aA
Vilniaus universitetas (VU) Saulėtekyje planuoja statyti naują Chemijos fakultetą, išsikelti iš senųjų patalpų ketinama po ketverių metų, teigia VU mokslo reikalų prorektorius Eugenijus Butkus.
Saulėtekyje - naujas VU fakulteto pastatas
© DELFI / Šarūnas Mažeika

VU Centriniame viešųjų pirkimų portale paskelbė pastato techninio parengimo konkursą – dokumentuose nurodoma, kad projektas turėtų būti parengtas per metus.

Chemijos fakulteto administracinio pastato ir laboratorijų bendras plotas neturėtų viršyti 13,6 tūkst. kv. metrų, numatoma statybos trukmė - 18 mėnesių.

Kaip BNS sakė E. Butkus, konkreti pastato kaina paaiškės tik paskelbus ir pasibaigus statybos darbų konkursui, tačiau planuojama, kad investicijos neturėtų viršyti 100 mln. litų.

„Bus siekiama struktūrinės paramos. Sunku pasakyti, kiek kainuos, viskas priklausys nuo projekto. Tačiau tai neturėtų viršyti 100 mln. litų, galbūt ir 80 mln. litų užtektų“, - sakė E.Butkus.

Prorektoriaus teigimu , į „Saulėtekio slėnio“ mokslo ir technologijų parką planuojama iškelti daugumą VU gamtos mokslų fakultetų, čia kursis ir laboratorijos – taip siekiama vienoje vietoje koncentruoti mokslinius tyrimus ir studijas. Tad ir Chemijos fakultetas bus iškeliamas dėl šios priežasties.

Anot jo, dabartinis Chemijos fakulteto pastatų kompleksas Naugarduko gatvėje, iš kurio išsikelti planuoja ir čia šiuo metu įsikūręs VU Matematikos ir informatikos fakultetas, būtų įkeistas Turto fondui.

Šiuo metu Saulėtekyje statomas ir Nacionalinis fizinių ir technologijų mokslų centras (NFTMC), kuris, E.Butkaus teigimu, darbą turėtų pradėti jau po metų. Jame įsikurs Fizikos fakultetas, Teorinės Fizikos ir astronomijos institutas, medžiagotyros institutas bei Fizinių ir technologijos mokslų centras, susidedantis iš Chemijos, Puslaidininkių fizikos bei Fizikos institutų.

Chemijos fakultetas įsikurs greta NFTMC ir bus „Saulėtekio slėnio“ dalis.
„Optimistiškai žiūrint – dveji su puse metų, pesimistiškai – treji su puse metų nuo šios dienos“, - sakė E.Butkus, paklaustas, kada naujasis Chemijos fakultetas galėtų būti baigtas.

Tuo metu VU Strateginės plėtros direkcijos projektų vadovas Vaidotas Stankevičius, senąjį Chemijos fakulteto pastatą, kurį valdo VU, planuojama perduoti Turto fondui, kuris jį galėtų parduoti.

„Techninį projektą tikimės parengti iki 2015 metų birželio mėnesio, bandysime teikti paraišką struktūrinių fondų lėšomis finansuoti Chemijos fakulteto statybas. Preliminariai, iki 2020 metų, tikėkimės, fakultetas atsiras“, - sakė V.Stankevičius.

Viešoji įstaiga „Saulėtekio slėnis“ įkurta 2003 metų gegužės 27-ąją, jos steigėjais tapo VU, Vilniaus Gedimino technikos universitetas, bendrovės „Alna“, „Bitė GSM“ bei „Ekspla“, atstovaujanti lazerių ir šviesos technologijų verslo ir mokslinių tyrimų institucijų konsorciumą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.