoro. 

„Aš jau penkmečiais nebemąstau, penkmečiais gyvenimo neplanuoju. Seniai, nuo tarybinių laikų“, - nusijuokė šalies vadovė.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.