aA
Prezidento ir Europos Parlamento rinkimų kampanija įgyja naują atspalvį. Į ją vis aktyviau įsitraukia vadinamieji interneto „troliai“.
Į rinkimų kovą kyla ir „troliai“
© "Facebook" nuot.

Savotišką „trolių“ kampanijos startą paskelbė dvi Lietuvos interneto bendruomenei puikiai žinomos asmenybės – Adomas Bužinskas ir Mykolas Pleskas. Dešiniųjų pažiūrų jaunuoliai sekmadienį, rinkimų naktį, kursavo po kandidatų į prezidentus štabus, prisistatydami Bronio Ropės štabo atstovais ir kiekvienam sutiktam kandidatui siūlydami... „ropę“. Tiksliau, tai buvo ne ropė, į gan įspūdingo dydžio baltasis ridikas.

Ir apskritai interneto „troliai“ į rinkimų kampaniją įsitraukia vis aktyviau. Tradiciškai veiklos nestinga Darbo partijos pirmininkei Loretai Graužinienei dedikuotame „Facebook“ puslapyje „Loreta, Senis ir Jūra“. Čia „trolinimas“ intensyviai vyko ir iki pirmojo prezidento rinkimų turo, žinoma, pirmiausiai taikant į Darbo partijos kandidatą, o po rinkimų Artūras Paulauskas „papuoštas“ trečiosios vietos medaliu iš agurko.

„Trolių“ taikiklyje atsidūrė ir L. Graužinienės patarėja Ieva Kačinskaitė-Urbonienė, A. Paulauskui paaukojusi net 44 tūkst. Lt.

Na, o į antrąjį turą patekęs Zigmantas Balčytis bei socialdemokratai sulaukė papildomo dėmesio. Internete pasipylė montažai ir memai: čia Z. Balčytis „sukryžmintas“ so socdemų patriarchu Algirdu Brazauskui, čia šaipomasi iš partijos šūkio „Svarbiausia – žmogus“.

Be to, visiškai neseniai „Facebook“ užgimė savotiškas Z. Balčyčio fanų klubas. Puslapyje „Komisaras Zigmas“ pasipylė visa upė socialdemokratų kandidatui dedikuotos interneto tautosakos.

Papildomo dėmesio sulaukė ir prezidento rinkimų favoritės statusą išlaikiusi, bet pirmajame ture pergalės negalėjusi švęsti prezidentė Dalia Grybauskaitė. Viename iš montažų ji netgi „plaka“ Z. Balčytį. Neliko pamirštas ir D. Grybauskaitės pasirodymas rinkimų naktį, kai ji iki 2 val. nakties atidėliojo savo spaudos konferenciją, o galų gale tepasakė kelis sakinius ir atsisveikino. Žurnalistų reakciją į šį prezidentės žingsnį iliustruoja stopkadras iš tiesioginės LRT televizijos transliacijos. Ir, žinoma, Edmundo Jakilaičio veido išraiška.

Pro internautų ausis neprasprūdo ir D. Grybauskaitės žodžiai po pirmojo turo – esą žmonės gali lengvai ją pasiekti ir „pačiupinėti“. Internete žaibiškai paplito vaizdo įrašas, kuriame užfiksuotas ne itin sėkmingas „pačiupinėjimo“ atvejis. Pirmadienį, kai D. Grybauskaitė stebėjo Kauno „Žalgirio“ ir Vilniaus „Lietuvos ryto“ varžybas, viena žiūrovė sumanė nusifotografuoti su prezidente. Be problemų. Tačiau kai D. Grybauskaitės gerbėja uždėjo ranką prezidentei ant peties, politikės apsaugininkas mikliai nutraukė „pačiupinėjimą“.

Dar vienas vaizdo siužetas dedikuotas Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderiui. Su Georgijaus juostele prieš pat rinkimus pasirodęs Valdemaras Tomaševskis „apraudamas“ po pralaimėtų prezidento rinkimų, o fone skamba analogiškas tekstas iš sovietinės Lietuvos archyvų.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.