aA
Teisėjų etikos ir teismų diskreditavimu prezidentės Dalios Grybauskaitės apkaltintas Marijampolės rajono apylinkės teismo teisėjas Dainius Gudas mano, kad nepažeidė teisėjų etikos reikalavimų.
Dainius Gudas
Dainius Gudas
© DELFI / Šarūnas Mažeika

„Aš savo darbą stengiausi dirbti sąžiningai. Nemanau, kad pažeminau teisėjo vardą. Baisiausiame sapne nesapnavau, kad taip gali būti“, - per neeilinį Teisėjų tarybos posėdį Vilniuje pirmadienį sakė D. Gudas.

Jis tikino, kad „gyvena kaip stikliniame butelyje“, su niekuo iš advokatų ar prokurorų šeimomis nebendrauja. Jo kaimynai paprasti marijampoliečiai - autošaltkalvis, elektrikas ir ugniagesys, o medžiotoju būrelio nariu, kaip ir advokatas Vidmantas Knezevičius, tapo norėdamas numalšinti įtampą tapus teismo pirmininku, kai reikėjo rūpintis teismo pastato statybomis. 1999-2009 metais D.Gudas ėjo Marijampolės rajono apylinkės teismo pirmininko pareigas.

Savo ilgos kalbos pabaigoje D. Gudas sutiko būti atleistas, tačiau ne dėl nusižengimų teismų sistemai.

Teisėjų taryba pirmadienį surengė neeilinį posėdį, kuriame svarsto prezidentės teikimą iš pareigų atleisti šį Marijampolės rajono apylinkės teismo teisėją. Jo įgaliojimai laikinai yra sustabdyti.

Šis klausimas buvo įtrauktas į gegužės 31 dieną vykusio Teisėjų tarybos posėdžio darbotvarkę, bet atidėtas, nes į posėdį dėl užimtumo negalėjo atvykti visi tarybos nariai.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė inicijavo Marijampolės teisėjo atleidimą, gavusi Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) medžiagą apie jo neteisėtus santykius su advokatu.

Anot Prezidentūros, STT pateikta informacija liudija apie su teisėjo etika nesuderinamus neformalius teisėjo D. Gudo ir jo artimo pažįstamo, advokato Vidmanto Knezevičiaus santykius, derinant procesinius klausimus, kuriuos sprendė teisėjas D. Gudas, o proceso dalyviams atstovavo advokatas V.Knezevičius.

Slaptą tyrimą, atskleidusį neteisėtus advokato ir teisėjo santykius, STT atliko gavusi prokurorų ir apygardos teismo sankcijas.

Kaip skelbė STT, sausio 27 dieną STT Kauno valdybos pareigūnai, įtardami prekyba poveikiu, sulaikė Marijampolėje dirbantį advokatą V.Knezevičių. Advokatas įtariamas, kad iš Marijampolės pataisos namuose atliekančių bausmę giminaičių galėjo gauti neteisėtą atlygį, pažadėjęs paveikti prokuratūros ir teismo darbuotojus priimti palankius sprendimus dėl jų lygtinio paleidimo į laisvę.

Vėliau nutartį dėl šio asmens paleidimo anksčiau laiko panaikino Kauno apygardos teismas.

Šio nuteistojo giminaitė pareigūnams pasakojo, kad advokatas gavo 5 tūkst. litų, tačiau po nesėkmės 3 tūkst. litų grąžino.

V.Knezevičius baudžiamuoju įsakymu pripažintas kaltu dėl prekybos poveikiu ir apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo, jam skirta piniginė bauda.

Advokatų tarybos pirmininkas Ignas Vėgėlė BNS sakė, kad birželio 16 dieną rengiamas posėdis, kuriame bus svarstoma dėl advokato įgaliojimų sustabdymo.

Teisėjų tarybos nariai pirmadienį domėjosi, kodėl advokatas V. Knezevičius Marijampolės teisme laisvai vaikštinėja po zonas, į kurias gali patekti tik teismo darbuotojai. D. Gudas pripažino, kad teisme yra įrengti elektroniniai užraktai, juos, būdamas teismo pirmininku, pats ir nurodė įrengti. Paaiškėjo, kad Marijampolės rajono apylinkės teisme sekretore dirba V. Knezevičiaus sutuoktinė.

Teisėjų tarybos nariams kliuvo teisėjo ir advokato kalbėjimas pašnibždomis, advokato kvietimas teisėją parūkyti vos ne piršto mostu. Posėdyje paaiškėjo, kad V. Knezevičius nerūko. Iš STT pateiktos medžiagos D. Gudą svarstantiems kolegoms susidarė įspūdis, kad teisėją ir advokatą sieja labai šilti santykiai.

Teisėjų tarybos pirmininkas G. Kryževičius prezidentės patarėjo Ernesto Rimšelio klausė, ar jis nenorėtų D. Gudo atvejo dar kartą aptarti su prezidente, tačiau E. Rimšelis atsakė nemanąs, jog D. Gudo argumentai įtikintų prezidentę.

Prašo STT papildomos medžiagos

Teisėjų taryba pirmadienį neeiliniame posėdyje nepriėmė sprendimo dėl etikos pažeidimo ir teismų diskreditavimu prezidentės Dalios Grybauskaitės apkaltinto Marijampolės rajono apylinkės teismo teisėjo Dainiaus Gudo.

Teisėjų taryba nusprendė kreiptis į Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT), kad ji užtikrintų garso ir vaizdo medžiagos, kurioje užfiksuotas teisėjo ir advokato bendravimas, kokybę. Išklausius teisėjo D.Gudo paaiškinimą, Teisėjų tarybos nariams kilo abejonių dėl turimoje medžiagoje užfiksuotų duomenų.

„STT pateikė išklotines - iššifruotą medžiagą, kur minimi konkretūs asmenys, pavardė nurodyta. Dauguma Teisėjų tarybos narių šiandien klausėsi ir žiūrėjo vaizdą - iš šitos medžiagos mes niekaip negalėjo pasakyti, kad tai yra būtent tas žmogus, apie kurį kalbama, arba, kuris įrašytas rašytinėje išklotinėje. Tai šita aplinkybė svarbi, mūsų požiūriu. Jeigu neaišku, iš kur paimta šita pavardė, jei įraše ji nėra aiški, arba aparatūra negali tai padaryti, mes negalime laikyti duomenimis, kurie patvirtina tokia aplinkybes, kurias nurodo savo medžiagoje STT“, - po posėdžio žurnalistams sakė Teisėjų tarybos pirmininkas Gintaras Kryževičius.

Tuo metu prezidentės patarėjas Ernestas Rimšelis žurnalistams sakė, kad prezidentė į Teisėjų tarybą kreipėsi ne dėl korupcijos, o dėl STT užfiksuotų nederamų ir neskaidrių santykių tarp advokato ir teisėjo.

„Neturėtų būti jokių susitarimų užkulisinių, pašnibždomis ne posėdyje, ne procesiniaia dokumentais kažkur už bylos nagrinėjimo ribų“, - sakė E.Rimšelis. Jis sakė matąs daugiau atvejų, nei pateikta STT. Pavyzdžiui, kai teisėjas D.Gudas nenusišalino nė nuo vienos savo bičiulio Vidmanto Knezevičiaus bylos.

Kauno apygardos teismui pavesta aiškintis, kiek bylų tu metu advokatas V.Knezevičius turėjo Marijampolės rajono apylinkės teisme, kokiu būdu jis laisvai patekdavo į teismo tarnautojų patalpas. Bus aiškinamasi, ar advokatas turėjo teisėtą pagrindą ateiti pas teisėjus.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.