aA
Kijevo Maidane žmonės laukia prezidento rinkimų. Tačiau čia jau šešis mėnesius gyvenantys žmonės sako, kad nevažiuos namo net ir pasikeitus valdžiai. Pasak jų, pokyčių reikia pačioje šalyje.
Maidanas laukia rinkimų: idėjos nugulė į muziejų, valdžią pajuto savigynos būriai
© DELFI (Š.Černiausko nuotr.)

Įtampai iš Kijevo persikėlus į Rytų Ukrainą, Maidanas dabar labiau primena didelę stovyklavietę miesto centre. Apdegęs skydas, Molotovo kokteilis ir šalmas – visa tai dabar nugulė į Maidano muziejų. Pasak muziejaus iniciatorių, čia gula ir Maidano idėjos. Anot jų, dabar čia, Kijevo centrinėje aikštėje, susirinkę žmonės jau yra kitokie.

Maidano muziejaus iniciatoriai sako, kad su Viktoru Janukovyčiumi kovoję protestuotojai jau išvažiavo namo. Dabar esą čia nemažai benamių, valdžią pajuto ir savigynos būriai.

„Čia jau atvažiavo kiti žmonės. Jie elgiasi visiškai kitaip, nei tie, kurie stovėjo Maidane. Prieš tai buvo, galima sakyti, kultūrinė revoliucija su savigyna, o dabar tai tapo lageriu. Vaikšto čia visi su karinėmis uniformomis, sako, ką daryti, ko nedaryti, nustato komendanto valandas. Dabar jie skleidžia savo ideologiją: tik jau kažkokio karinio režimo vietoj demokratijos ir laisvo žodžio, dėl kurių mes kovojome ir čia stovėjome“, – savo įžvalgomis su LRT televizija dalijasi Maidano muziejaus iniciatorius Michailas.

Maidano muziejuje besidarbuojantys kolegos Dmitro ir Michailas pripažįsta jau pavargę, tačiau nežino, kada važiuos namo.

„Norisi jau namo. Toks čia ir gyvenimas. Ir tai susikūrėme šiokias tokias sąlygas. Jaučiu, kad pavargau“, – sako Dmitro.

„Daug nepadarytų reikalų liko namuose. Reikia už butą mokėti. Reikia judėti. O mes čia stovime, neaišku, ko laukiame“, – prasitaria Machailas.

Dar prieš porą mėnesių daugelis kalbėjo, kad čia liks iki naujų prezidento rinkimų.

„Kol jie neišpildys mūsų reikalavimų, Maidanas neišsiskirstys. Laukiame rinkimų. Nors čia mus gąsdina, kad išvaikys, bet mes grasinimų nebijome. Mūsų tikslas – teisingumas. Norime teisingumo. Nenorime korupcijos, savivalės. Norime, kad su žmonėmis elgtųsi kaip su žmonėmis“, – LRT televizijai planus atskleidžia Maidano gyventojas Andrejus.

Tad naujajam Ukrainos prezidentui teks spręsti, ką daryti ne tik su Rytų Ukraina, bet ir kaip neprarasti pasitikėjimo Kijeve.

LRT