aA
Teisėjų etikos ir drausmės komisija (TEDK), susipažinusi su surinkta medžiaga, iškėlė drausmės bylą Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjai Zojai Monid, kuri esą nepateisinamai ilgai nagrinėjo bylas.
Vilniaus teisėjai iškelta drausmės byla
© DELFI (D.Sinkevičiaus nuotr.)

Nacionalinėje teismų administracijoje susirinkusi TEDK išnagrinėjo pirmininkės teikimą dėl drausmės bylos iškėlimo.

Į TEDK kreipėsi teismo pirmininkė Loreta Braždienė, siūlydama iškelti drausmės bylą teisėjai už aiškiai aplaidų teisėjo pareigų neatlikimą, nagrinėjant civilines bylas. Anot pirmininkės, atlikus teisėjos Z.Monid nagrinėjamų bylų, kurių procesas užtruko ilgiau nei metus, patikrinimą, nustatyta, jog teisėja civilines bylas nagrinėjo aplaidžiai, be pateisinamų priežasčių jas vilkindama.

Išnagrinėjusi teikimą ir teisėjos pateiktą paaiškinimą, TEDK nustatė, kad teikime nurodytos aplinkybės dėl teisėjos Z.Monid aplaidaus darbo pasitvirtino. Vadovaujantis Teisėjų etikos kodekse įtvirtintu pareigingumo principu, teisėjas privalo savo pareigas atlikti nepriekaištingai, laiku ir profesionaliai, taip pat gilintis į nagrinėjamų bylų esmę ir nevilkinti teismo proceso.

„Nagrinėdama civilines bylas, kurių nagrinėjimas be pateisinamų priežasčių užtruko ilgiau nei 12 mėnesių, teisėja nebuvo pakankamai rūpestinga ir nesiėmė visų galimų veiksmų, kad šios bylos būtų išnagrinėtos operatyviau“, - rašoma Nacionalinės teismų administracijos pranešime.

TEDK nusprendė, kad Z.Monid nesilaikė Teisėjų etikos kodekse įtvirtintų pareigingumo principo reikalavimų, jos veiksmuose yra aiškiai aplaidaus teisėjo pareigų atlikimo požymių, todėl jai iškelta drausmės byla, kurią TEDK perdavė nagrinėti Teisėjų garbės teismui.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.