aA
Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius susitikimuose su šalių partnerių atstovais pabrėžia, kad svarbiausia šiuo metu pasirūpinti Prezidento rinkimų eiga Ukrainoje.
Linas Linkevičius
Linas Linkevičius
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Užsienio reikalų ministerija (URM) praneša, kad L. Linkevičius šį prioritetą įvardijo gegužės 15 dieną Bratislavoje vykusio globalaus saugumo forumo GLOBSEC metu surengtuose susitikimuose, akcentavo ir būtinybę toliau siekti nacionalinio dialogo. Taip pat aptarta Gruzijos pažanga įgyvendinant reformas ir NATO svarba regione.

Susitikime su JAV valstybės sekretoriaus pavaduotoja Victoria Nuland abi pusės pabrėžė, kad artėjantys Prezidento rinkimai Ukrainoje – svarbus žingsnis siekiant stabilumo ir vienybės šalyje.

„Labai svarbu užkirsti kelią bet kokioms pastangoms sutrukdyti Ukrainos žmonėms dalyvauti rinkimuose ir išsirinkti savo šalies vadovą“, – teigė L. Linkevičius.

Susitikimo metu įvertintos Ukrainos Vyriausybės pastangos siekti nacionalinio dialogo šalyje, nors ir labai įtemptomis sąlygomis.

Valstybių atstovai taip pat sutarė dėl būtinybės ir toliau stiprinti bei koordinuoti Vakarų atsaką į Rusijos agresiją, Krymo okupaciją ir besitęsiančią destabilizuojančią veiklą Rytų Ukrainoje.

Susitikime su Gruzijos euroatlantinės integracijos ministru Aleksiu Petriašviliu L. Linkevičius pasidžiaugė tuo, kad jau birželio 27 dieną Gruzija ir Europos Sąjunga pasirašys Asociacijos susitarimą ir pagyrė Gruzijos pažangą įgyvendinant reformas.

Ministras išreiškė stiprią Lietuvos paramą NATO atvirų durų politikai artėjančio NATO viršūnių susitikimo Velse kontekste. Gruzijos ministras atkreipė dėmesį į didelius Gruzijos visuomenės lūkesčius dėl aiškių signalų iš Aljanso dėl šios šalies galimybių priartėti prie NATO.

L. Linkevičius taip pat susitiko su Slovakijos vicepremjeru ir užsienio reikalų ministru Miroslavu Lajčaku. Vicepremjeras patvirtino savo šalies paramą Lietuvai siekiant įsivesti eurą ir pasiūlė pasidalyti vertinga Slovakijos patirtimi rengiantis šiam žingsniui – šviečiant visuomenę ir siekiant suvaldyti kainų kėlimą dėl euro įvedimo. M. Lajčakas taip pat patvirtino paramą Lietuvos narystei Europos bendradarbiavimo ir plėtros organizacijoje.

Ministrai taip pat aptarė įvykius Ukrainoje, akcentuodami artėjančių Prezidento rinkimų, vyksiančių gegužės 25 dieną, reikšmę.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.