aA
Turkijos policija trečiadienį panaudojo ašarines dujas ir vandens patrankas prieš šimtus demonstrantų, išėjusių į gatves dėl tragedijos anglies kasykloje Somos mieste. Demonstracijos vyko sostinėje Ankaroje ir Stambule, praneša agentūra AFP.
Po tragedijos Turkijos anglies kasykloje kilo protestai
Po tragedijos Turkijos anglies kasykloje kilo protestai
© AP/Scanpix

AFP fotografas pasakojo, kad apie 800 demonstrantų Ankaroje svaidė į pareigūnus akmenis ir skandavo prieš vyriausybę nukreiptus šūkius.

Demonstrantai norėjo žygiuoti prie Energetikos ministerijos. Jie kaltina vyriausybę per mažai padarius dėl kalnakasių saugumo.

Ašarinės dujos ir vandens patrankos panaudotos ir Stambule, kur žmonės žygiavo parduotuvių alėja "Istiklal Caddesi". Policija neleido jiems eiti toliau centrinės Taksimo aikštės kryptimi.

Demonstrantai Stambule po nelaimės šachtoje reikalavo vyriausybės atsistatydinimo.

Somoje, kur įvyko tragedija, žmonės kojomis spardė automobilį, kuriuo atvyko ministras pirmininkas Redžepas Taipas Erdoganas (Recep Tayyip Erdogan). Prie pastato, kuriame vyko jo spaudos konferencija, žmonės šaukė "žudikas" ir "vagis".

R. T. Erdoganas, komentuodamas nelaimę, sakė, kad "sprogimai, kaip šis, tokiose kasyklose vyksta nuolat - ir ne tik Turkijoje". Tai pagrįsdamas, jis vardijo nelaimių šachtose suverstinę iš viso pasaulio.

Per sprogimą anglies kasykloje Turkijoje antradienio vakarą žuvo mažiausiai 245 žmonės.

Žuvusiųjų skaičius po antradienio nelaimės Manisos provincijoje sparčiai didėjo. Iš viso po sprogimo šachtoje buvo likę 787 darbininkai.

Po žeme dar esančių šimtų žmonių gelbėjimo operacija tęsėsi per naktį. Iš tų, kurie buvo iškelti gyvi, 80 yra sužeisti, keturi iš jų – sunkiai, sakė energetikos ministras Taneras Yildizas.

„Baiminamės, kad šis skaičius gali dar didėti, nes tie, kas atėjo pagelbėti, gali būti tarp sužeistųjų ir paveikti dūmų“, – sakė jis žurnalistams.

„Laikui bėgant, mes labai sparčiai einame nepalankaus rezultato link“, – pridūrė jis.

Anksčiau vienas saugumo šaltinis AFP sakė, kad šachtoje yra kišenių, kurių viena buvo atvira, todėl gelbėtojai galėjo pasiekti darbininkus, bet antra yra blokuota ir darbininkai yra joje įstrigę.

Manoma, kad sprogimą antradienį maždaug 12 val. 30 min. Grinvičo (15 val. 30 min. Lietuvos) laiku sukėlė sugedęs elektros transformatorius.

Šimtai žmonių susirinko prie nelaimės vietos, kur gelbėtojai kėlė į paviršių sužeistus darbininkus – kostinčius ir sunkiai kvėpuojančius dėl dulkių.

Soma yra vienas pagrindinių rausvųjų anglių (lignito) kasybos centrų Turkijoje. Šiame rajone gyvena maždaug 100 tūkst. žmonių, o pagrindinė ekonominė veikla yra kasyklos ir lignitu kūrenama šiluminė elektrinė.

Turkijos energetikos ministras trečiadienį sakė, kad tikimybė rasti gyvų žmonių po sprogimo anglių šachtoje mažėja.

„Turiu pasakyti, kad mūsų viltys dėl gelbėjimo pastangų (šachtoje) blėsta“, – per televiziją sakė Taneras Yildizas.

Turkija paskelbė tris gedulo dienas dėl vienos didžiausių savo pramoninių tragedijų, trečiadienį paskelbė premjero biuras.

„Nuo gegužės 13 dienos paskelbtos trys nacionalinio gedulo dienos dėl katastrofos šachtoje Somoje (Vakarų Turkijoje)“, – sakoma pareiškime.

Jame priduriama, kad vėliavos šalyje bus nuleistos iki pusės stiebo.

Ministras: tikriausiai tai bus didžiausia kasybos pramonės nelaimė Turkijoje

Sprogimas ir gaisras anglių šachtoje Vakarų Turkijoje, per kuriuos žuvo daugiau kaip 200 žmonių, tikriausiai yra daugiausiai aukų pareikalavusi kasybos pramonės nelaimė šalyje, trečiadienį sakė energetikos ministras Taneras Yildizas.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.