aA
Turkijos premjeras Recepas Tayyipas Erdoganas pateikė šimtmečių senumo pavyzdžius, teisindamas savo vyriausybę dėl padėties šalies kasybos pramonėje, rašo naujienų svetainė hurriyetdailynews.com.
Sprogimo Turkijos šachtoje aukų skaičius auga, premjeras teisinasi
© AFP/Scanpix

Trečiadienio spaudos konferencijoje dėl antradienį įvykusio sprogimo Somos šachtoje, kuris pareikalavo mažiausiai 282 gyvybių, premjeras paminėjo 1838 metų kasybos nelaimę Didžiojoje Britanijoje.

„Prisiminiau Britanijos istoriją. Maždaug 204 žmonės žuvo ten, kai 1838 metais įgriuvo viena šachta. 1866-aisiais Britanijoje žuvo 361 šachtininkas. Per sprogimą 1894 metais ten žuvo 290 žmonių“, – pareiškė R.T.Erdoganas, lankydamasis gedinčiame Somos mieste.

„Paimkite Amerikos su visomis jos technologijomis ir viskuo (pavyzdį) ... 1907 metais (ten žuvo) 361 (šachtininkas). Tai – įprasti dalykai“, – sakė jis.

Premjeras taip pat pateikė 20-ojo amžiaus pradžios pavyzdžių iš Prancūzijos ir Japonijos, be to, pridūrė: „1942 metais 1 549 šachtininkai žuvo Kinijoje dėl dujų ir anglies mišinio (sprogimo). Ar galit patikėti?“.

R.T.Erdoganas pažadėjo, kad vyriausybė nuodugniai ištirs tragediją Somoje, bet pabrėžė, kad Somos šachta buvo laikoma „viena saugiausių Turkijoje“.

Padėkojęs opozicinėms partijoms ir žiniasklaidai už „nešališką“ atsaką į šią nacionalinę tragediją, jis papriekaištavo „al Jazeera“ žurnalistui, paklaususiam, kodėl tai kasybos kompanijai buvo leista dirbti.

„Manau, jog kaip žurnalistas neatidžiai stebite, kaip visame pasaulyje dirba anglių kasyklos. Taip gali būti dėl to, kad Katare yra gamtinių dujų išteklių, bet nėra anglių kasyklų“, – sakė R.T.Erdohanas, kuris paskui pateikė ilgą atsakymą su nelaimių Turkijos kasyklose istorija, pradedant 1942 metais, kai valdžioje buvo pagrindinė opozicinė Respublikonų liaudies partija (CHP).

Aukų skaičius padidėjo

Turkijos energetikos ministras Taneras Yildizas ketvirtadienį sakė, kad gelbėtojai iš anglių šachtos, kurioje įvyko sprogimas, iškėlė dar aštuonias aukas, todėl žuvusiųjų per šią didžiausią Turkijos kasybos pramonės tragediją skaičius padidėjo iki 282.

Nors viltys dėl dar maždaug 150 po žeme likusių šachtininkų blėsta, T.Yildizas reporteriams sakė, kad gelbėjimo darbai yra sutelkti dviejuose šachtos rajonuose.

Pasak ministro, šachtoje po antradienio sprogimo vis dar siaučia gaisras, kuris trukdo gelbėjimo operacijai.

Vyriausybė yra sakiusi, kad tuo metu, kai įvyko sprogimas, šachtoje buvo 787 žmonės, iš kurių 363, įskaitant daug sužeistųjų, buvo išgelbėti.

Ši tragedija pagal žuvusiųjų skaičių pranoko iki šiol didžiausią Turkijos kasybos pramonės nelaimę, kuri įvyko 1992 metais, kai sprogus dujoms šachtoje netoli Juodosios jūros uostamiesčio Zonguldako žuvo 263 žmonės.

Tramdo tūkstančius protestuotojų

Turkijos policija ketvirtadienį panaudojo ašarines dujas ir vandens patranką prieš tūkstančius protestuotojų, šalyje prasidėjus masiniam streikui, kuris buvo paskelbtas dėl sprogimo anglių šachtoje, nusinešusio daugiau nei 280 gyvybių.

Policijai teko dukart įsikišti, kad sutramdytų demonstrantus vakariniame Izmiro mieste, kur apie 20 tūkst. žmonių išėjo į gatves protestuoti dėl 282 šachtininkų žūties per didžiausią šalies istorijoje pramoninę nelaimę, pranešė naujienų agentūra „Dogan“.

Jos duomenimis, į ligoninę buvo nuvežtas kairiųjų Progresyvių profesinių sąjungų konfederacijos (DISK) vadovas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.