aA
Prieš prezidentę Dalią Grybauskaitę kovojantis Naglis Puteikis toliau skleidžia netiesą, neva per pastarąją šalies vadovės kadenciją net 40 proc. buvo sumažinta Lietuvos kariuomenė.
R. Juknevičienė. Kariuomenė nebuvo mažinama per D. Grybauskaitės kadenciją
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Jis, iškreipdamas esmę, remiasi naujienų tinklapyje publikuotu dmj.gen.mjr. Jono Kronkaičio straipsniu, kuriame parašyta visai kitaip. „1999 metais Lietuvos kariuomenėje, su savanoriais, tarnavo 22 000 kariškių, bet iki 2009 m. tas skaičius sumažėjo 41 procentu. Civilių skaičius Krašto apsaugos sistemoje išaugo 30 procentų“.

Primenu, kad iki 2009 metų krašto apsaugai vadovavo socialdemokratai, Kariuomenės vadu buvo Valdas Tutkus, o Vyriausiuoju ginkluotųjų pajėgų vadu – Valdas Adamkus.

Esu paprašyta perduoti dmj.gen.mjr. Jono Kronkaičio žodžius, kad „didžiausias kariuomenės sumažinimas, apie 30 procentų, įvyko 2000-2005 socialdemokratų valdžios metais ir dar apie 10 procentų – 2008 metais, kuomet socialdemokratų krašto apsaugos ministras Juozas Olekas savo įsakymu nutraukė privalomąją karinę tarnybą, tuo labai pažeisdamas karinių vienetų veiksmingumą bei jų parengimą.

Ponas N. Puteikis neteisingai suprato mano pateiktą informaciją. Rašiau, kad kariuomenės sumažinimas vyko nuo 1999 metų iki 2009 metų, tai nebuvo TS-LKD valdžios ir Prezidentės D. Grybauskaitės valdymo laikotarpyje. Noriu taip pat paneigti pono A. Paulausko teiginį, kad aš į Kariuomenės vado pareigas rekomendavau Valdą Tutkų. Tiek 1999 metais, tiek 2004 metais rekomendavau Arvydą Pocių“.

Nuo 2009 iki 2012 metų, kuomet Lietuvą buvo užklupusi gili krizė, Lietuvos kariuomenė ne tik kad nebuvo sumažinta, bet, atvirkščiai, pradėtas rengti rezervas per Bazinius karinius mokymus (700 jaunuolių per metus), Jaunesniųjų karininkų vadų kursus (apie 200 studentų per metus).

Beje, Kariuomenės dydį Lietuvoje nustato Seimas, prieš tai apsvarsčius Valstybės gynimo taryboje. 2009 - 2013 metais Seimas priėmė įstatymus, kuriais Kariuomenė nė karto nebuvo mažinama. Seime svarstant klausimus, susijusius su krašto apsaugos padėtimi, N. Puteikis niekada nėra siūlęs didinti kariuomenės.