aA
Šiandien abiturientai laikė chemijos valstybinį brandos egzaminą. Jo trukmė – 3 val. Šiais metais egzaminą pasirinko laikyti 3 259 kandidatai. Jis vyko 56-iuose šalies savivaldybių administracijų įsteigtuose centruose.
Valstybinis chemijos egzaminas pakėlė abiturientams nuotaiką
© DELFI / Kiril Čachovskij

Kaip pranešė Nacionalinio egzaminų centro direktorė Saulė Vingelienė, chemijos egzaminas praėjo sklandžiai. Jokių incidentų nebuvo.

Pirmieji atsiliepimai: egzaminas nesunkus, bet „kabliukų“ buvo.

Pasibaigus valstybiniam chemijos egzaminui, pirmieji atsiliepimai viešoje erdvėje buvo gana optimistiški: egzaminas nesunkus.

„Gal ne labai lengvas, bet lengvokas“; „Po matematikos egzamino tikėjausi, kad ir šis bus sunkus, tačiau buvo įveikiamas“; „Kabliukų buvo, bet jei atidžiai viską darai, tikrai geros užduotys“; „Vertėjo jį išbandyti, gaila kad nepasirinkau“ – tokie ir panašūs teigiami atsiliepimai sklando po chemijos egzamino.

Įtampa auga su kiekvienu egzaminu

KTU gimnazijos chemijos ekspertė Birutė Maciulevičienė pasibaigus egzaminui telefonu bendravo su savo gimnazijos mokiniais, kurie buvo gerai nusiteikę ir džiaugėsi, kad egzaminas nebuvo sunkus.

Abiturientai skambino mokytojai ir dėkojo, kad puikiai juos išmokė ir parengė egzaminui. Tačiau kitų mokyklų abiturientams jis neatrodė pernelyg lengvas.

„Mūsų gimnazijos mokiniai liko patenkinti egzamino užduotimis, kurios atrodė gana lengvai įveikiamos. Tačiau labai svarbu, kokia prieš egzaminą yra mokinių emocinė būsena – o tai taip pat turi įtakos rezultatams. Visi mokiniai prieš egzaminus jaučia didelę įtampą, ypač, jei tai nebe pirmieji. Į pirmuosius egzaminus paprastai mokiniai nueina su geresnėmis emocijomis. Jauni žmonės pavargsta nuo įtampos, todėl net ir mokėdami tą dalyką puikiai, gali privelti klaidų“, – apie brandos egzaminus kalbėjo KTU gimnazijos mokytoja ekspertė.

Minimali egzamino išlaikymo riba – 16 taškų

Chemijos egzamine maksimaliai galima surinkti 100 taškų. Egzamino užduotyje 40 proc. taškų atitinka bendrąjį chemijos kursą, 60 proc. – išplėstinį. Jį sudaro trys dalys:

I dalis – klausimai su pasirenkamaisiais atsakymais – 30 klausimų (30 taškų)

II dalis – trumpojo atsakymo klausimai – 10 klausimų (10 taškų)

III dalis – struktūriniai klausimai – 6–10 klausimų (60 taškų)

Egzamino vertinimas yra kriterinis. Preliminari išlaikymo riba sudaro 40 proc. egzamino užduoties bendrojo kurso klausimų taškų sumos. Minimali egzamino išlaikymo taškų sumos riba 16 taškų.

Kam reikalingas chemijos egzaminas?

Chemijos egzaminas reikalingas stojantiems į biomedicinos mokslų srities studijas. Planuojantiems studijuoti biochemiją arba taikomąją biochemiją, šio egzamino svertinis koeficientas sudarys 0,4 konkursinio balo, t.y. didžiausias „svoris“ iš keturių konkursinio balo „dedamųjų“.

Stojant į kitas biomedicinos mokslų srities programas, chemija reikalinga kaip antrasis arba trečiasis dalykas, kurio svertinis koeficientas 0,2.

Taip pat chemijos gali prireikti besirenkantiems fizinių mokslų bei technologijos mokslų studijų srities studijų programas (kaip antrasis ar trečiasis dalykas).

Chemijos egzaminą kasmet pasirenka panašus skaičius abiturientų. Pernai jį buvo pasirinkę 3294 mokiniai, tačiau į egzaminą atvyko 3099. Iš pernai laikiusiųjų chemijos egzaminą, jo neišlaikė 2,16 proc. mokinių. Metais anksčiau, 2012-aisiais, šį egzaminą rinkosi laikyti 3416, tačiau į jį atvyko 3249 mokiniai. Iš jų – 5,13 proc. egzamino neišlaikė.

Daugiau informacijos apie egzaminus ir priėmimą į universitetus ir kolegijas rasite čia