aA
Buvęs Vokietijos kancleris Helmutas Schmidtas penktadienį sakė, kad Ukrainos krizė primena Pirmojo pasaulinio karo išvakares, ir dėl šios krizės išprovokavimo apkaltino Europos Sąjungos (ES) biurokratų „didybės maniją“.
Helmutas Schmidtas
Helmutas Schmidtas
© AFP/Scanpix

„Visiškai nesu linkęs kalbėti apie Trečiojo pasaulinio karo grėsmę ir, ypač, apie reikalavimus (skirti) daugiau pinigų NATO ginklavimui, – sakė 95 metų H.Schmidtas dienraščiui „Bild“. – Tačiau pavojus, kad situacija pasidarys dar labiau įtempta, kaip buvo 1914 metų rugpjūtį, didėja su kiekviena diena“.

Šis atvirai kalbantis pagyvenęs vokiečių politikas pridūrė: „Situacija man atrodo vis labiau sulyginama“ (su Pirmojo pasaulinio) karo išvakarėmis.

Europa, amerikiečiai ir, taip pat, rusai veikia taip, kaip rašytojas Christopheris Clarkas aprašo Pirmojo pasaulinio karo pradžią savo labai įdomioje knygoje – kaip lunatikai“, – pridūrė H.Schmidtas.

Australų istoriko Ch.Clarko bestseleryje „Lunatikai“ (The Sleepwalkers) iš naujo įvertinamos Pirmojo pasaulinio karo išvakarės, ir didžiausias dėmesys skirtas tam, kokie nemokšos buvo Europos didžiųjų valstybių lyderiai dėl skerdynių per pirmąjį industrializuotą karą, kuris vėliau įvyko.

H.Schmidtas, socialdemokratas iš šalies šiaurėje esančio Hamburgo uostamiesčio, Vokietijos kancleriu buvo nuo 1974 iki 1982 metų. Jis iki šiol dažnai komentuoja pasaulio įvykius ir garsėja tuo, kad dėstydamas savo nuomonę per televiziją be perstojo rūko.

Buvęs kancleris taip pat užsipuolė Europos Komisiją ir pareiškė, kad ji turėtų mažiau mėgėjiškai veikti pasaulio politikos srityje, kurią „dauguma komisarų labai prastai išmano“.

„Naujausias pavyzdys yra Europos Komisijos bandymas aneksuoti Ukrainą ir, taip pat, bandymas įtraukti Gruziją. Tik priminsiu: Gruzija yra už Europos ribų. Tai – didybės manija, mums nėra jokio reikalo ten būti“, – sakė jis.

H.Schmidtas pridūrė, kad „pareigūnai ir biurokratai Briuselyje ... pastato Ukrainą akistaton su menama būtinybe rinktis tarp Vakarų ir Rytų“.

Toliau kritikuodamas ES aparatą Briuselyje, H.Schmidtas sakė, jog Europos Parlamentas, kuris po gegužės 22-25 dienomis vyksiančių rinkimų bus atnaujintas, turėtų surengti „pučą“ prieš vykdomąją instituciją, kad sustiprintų savo galią.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.